Čas mečů

Čas mečů https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/482506/mid_cas-mecu-Yri-482506.jpg 4 16 16

Píše se rok 739 po Kristu a ostrov Lindisfarnae u Británie je zmítán hladomorem, blesky a větrnými víry. Nikdo z obyvatel však netuší, že se blíží mnohem větší katastrofa. K pobřeží totiž připlouvají ukrutní Vikingové. Po běsnění, které se odehrávalo přímo před jeho očima, si mladý mnich Hunlaf uvědomí, že jsou chvíle určené k modlitbám, ale může také nastat čas mečů.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Alpress
Originální název:

A Time for Swords , 2020


více info...

Přidat komentář

orinka3
06.06.2023 3 z 5

Mám ráda tuhle tématiku. Co má něco společného s Vikingy, sem s tím! A když se to navíc ještě tak dobře čte, co může být lepšího? Jenomže....pouhý dobrý úmysl - ztvárnit onu drsnou dobu - nestačí. Ani tajemná kniha na začátku, ani dychtivý mladý mnich, který v sobě začíná objevovat bojovníka nevynahradí jednotvárný děj. Začíná to hodně krutě - přepadení kláštera se vším všudy. No, a potom už jde prakticky o jediné: sehnat dostatečný počet bojovníků, kteří by byli schopni proti vikingským nájezdníkům bránit kláštery další. A o tom to celé je. Pořád jsem čekala nějaké rozvětvení, bohatší děj než jenom takové akční čtení o soubojích a přibývajících postavách. Mrzí mě to, ale je to tak trošku horší béčkový průměr.

čef
20.12.2021 4 z 5

Další varianta sedmi statečných, tentokráte zasazená do 8. století a do blízkosti Bebbanburgu, oblíbeného ze série o Uthredovi Bernarda Cornwella. Kniha by byla výborná, kdyby se tak o 100 stran zredukovala. Takto místy ztrácela napětí až k nudě. Závěr byl však očekávaně bojovný a vše napravil.


nero 13
11.12.2021 4 z 5

Nejdříve musím opravit údaj z anotace, k vyplenění kláštera na ostrově Lindisfarnae a k prvnímu zdokumentovanému vikingskému nájezdu došlo ne v roce 739. ale až v roce 793 po kristu.
Jinak je Čas mečů zkřížený ranně středověký historický román se Sedmi statečnými, přiznává to i autor v doslovu, že se tímto slavným Westernem inspiroval a zasadil jeho děj do Británie osmého století, autor umí psát čtivě takže to docela fungovalo, nejhorší na knize byla některá jména sedmičky statečných, jako příklad Gwawrddur ap Mynyddog, zkusil jsem to říct nahlas a málem si zlomil jazyk.

Autorovy další knížky

2021  75%Čas mečů
2023  83%Vlk z Wessexu