Projít peklem

Projít peklem https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/463442/bmid_projit-peklem-Vfz-463442.jpg 3 2 2

Bukvica série

< 2. díl >

Cesta do sebe sama a opět ven. Kniha obsahuje stínové obrazy Bukvic, ukazuje cestu, jak pochopit svá trápení a bolesti a najít směr jejich srovnání, naznačuje, že slova běžně používaná, mohou znamenat úplně něco jiného, než v jakém smyslu jsou říkána, předkládá možnost, jak poznat sebe sama skrz slova ... a další související témata... celý text

Přidat komentář

Ivan53
06.11.2022 odpad!

Niektoré premisy sú zaujímavé, a nebyť toho bukvicového podfarbenia, mohla to byť príjemná knižka pre mnohých ľudí. Keďže sa však spisovateľka v knihe odvoláva na bukvicu ako na čosi starobylé, naše, nedá mi nevyjadriť sa. Prvýkrát sa bukvica ako písmo objavila v 90. rokoch minulého storočia v Rusku, kde ju vymyslel podnikavec Chinevič, a odvtedy už vyšlo niekoľko kníh (Staroslovienska bukvica, Staroruská bukvica, Bukvica veľkoruského jazyka...). S našou, moravskou ani českou kultúrou to nemá nič spoločné.

V spojitosti so zameraním knihy dávam do pozornosti bukvicou neznečistenú knihu Tradičné liečiteľstvo (Matica slovenská) či Tajomná sila slova (Eugenika):
https://www.databazeknih.cz/knihy/tradicne-liecitelstvo-a-ludova-magia-na-hornych-kysuciach-121844
https://www.databazeknih.cz/knihy/tajomna-sila-slova-104997

ditul
11.07.2022 5 z 5

Kniha, která je plná zajímavých informací o složení a významu slov. Jsem ráda, že jsem předtím četla i jiné knihy s touto tématikou, alespoň mi to vše víc do sebe zapadá.
O tom, jak se daly nejen slovům zcela jiné významy píše i Jan Kozák ve své knize Kořeny indoevropské duchovní tradice.
Také v knize Aramejský Otčenáš od Neila Douglas-Klotze se nádherně ukazuje, jak se vše přeložilo jinak a dalo se všemu materiální význam, místo duchovního..
*V latině máme slovo pravus s odvozenými tvary (prava pravi pravo pravae pravam pravum pravas pravis pravos), které má význam křivý, špatný, podlý.
Budu-li brát v úvahu to, co jsem mnohokrát řekla i napsala, že slovo může mít jen jeden význam, tudíž buď pravda jako čistá, nebo pravda jako křivá, mám na výběr. Pokud dostojím svému předpokladu, že latina vzešla z pravoslovanštiny, vychází mi pravda = křivda neboli lež a podlost. I prezident Zápotocký v předvečer měnové reformy ujišťoval, že žádná ne-bude, říkal pravdu.