Byl jsem daun!

Byl jsem daun! https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/138023/mid_byl-jsem-daun-lyA-138023.png 4 8 2

Příběh mladého chlapce, který si při pádu do vody zlomí páteř a pomalu se přizpůsobuje životu na invalidním vozíku. Z úspěšného studenta, začínajícího písničkáře a oblíbeného přítele je tu najednou člověk, který neví zda a jak bude žít. Hrdinu provázíme jeho prvními dny na JIPu, vzpomínáme s ním na jeho otce, seznamujeme se s řadou přátel, ošetřovatelů i jeho lékařem. Sledujeme, jak se po maličkých krůčcích vrací zpět do života na invalidním vozíku.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Feliz Ano Velho , 1982


více info...

Přidat komentář

tynaveverka
13.10.2018 3 z 5

Jako zdravotník pracující s ochrnutými jsem byla zvědavá na pohled z "druhé strany". Kniha je zajímavá. Plná politiky, sebereflexe a lehké erotiky. Stojí za přečtení. Podruhé už ji do ruky nejspíš nevezmu.

triatlet
24.06.2018 3 z 5

"Hlava mi pracuje na plné obrátky a přitom jsem ochrnutý. (...) Lidé nevědí, co je to vlastně smrt. Nechápou ji. Smrt je prostě smrt. Musí se prožít..." (s. 14)
Dvacetiletý ochrnutý kluk líčí své zážitky z doby před úrazem a z ročního období po úrazu. Připomíná i politické procesy v Brazilii, obětí jednoho z nich byl autorův otec. Kerouackovskou formou ale hlavně rozvádí klíčová témata jako holky - hudba - drogy - fotbal - sex. "Nevím, jestli to bylo dobře, že jsem už ve čtrnácti četl Dostojevského Bratry Karamazovy nebo Sartrův Hnus. V té době mě spíš zajímal sex, drogy a rock." (s. 74)
Zaujme aluze na Kafku: "Tolik absurdity by nevymyslel ani Kafka." (s. 23)
Nejsilněji působí pasáže, v nichž Paiva připomíná osud svého otce: "Může být zničeno tělo, nelze však zničit člověka." (s. 48)