Budu vůbec někdy dost dobrá?

Budu vůbec někdy dost dobrá? https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/379926/mid_budu-vubec-nekdy-dost-dobra-nk5-379926.png 5 32 13

"Rádce pro dcery narcistických matek," jak praví podtitul. Narcistické matky své dcery učí, že láska není bezpodmínečná, že ji dostanou pouze tehdy, když se chovají tak, jak se od nich očekává. Jako dospělé pak tyto dcery mají problém s překonáním pocitu nedostatečnosti, zklamání, emoční prázdnoty a smutku. Utíkají se pak do nezdravých romantických vztahů, mívají sklon k perfekcionismu a neadekvátní sebekritice a potýkají se s frustrací. Často také sabotují samy sebe. Knížka americké psycholožky, která se tématu narcismu (se zaměřením právě na dcery narcistických matek) řadu let věnuje, jim má podat pomocnou ruku. Pomáhá jim odhalit, jak tato zkušenost poznamenala jejich emoční život, a také vytvořit si vlastní program, který jim pomůže ochránit se před vlivy minulosti, rozhodovat se a přivést je k zotavení zranění z osobní historie.... celý text

Osobní rozvoj a styl Psychologie a pedagogika Rodina
Vydáno: , Portál
Originální název:

Will I Ever Be Good Enough? Healing the Daughters of Narcissistic Mothers , 2009


více info...

Přidat komentář

Emik87
19.02.2024 5 z 5

Je trochu obtížné, se knihou prokousat, protože jde o poněkud těžké téma. Ale když se člověk dostane nakonec, je rád. Za tu "námahu" to opravdu stojí. Pro některé lidi by snad měla být i povinná.

ziriant
20.12.2023 4 z 5

"Máma" je v mém životě ohromné téma, neustále emocionální, zcela bez ohledu na fyzickou vzdálenost. Kniha mi velmi pomohla podívat se na věc z jiného úhlu a především si potvrdit, že není třeba cítit absolutní vinu za všechno, co se mezi mnou a matkou děje. Jsem v řešení teprve v začátku, ale hýbe se to - pomáhá mi nyní především rada, ať již od narcistické matky nic neočekáváme. Je to stále bolestivé, srdce to zatím nechápe, ale hlava už ví, že to je jediná schůdná cesta posunout se směrem k uzdravení.


hu_87
31.08.2021 4 z 5

Kvalitně zpracovaný rádce pro dcery takových matek. Myslím, že se v tom můžou snadno najít i někteří muži, knížka určitě není určená jen pro ženy. Je zde hodně kazuistik, ve kterých se třeba najdete.

hajcus.ka
24.01.2021 5 z 5

Kniha, díky které jsem si uvědomila zásadní věc. Totiž že nejsem blázen, jen mám narcistickou matku. Téma je těžké, ale velmi dobře zpracované. Velká škoda, že se o tom víc nemluví. Děkuji, Karyl!

Hanisek
26.03.2020 5 z 5

Velmi potřebná kniha nejen pro ženy. Ve spoustu momentech a kazuistik, jsem poznávala vztah mé babičky s mou matkou. Kniha dokáže otevřít oči, a vy máte nový pohled na věci, před kterým i jste dříve zavírali oči. Nebo nechápali proč se to děje. Myslím, že největším krokem k prozření, ale je si přiznat, že chyba není ve vás. Když to ocenění od matky nepřichází, i když se stavíte na hlavu.

los
27.10.2019 5 z 5

uf, původně jsem chtěl jen prolistovat, ale pak jsem se začetl - a nabyl dojmu, jako by autorka seděla u nás doma a popisovala ženské tří čtyř generací - sakra, proč ta kniha nevyšla před 20 lety? teprve teď mi docvaklo spoustu věcí, které se okolo mne děly a dějí = určitě doporučuji všem, koho téma narcistických matek a jejich dcer zajímá, poučí i muže!

MonikaK
27.08.2019 5 z 5

Dcery narcistických matek jsou jako slunečnice - jejich hlava je příliš těžká na to, aby byla bez pomoci schopna se opět zvednout ke slunci.
Téma, o kterém se v naší společnosti příliš nemluví - matky, které nejsou schopny milovat své dcery nebo sdílet radost z jejich úspěchu. V naší společnosti je natolik sdílen a podporován obraz milující matky, že dcera, která takovou matku nemá, nabyde přesvědčení, že je na celém světě sama. Jediná, která si lásku nezaslouží. Celá špatná. Zlé semínko.
Tato kniha si rozhodně neklade za cíl někoho obvinit nebo soudit, to vůbec ne. Snaží se pomoct právě těmto dcerám konečně nalézt lásku k sobě samé a přestat o sobě smýšlet v odstínech šedé.
Tuto knihu ocení podle mého dcery nejen matek narcistických, ale také autoritativních a pohlcujících.
Řekla vám někdy vaše maminka, že vas má miluje? Těmto ženám nikdy. Nebyly fyzicky tyrane, nebyly znásilněné, nebyly zanedbané, a tak mnoho lidi nikdy nespatřilo jejich bolest. Ale pocitu lasky, pochopení, blízkosti se jim nedostalo. Problém v případě narcistických matek je ten, ze nejenže vám nedá pocit lásky, ale také nedovolí vašemu otci, aby vám byl blízko. Jste sama již od miminka. Tato kniha vám vysvětlí, proč musíte přestat čekat na ta kouzelná slůvka - miluji tě. A proč to není vaše vina. Snad některým ženám pomůže jít dal... :)
Hodnoceni: 9/10 *

