Černá ovce

Černá ovce https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/122561/bmid_cerna-ovce-sRu-122561.jpg 4 6 2

Nicola se narodil v šedesátých letech, „v těch báječných šedesátých letech“, kdy svět hýřil barvami, ženy byly štíhlé a nosily minisukně a v kinech se promítaly úžasné filmy o mimozemšťanech. Kdo by se nechtěl narodit v tom zázračném desetiletí, plném nových objevů a vymožeností? Novela Černá ovce známého italského spisovatele a dramatika Ascania Celestiniho není jen melancholickým vzpomínáním na dobu, kterou nenáviděla snad jen babička hlavního hrdiny, milující hlavně slepice, a jíž pohrdal i jeho autoritářský otec. Je zároveň strhujícím, tragikomickým pohledem ukazujícím poměry panující v italských psychiatrických léčebnách i život za jejich zdmi, kde sílí vliv reklamy, médií (včetně erotických časopisů „s ženskými, co olizují nahaté chlapy“) a konzumního způsobu života, jemuž nakonec neunikne ani hluchá jeptiška, která denně doprovází Nicolu na nákupy. Ta si totiž může s mobilem, získaným za nasbírané body, vyfotit mrtvého papeže…... celý text

Literatura světová Novely
Vydáno: , Dybbuk
Originální název:

La pecora nera , 2006


více info...

Přidat komentář

Koka
26.02.2019 4 z 5

Italský variant slovenské Knihy o cintoríne. Střet myšlení a náhledu klienta psychiatrické léčebny se světem vzpomínek na "zlatá šedesátá" a dnes plným značkového zboží, reklamních sloganů, zažitých rituálů, které potírají individualitu.
Jenomže - kde je to "psycho" a kde je ten "normál"? Marinella, Nikolova kamarádka z dětství, na jeho pozvání k návštěvě ústavu odpovědela: "Moc ráda bych se přišla podívat, ale nemůžu odejít ze supermarketu. Od chvíle, kdy mě přijali, už jsem odtud nevylezla. Mají tu pro nás, zaměstnance, i ubytování. Firma je spokojená, když tu zůstáváme i po pracovní době. Říkají, že je to hygienické, že aspoň dovnitř nenosíme bacily. A navíc je tu příjemně, je tu pořád stejné klima. Připadá mi, že v oddělení mraženého zboží je dokonce slyšet šumění větru, i když pokladní říkají, že to bzučí ledničky."

tweed
18.07.2018 4 z 5

Léčba elektrošoky, ale i prdící jeptišky, potomci báječných šedesátek a taky ufoni, kterým stačí sníst pilulku s nápisem kuře a je to jakoby snědli celé kuře. Moje vysněná strava od té doby, co jsem přečetla Malého prince - pilulková strava! Nemůžu být jediný člověk na světě, kterého obtěžuje celý proces jedení od začátku do konce, že ne? Mimozemšťané, jsem na vaší straně!
Celý příběh se motá okolo blázince, kde se kdysi zavíral snad úplně každý, stačilo špatně mrknout. Tam z něj následně udělali zeleninu a všechno bylo v pořádku.
Po dobu čtení jsem si říkala, že by to mohla být poměrně vtipná divadelní hra, což není nic neobvyklého, páč na divadlo myslím nonstop, nicméně nakonec jsem se v doslovu dočetla, že knížka je napsána na základě divadelní hry. Celestini je totiž i dramatik, což mě samozřejmě nadchlo a po chvilce googlení se ukázalo, že přesně za rok bude mít jedna jeho hra premiéru na Nové scéně ND, OHOHO jsem zvědavá a mám radost!
Tudíž spíše než názor jste dostali informaci o ND 2018/2019 (SKUTR ♥ budou dělat Kytici ♥ a Balet Kafkův Proces, what?! Boží!). Jejich sezóna je výjimečně zajímavější než moje kecičky a navíc Černou ovci přečtete skoro stejně rychle jako tyto moje žblepty, takže ani není moc co řešit.


Štítky knihy

zfilmováno italská literatura

Autorovy knížky

Ascanio Celestini
italská, 1972
2012  83%Černá ovce