Černobílé prázdniny

Černobílé prázdniny https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/393295/mid_cernobile-prazdniny-eQY-393295.jpg 5 20 5

Prázdniny v českých lesích jsou snad nejkrásnější na světě. Zejména v chaloupce s rozkvetlou zahradou, co by kamenem dohodil od rybníka s topoly na hrázi. Honzík by u tetičky Pravoslavy s prapodivným účesem, která sice píše s tolika chybami, že by z toho paní učitelku snad trefil šlak, ale zato vypráví báječné pohádky a snídá žužu, nejraději zůstal bydlet natrvalo. Už proto, že má potíže s vyslovováním r a ř, když je nervózní, a u tety panuje klid a pohoda. Když se Honzík jednoho dne proboří nohou do dutiny skryté pod pařezem, objeví tam podivuhodný svět obývaný zvířátky. V tomhle světě je na všechno dost času, popíjí se tu čaj z porcelánového servisu, vyprávějí se pohádky, a když je někdo statečný a neohrožený, klidně může mít všechny vady řeči, co jich jen je, nikdo se tím nezabývá. Kdykoli se objeví nějaké nebezpečí nebo narušitel, Honzík a jeho noví kamarádi dají hlavy dohromady a s přehledem situaci vyřeší. A na konci čeká skutečně nečekané překvapení…... celý text

Přidat komentář

broskev28
18.11.2022 5 z 5

Skvělé, báječné, originální!
Zrovna nedávno jsem si říkala, že Lucie Šavlíková je úžasná překladatelka a že by mohla, podobně jako ilustrátorka Ilona Komárková, taky napsat nějakou knížku. To jsem ale netušila, že tyhle dvě dámy už (ne)dávno přišly na stejný nápad, spojily své síly, či spíše dovednosti, a výsledkem jsou právě Černobílé prázdniny!
Počínaje názvem - ale než mi to docvaklo! - přes zahrádku pratety Slávky (ta branka!), Bivoje a Sisi, až po Hátu a Šůru: vyprávění, říkadla, ilustrace, všechno se povedlo! A ještě se vaše ratolesti (a možná i vy sami) připovzdělají v latinském názvosloví.
Takže moje jediná výhrada, a sice nevhodné sloveso v jedenácté větě na s.33, zcela zapadne ve výčtu všeho povedeného.

Trpaslici-zena1
16.01.2021 5 z 5

Čtu dceři (6 let) každý večer už potřetí za sebou. Bavím se já i ona.


dmull
30.04.2020 5 z 5

Vtipný příběh a moc hezké ilustrace, doporučuji.

Sirius
31.08.2019 5 z 5

měl jsem zase náladu na dětskou literaturu, kterou ještě pořád prozkoumávám. Volba padla na portálovku od Lucie Šavlíkové. A nelituju. Černobílý prázdniny ukazují, že prázdniny u pratety na venkově můžou být dost kouzelný a zábavný. Zvlášť když se k tomu připlete jezevec Petr a parta jeho zvířecích kámošů. Naprosto ideální četba před spaním pro děti od 6 let vejš. A ilustrace od Ilony Komárkový to kouzlo jenom podtrhujou.

MartinaF
06.11.2018 4 z 5

Tak tohle se mi moc líbilo. Milé, vtipné a hlavně z české přírody. Určitě potěší každého malého čtenáře.

Štítky knihy

prázdniny

Autorovy další knížky

2018  92%Černobílé prázdniny
2020  70%Strach má velké uši
2020  57%Mukumú
2021  97%Nezkreslená věda
2018  0%Pro maminku na památku

Kniha Černobílé prázdniny je v

Přečtených25x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce3x
Chystám se číst9x
Chci si koupit4x
dalších seznamech1x