Carmen - Skutečný život Hany Hegerové

Carmen - Skutečný život Hany Hegerové https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/481569/bmid_carmen-skutecny-zivot-hany-hegerove-Mcj-481569.png 4 48 24

První a jediný komplexní dokumentární román o největší česko-slovenské šansoniérce. Vznikl s jejím souhlasem, s podmínkou, že může být zveřejněn až po její smrti. Po celou kariéru se takovému odhalení vyhýbala. Důsledně si bránila své soukromí. Umožnila do něj vstoupit až autorovi, který patřil k jejím nejbližším přátelům. Od roku 2011, kdy ukončila kariéru, až do jejích posledních březnových chvil 2021 se stal jejím zpovědníkem. Zaznamenal desítky hodin rozhovorů, měl přístup do jejího soukromí, k archivním materiálům i osobní korespondenci, k rodině Hany Hegerové a také jako jeden z prvních mohl nahlédnout i do jejích soudních spisů. Projel a zmapoval všechna místa spojená s jejím životem, mluvil téměř se stovkou lidí, kteří s ní spolupracovali nebo byli v bližším kontaktu v některém období jejího životního příběhu. Shromáždil velké množství fotografií a dokumentů, které jsou v knize publikovány poprvé. Nebylo téma, o kterém by spolu nechtěli mluvit. Až zde poprvé otevřeně vypráví o svém dětství za slovenského fašistického státu, které ji poznamenalo na celý život, stejně jako o svém pobytu v utečeneckém táboře, změnách identity, komunistickém kriminálu a jiných, dosud neznámých událostech svého života. Také o soukromí, spojeném s neuvěřitelnými vzestupy a pády, odrážejícími dění posledních devadesáti let… Právě autorovi této knihy patřil i jeden z jejích posledních telefonátů, když se rozhodla zemřít. Byl to také on, který poté jako jediný pronesl smuteční řeč při posledním rozloučení s Hanou Hegerovou v nejužším rodinném kruhu. Rozsahem a pravdivostí, díky osobní důvěře Hany Hegerové k autorovi, vzniklo svědectví, jaké už žádný jiný autor nemá možnost přinést.... celý text

Přidat komentář

lynxir
04.09.2023 3 z 5

Přál bych paní Hegerové pro její memoáry lepšího autora.

bohus-moodl
16.04.2023 5 z 5

Písně HH jsem sledoval, mám zásadní LP. Kniha mne velice zaujala, přímo pohltila.
Mám osobní vzpomínku na dobu 80tek. V Praze jsem v jedné kavárně zaslechl hovor dvou impresáriů o umělcích. Jeden doporučoval Matušku s kytarou, jako levný tahák, na kterém se dá vydělat. Druhý si stěžoval, že s HH jsou problémy, vyžaduje na závěr kytici růží a ta byl velký problém, hlavně v zimě. Museli je shánět přes francouzské velvyslanectví.
To se asi dnes nedá pochopit, ale tehdy to byla realita.


ondras666
05.04.2023 5 z 5

Krásný životopis plný vzpomínek, fotek a nádherných písniček, které měla a dokázala vytvořit.
Závěr je daný, ale pořád si tak nějak říkám, že přece nemůže zemřít...
Nádherné doplnění slepých míst jejího života.

Ulala
20.02.2023 5 z 5

Dokumentární román o životě Paní HH jsem dlouho odkládala, měla jsem obavu, že těch 503 stran bude pro mně moc. Nakonec jsem se rozhodla, že si čtení rozložím na tři části a proložím to jinými knihami. Bohužel se tak nestalo. Od první chvíle mně to chytlo a nemohla jsem se od čtení odtrhnout. Skvělá kombinace jak života Paní HH, tak dobových událostí, mně uchvátila. Teď už nepochybuji, že v podání jejich písní se odráží její pády a vzestupy. Její tvorbu mám moc ráda a poklonu si také zaslouží i její výběr autorů textů. Kniha je pro někoho možná trochu dlouhá a komplikovaná, ale dle mého názoru skvěle odráží osobnost a život Paní Hegerové.

hannina
03.02.2023 4 z 5

Neobyčejný život neobyčejné ženy Carmen Márie Štefánie Farkašové. Paní zpěvačky Hany Hegerové. Marnivé dámy, stoprocentní profesionálky. Přečetla jsem ve třech vlnách, závěrečnou fázi stárnutí a stáří mám teď nejživější. Dáma do poslední chvíle.

Anitram22
29.01.2023 3 z 5

Kniha mi byla doporučena moji známou, která z ní byla přímo nadšená. Ja už s ní tento pocit až tak příliš nesdílím. Život měla paní zpěvačka opravdu zajímavý a pestrý. Ale dle mého názoru jsou v knize některé pasáže a popisy zbytečné a chvílemi čtenáře i nudí. Co je ovšem nutné pochválit a vyzdvihnout, je popis odehrácající se situace v naší zemi v jednotlivých dekádách 20. a 21. století.

