Buddhismus a kvantová fyzika

Buddhismus a kvantová fyzika https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/310049/bmid_buddhismus-a-kvantova-fyzika-5K3-310049.jpg 4 3 3

Filosofie buddhistického učence Nágárdžuny může vést k osvobození od extrémních představ o skutečnosti, o něž se opírají nejen indické, ale i moderní způsoby uvažovaní. Christian Thomas Kohl se pouští do budování mostu mezi východní moudrostí a západní logikou, který už byl zahájen kvantovou teorií a jejími pohledy na podstatu fyzikální reality.... celý text

Přidat komentář

LordSnape
27.07.2022 3 z 5

Na knihu jsem se těšil a měl v plánu si ji koupit, ale teď s odstupem času jsem rád, že jsem tak neučinil. To téma je strašně zajímavý, ale nevyužitý. Problémem knihy je v tom, že je místy až zbytečně přehnaně odborná, ale přitom vlastně klouže pořád po povrchu. Pokud chcete číst o spojení vědy a buddhismu, doporučím knihu od Dalajlamy jménem Vesmír v jediném atomu. Po dočtení ve mně převládalo takové lehké zklamání, ač kniha jako celek špatná není.

Beebee
07.10.2020 5 z 5

Konečně si někdo dal tu práci a propojil kvantovou fyziku s budhismem, konkrétně ponejvíce s Nágardžunou a jeho "ne toto, ne tamto" (Múlamadhjamakakárika -MMK). Jedno podporuje druhé. Tento opus předpokládá u čtenáře jakési základy filozofie (Platón, Descartes a jiní) a alespoň laický zájem o fyziku, nejlépe kvantovou. Jde o to, uvědomit si rozdíly mezi extrémními názory, které jsou základem západního myšlení (zda věc vzniká sama ze sebe, skrze cosi jiného, skrze obojí předešlé, nebo zcela bez příčiny - substancielně) a najít vhled, který je nad tím. Dle mého názoru tato kniha patří do ruky těm, kdo si roky lámali hlavu nad zenovými výroky, nad pochopením neduality, a nad vnitřním smyslem materiálních věcí, jevů, myšlenek, konceptů a sebe samých. Kdo prošli martýriem nechápání a občasných vnorů a pročetli stohy jiných filozofických a budhistických děl ale neporozuměli ke své spokojenosti a kteří v této cestě nenacházeli oporu v intelektu a vědě.


Zmiu
23.08.2017

Spojení vědy a náboženství mě zajímá už déle a knihy s touto tématikou čtu ráda, a tak když jsem objevila tento titul, zajásala jsem. Ne však na dlouho. Nevím, zda je na vině i překlad, ale kniha je napsaná tak, že mě odradila na samém počátku. Složitá, plná cizích slov, a tím pádem nezáživná a nečitelná. Mám zkušenost, že i knihy s odbornou tématikou se dají napsat čtivě a srozumitelně pro širší okruh čtenářů. Tahle k nim bohužel nepatří. (Nehodnotím, protože jsem se prokousala jen asi 30 stranami.)

Štítky knihy

buddhismus filozofie kvantová mechanika kvantová fyzika indická filozofie

Autorovy knížky

2016  73%Buddhismus a kvantová fyzika

Kniha Buddhismus a kvantová fyzika je v

Přečtených3x
Knihotéce4x
Chystám se číst10x
Chci si koupit7x