teramacek
25.04.2019 5 z 5

Knihu jsem doslova zhltla, ne tedy úplně radostně. Teď ji čte moje kamarádka a shodly jsme se, že to (dámy prominou) sedí, jak pr*** na hrnec. Závidím holkám, které nemají potřebu tuhle knížku číst :)

Šárkaxx
14.04.2019

Knihu jako psycholog vřele doporučuji, je jednoduše a srozumitelně napsaná, na kazuistických ukázkách dobře pochopitelná a lze z ní čerpat mnoho nápadů k práci na sebe-rozvoji.
Jen se trochu bojím, že k ženám, kterých se to nejvíc týká, se "nedostane", protože se dost často stává, že člověk, který má nějaký problém, má vůči němu taky "slepou skvrnu". Takže pokud máte dojem, že by se to mohlo týkat nějaké kamarádky, opatrně nadhoďte, že taková kniha existuje. Věřím tomu, že po přečtení by mohly prožít úlevu v tom smyslu, že s nimi není zas tak moc špatně...
2021 vyšla další kniha, která je zaměřená na narcistické rodiče obecně (nejen vztah matka-dcera) Když narcisté zestárnou, která má více praktických návodů k různým situacím

jitvav
05.12.2018 5 z 5

Velmi dobře napsaná kniha. Ve skutečných příbězích, které jsou v knize uvedeny člověk velmi často pozná sebe i své problémy.

Damato
29.08.2018 5 z 5

Knihu jsem četla před nedávnem- v horizontu jednoho roku a neustále se k ní , v myšlenkách, vracím.
Každá matka chce mít dokonalé dítě- samozřejmě i já a věřím, že po tom toužila i moje matka. I já jsem se - v roli matky- obracela o berličku v podobě věty..."jsou s tebou samé problémy", protože jsem ji občas v roli dcery párkrát slyšela.
Až časem jsem pochopila, že s dětmi jsou problémy a rodiče by je měli s dětmi a kvůli dětem řešit. Pokud tady nedojde k souhře a domluvě - je to všechno v háji a žádné další velkolepé povídání o sounáležitosti rodiny to nenahradí. A jako závěr bych zvolila větu " A přeberte si to , jak chcete."
Emoce se mnou, při čtení, mlátily ode zdi ke zdi a rozhodně doporučuji ke čtení nejen dcerám, kterým občas podobná věta v dětství zazněla, ale i matkám, které tuhle větu párkrát použily.
Samozřejmě, máslo na hlavě mám taky, protože i já byla občas tou matkou, která ve vzteku a ve stresu občas prohodila: " to je šílený, horší děti už snad nejsou" a věřte, že čím jsou moje děti starší, tím víc toho lituji a tím víc bych chtěla vrátit čas a udělat všechno úplně jinak a to jejich dětství s uhoněnou a vystreslou matkou napravit. Ale Bohu žel-čas vrátit nejde a děti, když jednou dospějí , sice pochopí naše chyby, ale nemyslím si, že je bezezbytku i odpustí .

anansie
09.08.2018 5 z 5

Výborná terapie pro ženy, které měly tu smůlu, že se narodily matkám neněžným, sebestředným, nepřejícím, žárlivým, soupeřivým a které svým dcerám nepředaly lásku, kterou předat měly. Touto knihou si tyto dcery mohou zahojit své pocity nemilovanosti. Touto knihou se jim dostane uznání jejich pocitů, které v sobě dusí a které je právě jejich matky naučily popírat a nevěřit sama sobě. Tato kniha napomáhá ke znovunalezení sebe sama a také vysvětlení proč se jim vztah s matkou opakovaně prolíná do dalšího života v podobě nevhodných partnerů.

Coucouha
19.07.2018 5 z 5

Velmi dobrá kniha pro dívky, které vyrostly pod vlivem narcistické matky. Hodně mi pomohla uvědomit si souvislosti a zejména ve třetí části prakticky ukázala, jak se vypořádat se svým dětstvím a pubertou. Opravdu hodně dobře napsaný psychologický průvodce, po kterém jistě budu sahat častěji.

"Už žádné přizpůsobování se, už žádné odkládání vlastního vnitřního růstu, už žádné povrchní úsměvy na roztomilých holčičích tvářičkách."
"O sebe se máte starat sama."
"Obětí jsem jen tehdy, když se rozhodnu jí být."