Jenulka94
18.01.2023 3 z 5

Během čtení tohoto díla se střídalo několik pocitů. Mnohé pasáže jsem musel doslova přetrpět pro jejich nezáživnost. Oproti tomu jsou místa, která stojí za to přečíst.
Kniha je napsaná stylem románu, což je pro memoárovou knihu velmi nezvyklé. Knihu určitě doporučuji pro přečtení, protože vyvolává rozpoluplné pocity jak samotné pojetí textu, tak i život Hegerové.

Rind
02.01.2023 3 z 5

Nehodnotím život Hany Hegerové. Hodnotím knihu. A upřímně bych ji asi nikomu nedoporučila. Hegerku - zpěvačku miluju. Spousta věcí je řečena jen náznakem či dost povrchně a většinou velmi korektně.
Proč by mě ale mělo zajímat, v jakém pořadí zpívala písně v 80. letech na určitém koncertě v Německu?
Je zmíněna spousta nedůležitých faktů, např. že dostala šperk a pak s ním šla rovnou na pódium. Nebo co kdy měla na sobě, aniž by to bylo pro daný moment podstatné, nebo to hrálo byť sebemenší roli.
Oceňuji naopak popis situce v republice v danou dobu - za tuto lekci historie přidávám 1*

luckomar
21.12.2022 5 z 5

Paní Hegerovou mám jako zpěvačku moc ráda. Její život byl určitě zajímavý a musím říct, že mě překvapila její lehká protivnost. Kniha byla velmi hezky propojená s poznámkami z aktuálního dění v dané roky jejího života. Člověk se alespoň orientoval a pochopil celý kontext.

pepap
12.11.2022 5 z 5

Nelehký život hvězdy československého
šansonu.
Jsem obrovský a celoživotní fanoušek
paní Hany Hegerové. Od prvního
poslechu, když si magnetofonovou kazetu
poustěla máma při uklízení. Proto jsem
nad četbou jejiho životopisu neváhal ani
minutu. A nezklamal jsem se. Život
protkaný radostmi i bolestmi, neutuchající
životní optimismus a síla, která z této paní
vyzařovala vždy, když se objevila ve světle
reflektorů. Jsem rád, že po textech jejích
písní jsem mohl sdílet i její osobní přiběh.

jaroiva
08.10.2022 4 z 5

Kniha je hodně dlouhá, některé pasáže mi připadaly až moc zdlouhavé, ale to byly hlavně ty z politických období, která osobně nepamatuju já ani mí rodiče. Postupně (od 60. let dál) mě to začalo bavit víc a víc.
Mám ráda biografie, obzvlášť ty z našeho prostředí, kdy je strašně poznat, jak na člověka působí politická situace v zemi a je zajímavé s odstupem sledovat, jak se s tím která osobnost vyrovnala. Hanu Hegerovou beru, ale nikdy jsem se o ni nijak víc nezajímala, než že jsem občas poslechla nějakou písničku. Proto pro mě její osudy byly nové i v tom, co možná ostatní znají.
Líbí se mi, že kniha předkládá komplexní pohled na tuto zajímavou ženu.
Poslouchala jsem audioverzi, ale tu spíš nedoporučuji. Načtené je to pěkně, ale obsahuje pro mě rozčilující předěly se zpěvy a recitacemi, které provádí I. Bittová. Pro mě mimo celý styl audioknihy.

alzbeta4340
09.07.2022 4 z 5

Paní Carmen Hegerová prožila obdivuhodně naplněný život, byť nebyl vždy vůbec jednoduchý. Všechna čest a sláva. Kniha samotná je velice čtivá, ovšem zvlášť v závěru by ji prospělo obsahově trochu zkrátit.
Doporučuji jak pro fanoušky písní H.H., tak i čtenáře, které zajímá moderní česko(slovenská) historie.

Nočnípták
22.06.2022 5 z 5

Byla to Dáma. Dáma s velkým D. Tak jsem vždy na H.H. pohlížela. A tahle kniha mě v tom jenom utvrdila.
Četla jsem ji docela dlouho. Některé události a okamžiky v jejím životě jsou totiž tak zajímavé, že jsem se musela vracet a číst znovu. Pouštěla jsem si ke čtení její šansony a když byl konec knihy, tak mně to bylo líto.
Jsem šťastná, že jsem viděla paní naživo. Její koncert byl pro mě nezapomenutelným zážitkem.

