Carevna noci

Carevna noci https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/391846/bmid_carevna-noci-Q9r-391846.jpg 3 24 12

Carevna série

< 2. díl

Intimní portrét ruské carevny Kateřiny II. Veliké (1762–1796), jedné z nejvýznačnějších postav nejen ruských, ale i světových dějin. Vypravěčkou příběhu je samotná Kateřina – sedmašedesátiletá panovnice po záchvatu mrtvice, která má před sebou poslední hodiny života. Carevna vzpomíná na různé okamžiky svého života a vlády, vrací se ke svému mládí, dramatickému nástupu na trůn, ke své vládě Rusku, ale i k životům, které bylo třeba obětovat, aby se ona sama mohla stát nejobávanější a nejmocnější ženou tehdejšího světa. Prostřednictvím jejích vzpomínek máme možnost poměrně detailně poznat život na carském dvoře, připomenout si důležité okamžiky ruské domácí i zahraniční politiky, ale i dějin evropských, blíže se seznámit s Kateřininými nejbližšími spolupracovníky, jejím synem Pavlem, jejími vnoučaty, láskami, milenci a favority. Kniha tak díky tomu získává charakter detailního portrétu ženy, která do značné míry obětovala své osobní štěstí plnění vladařských povinností a budování a rozmachu ruského impéria… Další historický román současné kanadské autorky, volně navazující na předchozí titul Zimní palác.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Brána
Originální název:

Cesarzowa nocy. Historia Katarzyny Wielkiej , 2014


více info...

Přidat komentář

malýčtenář
23.02.2023 4 z 5

Sice jsem začala číst druhý díl jako první, ale postupně jsem se do děje dostala a postupně se zorientovala. Asi jsem čekala trochu více, ale přesto byla kniha zajímavá. Vždyť, kdo by neznal Kateřinu II. Velikou. Snad každý, ale co vše musela prožít, aby se dostala až na trůn veliké Rusi.

VendulaB
16.02.2021 3 z 5

Po skvělém Zimním paláci je pro mně kniha velkým zklamáním. Svůj osud zde popisuje sama umírající carevna, ale její vzpomínky jsou poměrně zmatené, skáče v událostech hned dopředu a hned zase zpět, u jednotlivých postav chybí nějaká hloubka, vykreslení, aby se do nich mohl čtenář vcítit. Kniha se zkrátka příliš dobře nečte.


Noisette73
15.06.2020 2 z 5

Tohle se na rozdíl od prvního dílu četlo strašně špatně, vůbec to neodsýpalo a já v současné době jak se zdá měla smůlu na výběr titulů.

orinka3
26.07.2019 2 z 5

Je léto, tak si dovolím obměnit slova našeho klasika tím, že tu napíšu "tento způsob vyprávění zdá se mi poněkud nešťastným". Už jenom ten velmi nedůstojný začátek - umístit Kateřinu Velikou na záchod a popisovat její předsmrtné útrapy na onom místě! A zmíněné útrapy ji i nás pronásledují na každé stránce dál. Je to celé na jedné straně zbytečně patetické, na straně druhé bolestínské. A ta vložená moudra, poučky!! O politiku jde až na druhém místě. Jakoby Kateřina žila jen pro svoje sexuální blaho a celé Rusi vládla jen tak mimochodem. Prostě se mi nelíbí, jak ji autorka vymalovala čtenářkám (čtenáři knížku určitě odloží hned po první kapitole), nelíbí se mi, co z Kateřiny udělala.

pavčape
02.06.2019 1 z 5

Nelíbila se mi, nedočetla jsem.. Bohužel

tabaluga
27.04.2019 3 z 5

No musím říct, že jsem trochu zklamaná. Moc se mi nelíbil styl psaní. Očekávala jsem, že tam bude více psáno o jejím životě, jakým způsobem vládla atd. Občas jsem se v knize i ztrácela. Jediná pasáž, která se mi opravdu libila, byla, když se švédský kral dvořil vnucce carevny. Asi mi moc nesedlo, jak to bylo psáno na smrtelné posteli a Kateřina přeskakovala z jednoho období do druhého...zimní palác byl mnohem lépe psaný..

