Černá slepice aneb Kterak se líhne bazalíček, jenž do domu štěstí přináší

Černá slepice aneb Kterak se líhne bazalíček, jenž do domu štěstí přináší https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/137234/cerna-slepice-aneb-k-137234.jpg 5 5 1

Přidat komentář

zapálenýčtenář
07.09.2018 4 z 5

Zajímavá kniha.
Také díky povedeným kolážím.
Do strany devadesát jsem nechápala..
Roztrhněte vlaštovku vpůli, provlékněte červenou nit slepé myši očima. Roztlučte živého netopýra na jemno v hmoždíři spolu s kočičím sádlem.
Po přečtení dvou doporučení jak se zbavit obtížného hmyzu jsem si začala myslet že jde o propracovaný černý humor a kanadské žerty.
Co jiného?
Vezmou-li se dva páry švábů, dají se do kornoutků a u souseda vysypou na zem s otázkou: "Co to to máte za brouky?" zbaví se obtížného toho hmyzu.

Když přijde někam, kde mají mnoho švábů, vandrovní na noc, dobře je chytit tři šváby, zabaliti je do papíru a vložiti mu je do vaku s těmito slovy: "Jděte tam včickni!" Kde pak vandrovní tyto šváby vysype, tam se všichni ostatní vystěhují.
:o))))))))))))
Pak jsem začala uvažovat jak je možné že lidé přežili do dnešních dnů a že je tu i nějaká příroda. A v ní zvířata. Že se uchovaly hroby a v nich mrtvoly...
Od těchto myšlenek mi pomohl DOSLOV- doporučuji číst na začátku.
Autor / sběratel píše: Fantazie je klíčem. Proto také sugestivnost pověr je právě v jejich iracionálnosti. Jejich fantasknost dávala lidem jakousi naději, tím víc čím byly příčiny přírodních úkazů, chorob atd. rozumem nepochopitelné a nevyložitelné.

Od poloviny jsem tedy četla knihu v klidu:o).
Přestala jsem dumat jak fakticky ovlivní žába uzavřená v novém hrnci zamazaném hlínou, strčená do mraveniště v blízkosti křižovatky, průběh jakékoli choroby.
Uvědomila jsem si také že lidé jsou stále stejní.
Fascinuje je nahota, šmírování, vykopávání mrtvých, pozorování nepatřičného. Dělání zakázaných činů..
Věřím, že při přemýšlení jestli je možné či nemožné a jak- to či ono vykonat nebo při pokusu o vykonání nebo dokonce po vykonání absurdních úkolů se mnohým lidem ulevilo:o) a mnozí se uzdravili.. no a nebo taky ne. Což se běžně děje i pod odborným dohledem. V dnešní době - při absurdních výkonech lékařů:o).

Závěrem autor píše: Z mnoha tisíc pověr jsem vybral pouze ty, které na mne působily jako metafora, obraz, básnický artefakt...

Pokud je kniha čtena takto- je opravdu opravdu krásná.

Štítky knihy

pověry

Autorovy další knížky

Miroslav Huptych
česká, 1952
2010  77%Milovníci knížek
1991  96%Černá slepice aneb Kterak se líhne bazalíček, jenž do domu štěstí přináší
2009  73%Delikatesy
2004  100%Nezabolí jazyk od dobrého slova: Antologie českého aforismu
2012  85%Noční linka důvěry