AnnaR.
06.06.2022 3 z 5

Moc mi nevyhovoval styl psaní, který by se spíš hodil k románu pro ženy, nikoliv k memoárům. Navíc se autor až zbytečně zabýval nepodstatnými a nedůležitými podrobnostmi - např. co se týče oblečení, pokrývky hlavy, počasí a detailní popisy prostředí na úkor jiných, mnohem důležitějších momentů v životě H.H., které byly popsány velmi stručně a povrchně. Ovšem výživná byla kapitola o záměně honoráře patřicí Karlu Gottovi. Dle mého se národem opěvovaný mistr zachoval vůči kolegyni vysloveně sprostě.

bukiet
17.05.2022 4 z 5

Není na škodu si občas připomenout něčí života běh. Zejména, pokud jde o člověka, kterého si vážíte a chcete se o něm dozvědět co nejvíce. Písně Hany Hegerové mne provázejí od dětství a její Recitál 2 jsem poslouchal ve věku, kdy jsem možná tak dával intelektuálně ty Lipicány z prvního Recitálu. A asi taky spíše ne. Pro mne byla paní Hegerová člověkem, který si nezadal. Kniha o této zpěvačce tedy byla jasnou volbou ve chvíli kdy se objevila v audio podobě. Petr Kubes mne mile překvapil příjemným hlasem a zejména uvěřitelnou slovenštinou. Jediný zápor pak vidím v hostující Ivě Bittové, což je herečka a zpěvačka, které si vážím, ale její hostování na této nahrávce bylo mírně řečeno kontraproduktivní.

1alena1
12.04.2022 5 z 5

K této knize se ještě určitě vrátím, zajímavé čtení o zajímavé ženě.

Kanylka
24.03.2022 5 z 5

Život "Paní" tedy opravdu nebyl jednoduchý. Kniha je nádherná. Děkuji

magnolia
15.03.2022 4 z 5

Souzním s komentářem od petrarka72, kniha je opravdu plná zajímavostí ze života H.H., tedy Carmen. Oceňuji to, že si svoje tajemství uschovala, že nám dovolila do nich takto nahlédnout a že svůj životní příběh nerozmělnila, tak jako mnoho jiných, často bezvýznamných umělců, v záplavě knižních titulů, rozhovorů a TV zpovědí. V této knize je nám přiblížen její život, povaha i pohled na svět a lidi, radosti i starosti. Nebyla bezchybná ani neomylná, ale měla svůj styl a zásady a nebylo jí jedno, o čem zpívá. Byla a zůstane jedinečnou, nenapodobitelnou.
Kniha je rozdělena podle desetiletí a nejspíš vychází z deníkových záznamů H.H., která autora poctila zjevnou důvěrou, a jistě nejen ona. Zpočátku mi trochu vadily doplňující věty přímé řeči, ale zvykla jsem si na to i na celkový způsob autorova psaní. Je to překvapivě čtivá a vypovídající kniha s mnoha fotografiemi (jen její obálka se mi nelíbí).

Kaja1
15.03.2022 5 z 5

Byl to naplněný život. Měla jsem tu čest vidět její koncert, a teď jsem ráda, že jsem ji,díky knize, mohla poznat. Neměla to v životě lehké, ale uměla si dělat radost i ve smutku a na konci života byla obklopena milující rodinou a přáteli, no řekněte, co je víc. Byla to dáma s velkým D.

petrarka72
01.03.2022 5 z 5

Je příjemné se kromě Hany seznámit také s Carmen... Možná je těch všednodenních podrobností až moc, ale jejich charakter i střídání vlastně vystihuje rytmus a atmosféru jednotlivých životních období. Pětisetstránkový informačně výživný špalek členěn po desetiletích, jako by byl v er formě přepsán osobní a intimní deník v kombinaci s diáři a cestovními výkazy. Co mě překvapilo: otec jako "malý fašista", první a jediný manžel Dalibor Heger - zaměstnanec a později ředitel bratislavské opery (častokrát mě napadlo, kde vzala to jméno...), několikerá pomoc v nouzi od Jiřího Suchého, způsob "organizace" povolených zahraničních koncertů ("kupte si nový kostým, jedete příští měsíc na jeden den, hned se vracíte, v kapitalistické cizině nemáte co dělat, ale každá valuta dobrá"), rozchod s Jánem Roháčem již v polovině šedesátek (v jejím životě brzy na to, že se o něm mluví dodnes jako o jejím osudovém muži), nezáměrné, přitom geniální řešení ne-podpisu Anticharty, fakt, že song "Táta měl rád Máju Westovou" se původně jmenoval "Táta měl rád Lídu Baarovou", extempore s "přetrženými složenkami" a několikaměsíční vazba - a některé písničky, které jsem si dohledávala, neb jsem o jejich existenci buď neměla tušení, nebo na ně zapomněla... Co mě nepřekvapilo: evidentní náklonnost autora, která odráží lásku všech fanoušků a ctitelů Paní... Jako rozloučení je tahle kniha geniální.

Štítky knihy

Hana Hegerová, 1931-2021 české zpěvačky

Autorovy další knížky

2021  87%Carmen - Skutečný život Hany Hegerové
2008  0%OPČ, aneb podivuhodná cesta opičáků k maturitě
2024  %Šest dnů

Kniha Carmen - Skutečný život Hany Hegerové je v

Právě čtených5x
Přečtených66x
Čtenářské výzvě10x
Doporučených10x
Knihotéce71x
Chystám se číst63x
Chci si koupit14x
dalších seznamech1x