Cenové války: Jak zdánlivě bezvýznamné změny na světových trzích způsobují rozsáhlé krize, chaos a ozbrojené konflikty

Cenové války: Jak zdánlivě bezvýznamné změny na světových trzích způsobují rozsáhlé krize, chaos a ozbrojené konflikty https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/515585/bmid_cenove-valky-jak-zdanlive-bezvyznam-WAU-515585.jpg 4 3 3

Cenové války jsou reportážním cestopisem napříč zeměkoulí a chtějí zjistit, co způsobilo vlnu chaosu, který zachvátil svět po roce 2010. Jsou fascinujícím a průkopnickým náhledem na to, jak obchodníci s komoditami v New Yorku a Londýně destabilizovali společnosti po celém světě a nechali ty nejzranitelnější napospas hladu, chaosu a válkám. Odhalují, že nepokoje v Tunisku, Iráku, Venezuele, východní Africe, Střední Americe, ale i na Ukrajině byly vyvolány dramatickými a překvapivými výkyvy cen základních komodit. Deregulace trhů s komoditami totiž způsobuje, že ceny potravin mohou prudce vzrůst i v letech hojné úrody, což vyvolává hlad a protesty. Ceny ropy se mohou náhle zvýšit i v době normálních dodávek, což přináší bohatství a dodává odvahu diktátorům. Právě tato nestabilita, kterou dále zhoršují banky a investiční fondy v dalekém New Yorku a Londýně, svrhla režimy a zneklidnila Západ.... celý text

Literatura naučná Ekonomie a obchod
Vydáno: , Audiolibrix
Originální název:

Price Wars: How the Commodities Markets Made Our Chaotic World , 2022


více info...

Přidat komentář

cornetka
12.07.2023 4 z 5

"Spouštěcí události mohou být úplně nepatrné, jako mávnutí motýlích křídel."

Autor se ve své knize snaží přijít na to, co bylo spouštěčem válek, chaosu a krizí. Vydává se napříč světem - navštívil např. Irák, Ukrajinu, Venezuelu, Keni, Somálsko, později New york a Londýn. Setkal se s bankéři a obchodníky s komoditami, ale i s tamními obyvateli, poznal tak různé společenské skupiny. Každá zastávka byla jiná a vždy překvapivá. Studoval trh s pšenicí, chaos arabského jara, trh s ropou nebo chaos na východní Ukrajině.

"Všichni žijeme ve světě, kterému vládnou ceny."

"Když se ceny náhle změní, řád se rozpadne a vypukne chaos."

R. Russell dochází k závěru, že za všechny krize může změna ceny, ať už jejich snížení nebo naopak zvýšení. Kniha ukazuje, jak síla ceny spojuje různé regiony světa a jak malý zádrhel v jedné části světa může vyvolat chaos v jiné.

Je vidět, že autor věnoval spoustu času rešerším - na konci knihy najdete seznam takřka 400 zdrojů.

Původně jsem nevěděla, jestli se do knihy pustit, ale v finále jsem ráda, že jsem si ji přečetla. Není tak odborná, jak se může na první pohled zdát. Naopak je čtivá, srozumitelná a pro mě to byla příjemná změna při čtení beletrie. Autor hezky rozebírá několik světových krizí a komunikuje s odborníky, vše si nechává dopodrobna vysvětlit. V knize najdete spoustu zajímavých úvah a myšlenek. Za mě tedy doporučuji.

Jane2016
02.07.2023 4 z 5

I když jde o složitější čtení, které vyžaduje svůj klid, tak jsem měla dočteno opravdu rychle, s ohledem na téma.

Nebudu tvrdit, že jsem znala každý pojem a každou problematiku, která se v knize řešila, jelikož bych lhala, ale kniha mě nutila dohledávat si potřebné informace, a ve výsledku jsem ze sebe měla opravdu dobrý pocit, že jsem se něco nového naučila.

Čili, pokud se bojíte, že bude kniha moc odborná, vůbec nemusíte mít strach, nikdo nerozumí všemu a v dnešní době si jde vše dohledat na internetu!

Sečteno podtrženo, za mě je toto opravdu povedená kniha a rozhodně ji doporučuji všema deseti!


Autorovy knížky

2023  87%Cenové války: Jak zdánlivě bezvýznamné změny na světových trzích způsobují rozsáhlé krize, chaos a ozbrojené konflikty