Malinali
24.04.2019 5 z 5

Stejně jako I. díl, velice čtivé a napínavé. Historický román o ruské carevně Kateřině Veliké. Její příběh se mi líbil, i když to neměla lehké. Krásná obálka, knihu jsem měla půjčenou z knihovny ve velmi dobrém stavu, a tak se i skvěle četla a držela v ruce :) Knihu doporučuji všem, kteří mají rádi historii a ženy v ní.

MiraiYume
15.04.2019 3 z 5

Váhala jsem, jestli neudělit větší hodnocení, ale zatím převládá zklamaní, takže za tři hvězdičky.
Jak už psal někdo přede mnou, z knihy mám rozporuplné pocity. Čekala jsem komplexnější pohled na Kateřinu a její nejslavnější roky. Vím, že nejde o historickou knihu, ale vlastně o román, ale tak mohlo to být o chloup lepší. Styl autorky mi sedl, píše vážně dobře. Příběh samotný se ale striktně držel jedné roviny. Kromě posledních hodin Kateřiny se to celé točilo kolem jejího milostného života. Nic pikantního, v podstatě výčet milenců jako z rychlíku. Bylo to celkem ploché. Sice chvilkami byl nastíněný docela nelítostný život na carském dvoře, což se mi opravdu líbilo, ale bylo toho poskrovnu. Vlastně jsme se nedozvěděli vůbec nic o Kateřininých dětech ani o stylu její vlády. Prostě to bylo takové plytké. Škoda.

ivca7818
13.04.2019 3 z 5

Z knihy mám poněkud rozporuplné a smíšené pocity, přičemž jsem váhala, zda udělit 3 nebo 4 hvězdy. Zastavila bych se na hodnocení 3,5, tedy někde mezi. Od románu jsem očekávala trochu více a mám k němu několik připomínek. Nedávno jsem viděla televizní seriál o Kateřině Veliké z ruské koprodukce, který se v historických faktech shoduje i s touto knihou a stejně jako v něm, tak i v této knize se autorka věnuje spíše milostnému životu významné ruské panovnice, nežli jejímu způsobu vládnutí. Nechybí tedy velmi pikantní pasáže týkající se intimní stránky a milenecké nenasytnosti carevny, stejně tak i kontroverze ohledně otcovství jejího prvorozeného syna. Autorčin styl psaní mi ze začátku příliš nesedl, měla jsem problém se do knihy začíst, a dokonce jsem byla v pokušení ji odložit, ale nakonec jsem vytrvala až do konce. Další knihu od této autorky si nejspíš nepřečtu.

Gwendelína
07.03.2019

Čekala jsem od knihy mnohem více. Chtěla jsem se dozvědět, jak vzniklo přízvisko Veliká, jak probíhala vláda a způsoby rozhodování, vyjednávání... Místo toho jsem se dozvěděla o počtu milenců a klepy "ze zákulisí". Doufala jsem, že pokud se jedná o historický román, podá kniha více historických faktů. Docela dlouho jsem si i zvykala na způsob, jakým je kniha napsaná, ale nakonec mi přišel vcelku zajímavý. Byla to má první kniha od této autorky, a myslím, že i poslední. Někomu se samozřejmě kniha může líbit, záleží na vkusu každého čtenáře:-).

katka134
06.03.2019 5 z 5

Knížka je napsána zvláštním způsobem a ještě v polovině jsem si myslela, že nedám pět hvězdiček. Pak mě cosi přesvědčilo a nemohla jsem se odtrhnout. Bylo to krásné a zajímavé čtení. A obálka je přenádherná.

zuzana2599
05.01.2019 5 z 5

Velký historický román o ruské carevně Kateřině Veliké. Kateřina dostane záchvat mrtvice, umírá a vzpomíná na různé okamžiky vlády i svého života. Je to zajímavý způsob zpracování, kniha se dobře četla a já se dověděla hodně zajímavostí z jejího života. Bylo to poutavé i poučné čtení a to mám vždy moc ráda. Chválím také krásnou obálku knihy. Kniha potěší duši i oči.

Autorovy další knížky

Eva Stachniak
polská, 1952
2014  80%Zimní palác
2018  65%Carevna noci