Černobílá cesta - šachové povídky a studie

Černobílá cesta - šachové povídky a studie https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/216227/cernobila-cesta-216227.jpg 4 3 2

Nejkrásnější studie a úlohy Maria Matouše, nejlepšího českého šachového skladatele 20. století, a bizarní šachové povídky Pavla Housera spojují ilustrace Kristiny Peřichové v jednu nádhernou knihu. Na 240 stranách najdete 45 studií a úloh, 22 povídek a 36 ilustrací. Knihu doplňují biografie obou autorů a několik dosud nepublikovaných fotografií.... celý text

Přidat komentář

parxel
21.06.2022 3 z 5

Černobílá cesta je sbírka vtipných, nápaditých, ale jinak vcelku průměrných povídek inspirovaných šachy. Některé mne zaujaly více jiné méně, ale tak to u sbírky povídek obvykle bývá.

Osobně mne trochu mrzí, že se mi nepodařilo vyhradit si čas na přiložené šachové studie. V budoucnu se proto chci ke knize vrátit a tento drobný nedostatek napravit.

Knihu bych doporučil všem příznivcům šachů, protože podobně zaměřenou knihu jen tak nenajdete. A některé vtipy zkrátka člověk bez znalosti pravidel nepochopí.

Pablo Kral
20.09.2014 5 z 5

Jednotlivé povídky mi při četbě nepřišly ani tak bizarní jako spíše zajímavé co do práce s nápady a fantazií; po dočtení každé věty jsem se již těšil na tu následující v předtuše nějaké originální formulace. Zkrátka jsem se s Houserovými povídkami bavil. Ilustrace v této knize jsou jednoduché a půvabné kresby a zastupují zde příjemně vonící koření ochucující povídky. Samostatnou kapitolu tvoří Matoušovy studie. Ale i přesto (nebo právě proto), že k jejich analýze jsem musel použít regulerní šachovou soupravu, lahodily úlohy oku i duchu a pozoruhodně dotvářely pitoreskní náladu povídek. Po dočtení to mám chuť vzít celé od začátku: znovu se vnořit do šachového světa plného šachové romantiky i šachové poezie. Chvála autorům i čtenářům, kteří jsou schopní a ochotní se na šachy podívat očima Pavla Housera a Mario Matouše. Nad hodnocením jsem dlouho neváhal: 5*.


Štítky knihy

povídky šachy

Autoři knihy

Pavel Houser
česká, 1972
Mario Matouš
česká, 1947 - 2013