Čarodějnické procesy

Čarodějnické procesy https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/60368/bmid_carodejnicke-procesy-vnc-60368.jpg 4 15 15

Ačkoliv byly České země v otázce masové protičarodějnické histerie světlým místem evropských dějin, doktor historických věd Josef Kočí, ve své knize o dějinách inkvizice a čarodějnických procesů v českých zemích v 16. - 18. století poutavou a zajímavou četbou odhaluje, že i u nás se našlo několik případů.

Přidat komentář

Richard Hrob
16.05.2021 4 z 5

Dávám 4*. Na svou dobu velmi kvalitní kniha pojednávající o zajímavém tématu.

Lilithen
05.05.2021 3 z 5

Tato kniha je jednou z mála publikací o čarodějnictví české provenience, v porovnání se současným stavem poznání je však již zastaralá. Problematický je už podtitul, který spojuje čarodějnické procesy v českých zemích s inkvizicí - přitom do procesů s údajnými čarodějnicemi na našem území v raném novověku papežská inkvizice nezasahovala, došlo tedy k záměně inkvizičního procesu s inkvizicí. Jako pozitivní hodnotím skutečnost, že autor rozlišuje mezi kouzelnickými a čarodějnickými procesy, nicméně nečiní tak důsledně a ve většině textu používá slova "kouzelnictví" a "čarodějnictví" jako synonyma.


žlučníkář
11.09.2020 4 z 5

Poslouchej, nenech se nachytat. Není to úplně o historiích honu na čerty a baby jagy. Je tam polopatě popsaný, kde se takhle na babu hrálo tak, abych to pochopil i já po ránu. Pokud se chceš dozvědět něco o tom, jak to celý začalo a proč se to dělo, přečti si radši dějiny inkvizice. Tam je úplně všechno o chřestění řetězem a tricích v tomhle šoubyznysu.

Tohle je taková jednoduchá oddychovka o tom, jak se ve středověku daly vydělat prachy. Hodnotim kladně a jdu si dát něco k sváče.

Moiseiwitsch
11.01.2020 5 z 5

Stručné dějiny čarodějnických procesů nejen u nás - na svou dobu kvalitní četba.

Dandulka
18.05.2014 5 z 5

Nechce se až věřit, co dokázali fanatici v XVI. a XVII. století, byli schopni upálit i malé děti! Autor se zabývá především čarodějnickými procesy ve Velkých Losinách a na Šumpersku, kde byl upálen dokonce i kněz.
Doporučuji přečíst tuto knížku, zároveň i Kladivo na čarodějnice od V. Kaplického, ale i zmiňovanou knihu stejného názvu, podle které se řídila inkvizice i v těchto případech. Pak teprve člověk pochopí celou zrůdnost těchto procesů a chamtivost páně Bobbligů a jemu podobných po majetku upálených!!!!!
Někdy mám pocit, že se vše kolem nás opakuje, ale v jiných kulisách a za použití jiných metod- důsledky bývají mnohdy neměnné!
Tohle dílko stojí za zamyšlení.

eraserhead
22.01.2011 4 z 5

Zajímavé, poutavé, pohlcující a místy i humornou formou podané seznámení se z historií čarodějnických procesů na našem území. Jedna z prvních tématicky ucelených prací. Pokud Vás toto téma zajímá, nenapadá mě lepší úvod do problematiky. A že to vyšlo v době, v níž to vyšlo, ani vůbec nevadí.