Byl jsem brněnským katem

Byl jsem brněnským katem https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/439086/bmid_byl-jsem-brnenskym-katem-ZCv-439086.jpg 4 33 14

František Babočka se narodil v roce 1901 v chudé rodině. Byl ale jiný než ostatní chlapci z vesnice. Na přání otce se vyučil řezníkem a zjistil, že má silný vnitřní vztah ke krvi a k zabíjení zvířat. Prožíval zvláštní uspokojení z moci ovládat životy jiných tvorů. Tento pocit se sice snažil potlačit, ale stále ho vnímal ve svém podvědomí. Během válečných let poznal zrůdnost nacismu a jeho přisluhovačů. Když byl v Brně již 23. května 1945 ustanoven Mimořádný lidový soud, aby soudil exponenty okupačního režimu, zrádce a kolaboranty, přihlásil se do výběrového zřízení na místo mistra popravčího. Uspěl. Již 9. června 1945 byl vynesen první rozsudek smrti a téhož dne vykonán. Během následujících dvou let popravil Babočka bezmála sto osob.... celý text

Přidat komentář

Runinka
25.03.2023 4 z 5

ufff....tak to bylo něco. Málem jsem ji odložila. Děsné povolání,těžký osud.

Veveruška320
27.12.2022 4 z 5

Knihu mi doporučila kamarádka,četla se dobře.Jsem ráda,že jsem jí přečetla.Práce kata,musela být hodně psychicky náročná,ale vadilo mi,že vše řešil silným pitím alkoholu....To mě až vytáčelo....manželku i děti obdivuji....Kat Mydlář byl jiný kalibr:o)


mot33
02.10.2021 4 z 5

Čtivé ,nahlédnutí do hlavy člověka ,který prováděl popravy.A například mě zaujalo kolik litrů alkoholu je člověk schopný vypít.

Shamusss
25.09.2021 1 z 5

Tuto knihu jsem si objednal online v době, kdy to jinak ani nešlo. Kdyby nebylo covidu a zavřených knihkupectví, nikdy bych si ji nekoupil a nečetl, protože už po pouhém nahlédnutí do ní by mi bylo jasné, oč jde. Nejedná se o žádnou oficiální a původní zpověď brněnského kata, ale vyfabulovaný příběh, který je jistě dosti nechutně zdramatizován pro lepší prodeje. Autor až moc popustil uzdu fantazie a vykreslil obraz katovy osoby jako toho největšího zvířete. Vše dohnáno až ad absurdum. Dialogy jsou napsány jako pro retardy. Jsou neuvěřitelné (ne v pozitvním smyslu, ale v nepravděpodobnosti, že by takhle někdo retardovaně a stroze mohl vůbec mluvit). Vše je psáno velmi primitivně bez bližšího popisu osob, okolí, pocitů... V knize se vyskytuje enormní množství vět, které začínají zájmenem Já. Stylisticky je kniha velmi neobratná. Dávám hvězdičku spíše za fotky.

ondras666
13.07.2021 4 z 5

Kniha mě zaujala obálkou a rozhodl jsme se jí proto přečíst. A nelituji toho.
Příběh pana Františka, který se po válce stal katem. Kniha je vyprávěna jeho pohledem a i když obsahuje fakta, data a jména, je to spíše než biografie krátký román. Za mě výborně zpracované, kapitoly krátké a bez zbytečně dlouhých opisů všeho kolem. Jediné, co mi vadilo bylo místy neustálé opakování toho, co už bylo napsáno.

Pechule
24.03.2021 3 z 5

Zajímavé čtení, ale ne úplně strhující. Bylo fajn trochu nahlédnout pod pokličku práce kata. Co si budeme povídat, normální člověk by to dělat nemohl.

Doubravka1975
13.02.2021 5 z 5

Hodně moc zajímavý a čtivý životní příběh muže, který pracoval po válce v Brně jako kat.
Docela hodně mě překvapilo, že kat nebyl nijak maskován při veřejných popravách. Vždycky jsem si myslela , že kat má na hlavě tu červenou kápi, ale tak to je vlastně těžký středověk :):):) Manželka a děti mají můj obdiv, i když ty prachy......na tu dobu, to jsem zírala
Doporučuji !

los
01.01.2021 3 z 5

objektivně podaný životní příběh popravčího v politickém poválečném zmatku, doplněný fakty, daty a reáliemi; přestože se jedná o vyprávění v ichformě, je prosté veškerého moralizování, bez doprovodných komentářů, úsudek je na čtenáři

stajka
10.12.2020 3 z 5

Knížka popisuje velmi zajímavý lidský osud, ale vadilo mi, že některé pasáže se neustále opakují.

cornetka
18.10.2020 5 z 5

Tahle kniha je velmi silným příběhem založeným na skutečných událostech. František má sice hodně peněz, kterými se vykupuje ze svých průšvihů, ale k životu mu to nestačí. Je to surové vyprávění, které vás nenechá v klidu.

Lenka0007
10.09.2020 4 z 5

Hlavní hrdina nemá rozhodně charakter kata Mydláře, ale jeho povaha je perfektně vykreslená. Nic v knize nechybělo ani nepřebývalo. Doporučuji.

ivulka15
10.08.2020 3 z 5

Kniha je velmi čtivá a zajímavá.Nicméně postava o které pojednává mi byla tak nesympatická,že mi to vlasně celý dojem z knihy pokazilo.

Iki1
31.07.2020 5 z 5

Výborně zpracované osudy konkrétního člověka. Kniha mě strhla nejen dějem, ale hlavně perfektně vykreslenou povahou hlavního představitele, jeho pochybnostmi, duševními pochody.

Mishel156
29.05.2020 5 z 5

Knihu jsem zakoupila v knihkupectví tak nějak bezmyšlenkovitě. Prostě jsem jen měla potřebu si nějakou knihu odnést. A musím říct, že pecka! U většiny knih mi trvá třeba i třetinu knížky, než se do děje vziju, než mě pohltí. Tato kniha mě vtáhla okamžitě a přečetla jsem ji jedním dechem. Nešlo se od ní odtrhnout a v některých pasážích jsem dokonce pociťovala hroznou nervozitu jak moc mě děj pohltil. Doporučuji!