Drtileb a Kostřík

Drtileb a Kostřík https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/490780/bmid_drtileb-a-kostrik-PDI-490780.jpg 4 24 24

ZE SVĚTA ČERNÉ PALICE Spiral City se zmítá v začarovaném kruhu zločinu, korupce a násilí. Jediný, kdo se nebojí prosmýčit i ty nejtemnější kouty, je maskovaný ochránce Drtileb, sám balancující na hraně zákona. Avšak ve chvíli, kdy z ústavu pro choromyslné uprchne hanebný padouch Škleb, budou muset Drtileb a jeho pomocník Kostřík vynaložit veškeré síly, aby před ním město ochránili.... celý text

Literatura světová Komiksy
Vydáno: , Comics Centrum
Originální název:

Skulldigger and Skeleton Boy


více info...

Přidat komentář

fvalek
07.02.2023 4 z 5

Taková menší parodie na Batmana, která snad nemůže být jinačí než dosavadní universum Černé palice... Na aktuální podobu hrdinů Spiral City jsem se těšil a možná jsem doufal ve více propojení s původními hrdiny než to, že se párkrát objevilo jméno Valdy Dardy. Příběh hodně pracuje s rodinnými traumaty a nevyjasněnými nebo hodně pokaženými vztahy. Příběh je to syrový, brutální a ve výsledku dost překvapivý. Nicméně nic víc jsem v tom nějak nenašel a rozhodně to na mě nějak extrémně emocionálně nezapůsobilo, jako třeba Doktor Andromeda. Na city se snaží působit konec, který jakoby vytvářel opak batmanovského mýtu, ale moc mi to nevyznělo. Specifická oproti jiným dílům je kresba, která pro mě byla zprvu složitější na překousnutí, ale později byla dost příjemná na pohled a vhodná. Takže zkrátka komiks to je kvalitní, co by ne, ale můj top z Černé palice to není, možná bohužel spíš můj nejméně oblíbený z tohohle universa.

Norri
03.12.2022 4 z 5

Asi bylo jasné, že ve světě Černé Palice musí dříve či později na dojít i na parafrázi Batmana, a tady to máme. Myslím, že se to velmi povedlo. Všichni hlavní hrdinové i padouch jsou dokonalí. Máme tu Drtileba, který je spíše odrazem Punishera, než Batmana, máme tady Kostříka jako Robina, poctivou detektivku Reyesovou jako detektivku Montoyovou a samozřejmě Škleba jako Jokera. Všichni jsou skvělí a příběh funguje. Někdo by mohl říct, že na tom nic není, okopírovat skvělé postavy, ale udělat to tak, aby to nebylo trapné, to je něco jiného. Hodně musím pochválit taky panelování, kresbu a barvy Tončiho Zonjiče. Protože už jenom ta samotná kresba mě bavila. Sice by to mohlo být zajímavé, mít to celé nakreslené a vodovkami vybarvené Lemirem, jak je ukázáno v bonusech, ale Zonjičiho kresba je tady určitě ta lepší volba. V neposlední řadě je třeba zmínit, že ani tato kniha nepostrádá svou dávku “lemiroviny” a její konec mě překvapil.


Lenka.Vílka
06.09.2022 5 z 5

Co napsat o příběhu, kde si připadám, že kdybych napsala jedinou větu obsahu, tak to zkazím všem, kteří ještě nečetli?

Jeff Lemire napsal příběh, který by někdo možná mohl nazvat povrchní či emočně nedotažený. Jenže to není pravda. On na těch pěti postavách totiž dokonale ukáže vše. A když to neřekne, máme kresbu, která ukáže zbytek.

("Zabijíš lidi kovovou lebkou a záleží ti na tom, jak mluvím?" ... "My s pakáží bojujeme, ale nemluvíme tak.")

Protože tohle je další kousek typické Lemiroviny. Násilí, vztek, naděje, vztah s otcem, vztah se vzorem, tohle všechno tam je. A já se obávám, že kdyby se v tom slovně rozpitvával, tak nedá svým čtenářům to, co od něj očekávají. To je na komiksu (ostatně, to má společného s filmem) fajn. Stačí jedno okno a pokud sledujete pozorně, vidíte tam všechno.

Jeff Lemire patří mezi ty autory, kteří ve stejný moment moje srdce zlomí i zachrání. A já mu za to za to jako vždy děkuji 

puml
24.08.2022 5 z 5

Spíš tak 4 a půl, ale zaokrouhluju nahoru. Dobrá kresba a atmosféra, i když je to spíš taková jednohubka. Klidně to mohlo mít dvojnásobek stran. Spousta věcí a motivů je ponechána jen v náznaku, jako by Lemire počítal s pokračováním, ale to těžko říct. Každopádně je tenhle díl zatím asi nejpovedenější ze světa Černé palice a vlastně se mi čtenářsky i kresebně líbil i o trochu víc než většina dílů Černé palice. Přímočarý ale přitom až osudový příběh o jedné netradiční "rodině", o její ztrátě, o jejím opětovném nalezení a o mstě. Je to skvělá jízda, jen škoda, že to nejde víc do šíře, ten příběh si o to úplně říká. Ale i tak paráda a doporučuji.

PS - Zajímavé jsou kresby Jeffa Lemireho v závěru. Původně si chtěl Lemire nakreslit celý komiks sám a je to škoda, sice říká, jak tomu dal teprve Zonjić ten správný vizuál, který sám Lemire nějak nemohl najít. Osobně si to nemyslím a Lemireho Drtileb a Kostřík jsou sice kresebně ošuntělejší, ale o to víc syrově to pak vyznívá, což by v důsledku možná tomu příběhu sedlo o něco víc.

RaptoR
23.06.2022 5 z 5

Drtileb a Kostřík jsou další knihou, která kvalitativně jasně dominuje nad celou Černou Palicí. Jeff Lemire skloubil blízká témata strachu, násilí a vzteku, aby z nich vysublimoval nikdy nekončící boj proti Zlu a dopad na všechny, které tento vír vtáhne. Opět jasně plný počet.
Více v recenzích.

DennisMoore
04.06.2022 5 z 5

A zase je to tady. Jeff Lemire si ve světě Černé palice vymyslí úplně nové postavy, hrdiny i zloduchy, a s nadpřirozenou lehkostí s nimi v jedné jediné knize sehraje tak zábavný a zároveň vážný příběh, v němž se samozřejmostí protíná například i několik časových rovin, že mu ostatní autoři mohou jen závidět a čtenáři děkovat. Jak to dělá, úplně netuším. Ale jsem děsně rád, že to dělá.

Centurion.d
01.06.2022 5 z 5

Tematická kresba, dobrý superhrdinsky příběh, nepříliš vzdálené připomínající Batmana a Robina. Hrdinové Černá palice a Valda a par zaporaku jsou jen zmíněni, jinak by člověk nepoznal, ze příběh patří do uvedeného universa.

Autorovy další knížky

Jeff Lemire
kanadská, 1976
2019  90%Essex County
2021  87%Potápěč
2019  91%Rváč
2017  87%Tajemství počátků
2019  83%Thanos se vrací