Bystřejší mozek: Jak zlepšit jeho výkon v každém věku

Bystřejší mozek: Jak zlepšit jeho výkon v každém věku https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/491544/bmid_bystrejsi-mozek-jak-zlepsit-jeho-vy-z0l-491544.jpg 4 30 5

Zahoďte představu, že stáří znamená úpadek intelektu. Věda přináší dobré zprávy! Mozek si můžeme zlepšovat v každém věku: posilovat neuronové sítě, stimulovat růst nových mozkových buněk i odvracet degenerativní onemocnění. Je jen na nás, jak robustní kognitivní rezervu si vytvoříme. A nejlepší bude začít s tím hned. Sanjay Gupta vyvrací mýty o stárnutí a dokazuje, že větší vliv než geny má na osud mozku náš životní styl. Na onemocnění si zakládáme desítky let před prvními příznaky poruch, a proto je zásadní pečovat o mozek pomocí každodenních návyků už od mládí. Gupta přístupně vysvětluje fascinující schopnosti mozku i možné projevy patologií. Doporučuje pro mozek nejlepší dietu a cvičební režim, zkoumá význam společenského života, spánku, odpočinku či hraní videoher. Zjišťuje, co se můžeme naučit od „supermozků“, kterým se blíží devadesátka a nejeví známky zpomalení, nebo zda jsou doplňky stravy a vitaminy skutečně přínosné. Závěr knihy věnuje Alzheimerově chorobě, přičemž pacientům i jejich blízkým nabízí konkrétní návody pro různé fáze nemoci. V knize se mimo jiné dozvíte: - Mozek tvoří nanejvýš 2,5 % tělesné hmotnosti, ale využívá 20 % příjmu energie a kyslíku. - Lidé, kteří meditují, mají určité části mozkové kůry silnější – mají lepší paměť a jsou chytřejší. - Mozek začíná zpomalovat asi v pětadvaceti letech, ale určité kognitivní funkce lze zlepšovat bez ohledu na věk. - K rizikovým faktorům Alzheimerovy choroby patří mimo jiné nadměrný tuk v břišní oblasti a zvýšená hladina glukózy v krvi. - Některé druhy paměťových lapsů a roztržitosti jsou běžné a nemusí v nás vzbuzovat paniku.... celý text

Osobní rozvoj a styl Psychologie a pedagogika Zdraví
Vydáno: , Jan Melvil
Originální název:

Keep Sharp: Build a Better Brain at Any Age , 2021


více info...

Přidat komentář

Toru
02.01.2024 5 z 5

Knihu bych zavedla jako povinnou četbu :-) Tolik motivace proč žít zdravěji a jak si zlepšit život, abych mohla říct, že se o sebe dostatečně starám. Poslouchala jsem audioknihu, která se opravdu dobře poslouchala.

Mosula
29.09.2023 3 z 5

Přes 300 stran se dá shrnout do několika jednoduchých pravidel: dostatečně spěte, jezte zdravě, cvičte a pěstujte dobré vztahy. Zbytek textu je rozvleklá motivační vata.


Verrrunka
28.06.2023 4 z 5

Je fascinující, jak by stačilo pár základních věcí, které kdybychom zvládli dodržovat, zajistíme si zdraví mozku i zbytku těla...

Jde pořád o stejné věci: dostatečný spánek, nestresovat se, kvalitní pestrá strava, společenské vztahy a pohyb.

V knize Bystrý mozek je popsáno, jak tyhle věci dokáží pozitivně ovlivnit činnost mozku, jak se tím dá předcházet demencí a Alzheimeru, nebo jak oddálit či zmírnit příznaky. V posledních kapitolách pak tipy jak se vypořádat s nemocí buď jako pacient nebo pečující osoba.

Fajn přínosná kniha plná zajímavostí (např. že kofein prokazatelně zlepšuje kognitivní funkce :-) ) a dobrých rad.

Eldar80
20.03.2023 3 z 5

Na knize je nejlepší obálka. Ta se fakt povedla. Moc se mi líbí. Jenže obsah je průměr. Pro spoustu čtenářů to bude opakování. Zjednodušeně by se dalo říct, že vše co děláte pro zdraví, děláte i pro mozek.
A co škodí zdraví, škodí i mozku. Není to klasická naučná literatura. Spíš motivační. Takový melvilovský standard. Hýbejte se, žijte smysluplně, dost spěte, zdravě jezte a choďte do společnosti. A to je všechno.
Jen vztažené ke zdraví mozku. Na začátku je nezbytný úvod do jeho fungování. Je vysvětlena tvorba škodlivých plaků. A pak argumenty jak je důležitý zdravý životní styl, protože má větší vliv než geny.
Ve výsledku se nedokážu ubránit zklamání. A pak tohle: na straně 12 se píše: "... (což urychlují zlozvyky typu nadměrného pití alkoholu či kouření marihuany jak je to doopravdy si povíme později)." A na straně 39 o mozku: "Patrně je zdrojem našeho vědomí, ačkoli tím si nejsme tak docela jistí. (Více si řekneme později.)" Ale nějaké později nikdy nepřijde.
Jen v případě alkoholu. Ale že je škodlivý, je snad obecně známé. O vědomí či marihuaně tam pak nebylo nic. Tak jaké později? Teoretický úvod má zhruba 100 stran a pak už je tam jen popis prospěšnosti pohybu, co jíst atd.
Celé to systematicky směřuje k co nejlepší prevenci vůči Alzheimerově chorobě. Ale pořád mi to přijde příliš obecně zaměřené. Myslím, že by tam měly být více ucelené konkrétní rady. Je dost těžké si z toho něco vzít.
Zvláště pokud o zdraví čtete nebo už sportujete a zdravě jíte. Nejvíc důležitá je poslední kapitola, kde jsou praktické rady. Řeší se tam péče o pacienty s demencí, něco k financím, na co myslet a co zařídit apod.
Pokud tenhle druh literatury nečtete, tak si přidejte hvězdu navíc. Koho zajímá stručná a srozumitelná kniha o prevenci před demencí, tak doporučuju. Výborné pro všechny, kdo se chystají do důchodu. 75% 3,5*

Leontyn123
31.03.2022 4 z 5

Pro mě není v knize nic zásadně objevného a revolučního co bych nečetl jinde. Po odborném úvodu, který se mimo jiné dobře čte, jsou zde doplněny a rozšířeny některé informace a pojmy o spánku, jídle, socálních kontaktech a předevšim pohybu.
Na druhou stranu je kniha velmi dobře strukturovaná, čtivá a motivační. Ono je dobré si čas od čas dát opáčko a znova se nakopnout ke zdravému životním stylu jako prevenci k různým onemocněním mozku.

Štítky knihy

paměť, trénink paměti mozek

Autorovy další knížky

Sanjay Gupta
americká, 1969
2022  83%Bystřejší mozek: Jak zlepšit jeho výkon v každém věku
2011  80%Moderní medicína a zachráněné životy
2022  100%Zachovajte si zdravie

Kniha Bystřejší mozek: Jak zlepšit jeho výkon v každém věku je v

Právě čtených6x
Přečtených45x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce59x
Chystám se číst97x
Chci si koupit34x
dalších seznamech1x