Bůh s tančícími ústy

Bůh s tančícími ústy https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/350912/mid_buh-s-tancicimi-usty-Yt4-350912.jpg 3 12 6

Pokud máte rádi příběhy o nebezpečných výpravách do exotických krajin, kde dobrodruhy neohrožují jen záludní domorodci, dravé šelmy a přírodní živly, ale také temná magie a démonické příšery, pak jsou tři čtivé povídky Otomara Dvořáka určeny právě Vám! V první z nich zavítáme v sedmdesátých letech minulého století do jihoamerických Kordiller, do sopečné krajiny u jezera Lakaru, kde se mladý český vědec, pátrající po svém záhadně zmizelém profesorovi, stane rukojmím ve vzájemném boji americké CIA, místní vojenské junty, partyzánů, příslušníků hrdého kmene Mapučů – a především oživlých bytostí z dávných indiánských mýtů. Ve druhém příběhu se vracíme do dob druhé světové války; skupina amerických vojáků, jejichž loď šla ke dnu po japonském náletu, se zachrání na pustém pobřeží polynéského ostrova, aby vzápětí zjistila, že je tady čeká osud mnohem strašnější, než by byla „pouhá“ smrt v boji. Moře totiž nebohé trosečníky vyplavilo poblíž sídla obávaného žraločího božstva! A do třetice se v nedávné minulosti podíváme na jeden z karibských ostrůvků, kde se domorodci snaží kultem vúdú usmířit „boha s tančícími ústy“, aby na ně neházel z nebe mrtvoly.... celý text

Přidat komentář

Lenka4
22.01.2024 3 z 5

V dobrodružných příbězích ze vzdálených zemí se střetává racionální pohled na svět s mýty. Náznaky čehosi zvláštního se stupňují a čekání na vysvětlení je docela napínavé.

Lele61
26.09.2023 3 z 5

Knížka obsahuje celkem 3 povídky autora, které lze nejlépe charakterizovat jako mysteriózní, možná i lehce na hranici hororu. Spojujícím prvkem je nejen skutečnost, že děj každé z nich se odehrává v nějakém exotickém prostředí, ale také fakt, že jde vždy o souboj s domorodou temnou magií a různými démony. Charakteristická je jednoduchá stavba jednotlivých povídek a nekomplikovaná zápletka. Nejlepší z nich je ta prostřední Mano Kanaka, ostatní jsou o třídu slabší. Celek sice rozhodně nijak nenadchne, ale ani neurazí. Vracet se k tomu ale nemám v úmyslu.


ludek.n
14.09.2023 3 z 5

Tři povídky Otomara Dvořáka, sloučené do útlé sbírky, pojmenované podle závěrečné krátké prózy, se nesou v duchu dobrodružného, mysteriózního žánru. Společné všem třem kouskům je exotické prostředí, opar záhadného strachu, nepojmenovatelné hrůzy a jednoduchá zápletka, neřešící žádné světonázorové či existenční problémy. Autor nepitvá nitro svých hrdinů ani nevytváří spletité filosofické konstrukce, nýbrž sází na atmosféru a mystický přesah, který je v konečném důsledku dostatečně ponurý a zoufalý, aby čtenáři postavil všechny chloupky na těle. Je to temné, mysteriózní čtení. Pokud bych si měl vybrat favorita, je jím Mano Kanaka. Ponurý příběh z ostrova Maui má vskutku přízračný styl a operuje s hodně zatěžkanými proprietami. V daném kontextu je to nejpodařenější kousek tohoto povídkového souboru. Zbylé dvě povídky jsou stejně uhrančivé jako Mano Kanaka, ale už neprobudí ty stejné emoce. Možná je to hloupost, možná kámen úrazu. Každopádně jsem s touto Dvořákovou knihou strávil docela příjemné chvíle. Ani moc, ani málo, příjemné počtení, ale vracet se nebudu.

nero 13
04.06.2019 5 z 5

Mysteriozní povídky o démonech a jiných podivných tvorech se asi nebudou líbit hlavně lidem kteří nemají v oblibě žánr horor, mně se to celkem líbilo a vybavil si u toho vyprávění kastelána na hradě Houska o tom jak v místě dnešní kaple kdysi pukla země a z ní vylézali čermáci a jiná pekelná hovada, do té doby jsem nevěděl že čertům se říkalo čermáci.
Zaujalo mně že v raném středověku byli hradby Housky postaveny obráceně a bránily něčemu aby se to nedostalo ven.

DominaCZ
11.05.2018 1 z 5

Naivní jakože strašidláci-ostrovani měnící se ve žralůčky a jiné nesmysly, no pro pero děcka ze základky možná, pro dospělý chlapy ale ne...Snětivý si s hloupostma prostě nedá pokoj.
Naivní slátanina, jakou jsem už dlouho nečetla.

cori
05.01.2018 3 z 5

Tři povídky, které spojuje pátrání po záhadách na exotických místech světa a domorodá mytologie, mají rozdílnou kvalitu i délku. Nejvíc mě asi zaujala prostřední povídka odehrávající se bezprostředně po útoku na Pearl Harbor.