Černé sklo

Černé sklo https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/355865/bmid_cerne-sklo-nza-355865.jpeg 3 8 5

Anti-hrdinky, ženy z okraje společnosti, odvržené milenky, umírající dcery, zajatkyně mimozemšťanů, zombie… Figury, které by leckde jinde platily za pouhé vedlejší postavy, se v Černém skle dostávají do popředí a stávají se hybatelkami děje. Sbírka patnácti povídek plná provokativních, nekonvenčních námětů zpracovaných s nápaditou imaginací, kde se historické reálie mísí s čistě fantaskními motivy, mytickými odkazy a smyšlenkami, to vše s notnou dávkou černého humoru a absurdity, ale zejména s pochopením pro všechny strádající a trýzněné. Tato kniha, kde leccos zůstává záměrně nevyřčeno či nedořečeno, v sobě kombinuje vypravěčskou suverenitu a hravost se všudypřítomnou atmosférou nejistoty, nejednoznačnosti a odcizení. Ať už jde o titulní povídku, v níž je z říše mrtvých vyvolána radikální bojovnice za střízlivost z přelomu 19. a 20. století, nebo o kratičkou snovou črtu, vždy jsme konfrontováni s něčím úlevně povědomým, ale přitom bolestně nezachytitelným.... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Plus
Originální název:

Black Glass , 1997


více info...

Přidat komentář

Jarvis
06.02.2021 5 z 5

Famóooooozní

alef
04.01.2021 2 z 5

"vědecky vzato se domnívám, že jsme se pokoušeli chránit sami sebe před strachem z voodoo tím, že si z něj uděláme legraci ... právě jsem přežil útok na svou duši"

Popravdě řečeno, nevím, co si o příběhu, resp. o autorce, mám, myslet, vlastně si nejsem jistá, jestli si ze mě dělá srandu příběh, nebo přímo autorka. Taky nedokážu odhadnout nakolik je to záležitost překladu a nakolik autorkou, ale vzhledem k četnosti výskytu naprostých blábolů, bych se spíš přiklonila k tomu, že takhle zpackat to snad ani překladatel nemohl (i když spousta větných spojení, nelogičností, tomu trochu taky napovídá).

"Baví tě ta knížka?", podivil se Harris celý překvapený ..."
Popravdě? ... Nebaví. Hned u první povídky (Černé sklo), která má asi šedesát stran, ještě pár stránek před koncem jsem očekávala, že konečně objevím nějakou nosnou myšlenku, a stále četla jen řádek po řádku změť školácky poskládaných vět, které se snažily navodit dojem příběhu s pointou ...
"Úřad nemá žádné informace ... týkající se případu gorilí ženy. Její nezákonné ničení ... je v gesci místní policie? Je to jasný?
A neoficiálně? zeptal se Harris.
Neoficiálně si vaši zprávu čtou na záchodě pro pobavení."

Tak asi tak, autorka sama, nám čtenářům, dala návod na použití :-).

"Posíláte mě na sebevražednou misi." - ale to byl Harris stejně ještě pod vlivem bufotoxinu." ... docela jsem s Harrisem soucítila, taky jsem si tak chvílemi připadala :-) ... a nebylo to rituály voodoo, ty na mě fakt nezafungovaly vůbec :-).

PS: k některým povídkám ještě pár slov v sekci povídky, i když se důvody, proč číst, hledaly dost těžko.


Hastalavista
06.09.2020

Velmi čtivá knížka povídek. Je to takový ten styl, kdy si po přečtení povídek musíte otevřít wiki, protože potřebujete zjistit, jestli je to pravda. A někdy fakt je: Alberte, ty hajzle..
Doporučuji vřele.

Dela111
04.01.2020 2 z 5

Asi už chápu, proč je kniha po více než dvou letech od vydání tak málo čtená... Ani za mě ne, zoufale mě to nebavilo, naprosto postrádá čtivost, je mi líto.

JIVaJaH
14.02.2019 1 z 5

Tak za mě ne. Nelíbilo, nezaujalo.Některé povídky snad ani po překladu do češtiny, česky nebyly!