Caritas in Veritate

Caritas in Veritate https://www.databazeknih.cz/img/books/63_/63142/caritas-in-veritate-63142.jpg 4 11 2

Hlavním tématem sociální encykliky Benedikta XVI. Caritas in veritate („Láska v pravdě“) jsou možnosti a meze rozvoje jednotlivého člověka i celých národů. Pravý humanismus není uzavřen do sebe, hledá dobro druhého, je otevřený transcendenci: „Bez Boha člověk neví, kam má jít, ani není schopen pochopit, kdo je.“ Papež promýšlí a navrhuje konkrétní přístupy v celé škále oblastí: ekonomické (etika podnikání; odpovědnost finančního sektoru; nová úloha odborů), kulturní (přístup ke vzdělání; absolutní nárok techniky, převažující technicistní mentalita; moc médií), etické (obrana lidské důstojnosti od početí po přirozenou smrt; otevřenost vůči životu; právní systémy a koncept práv a povinností), globální (fenomén migrace; zásady mezinárodní rozvojové pomoci; ochrana životního prostředí; energetická otázka) a politické (princip společného dobra; spolupráce věřících a nevěřících; význam občanské společnosti; úloha neziskového sektoru; reforma OSN). Encyklika je papežovým zásadním slovem k palčivým společenským, politickým a ekonomickým otázkám současného světa. Je také povzbuzující a inspirativní výzvou, adresovanou veřejným autoritám uprostřed globální hospodářské krize.... celý text

Duchovní literatura Náboženství
Vydáno: , Karmelitánské nakladatelství
Originální název:

Caritas in Veritae , 2009


více info...

Přidat komentář

Emik87
19.02.2024 5 z 5

Další skvělá encyklika od Svatého otce. Jeho díla si opravdu užívám, protože jsou plné poučení a vlastně i lásky a Boha.

Jirka73
17.07.2011 4 z 5

Jedná se o encykliku aktuálního Svatého otce, takže smysl má kniha především pro katolíky, kteří ocení - stejně jako u všech děl Benedikta XVI. - hlubokou znalost teologie, schopnost syntézy a především však dostatečně srozumitelné psaní. Ačkoliv se jedná o ryze katolické dílo, jsem přesvědčený, že pokud netrpíte nenávistí k Církvi, může být kniha přínosná pro kohokoliv.


Štítky knihy

encykliky

Kniha Caritas in Veritate je v

Přečtených18x
Doporučených1x
Knihotéce14x
Chystám se číst3x
Chci si koupit2x