Brrrnění

Brrrnění https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/448425/bmid_brrrneni-Chv-448425.jpg 4 23 8

Johny je kolejní pařmen, který kašle na školu, každý den začíná jointem a neřeší chcípající mozkové buňky. To se však změní tragickou smrtí kámoše, kterou si Johny dává za vinu, a na pohřbu si přísahá, že se změní. Honza je panic, zobák a bývalý gymplácký šprt, který má sen stát se největším rebelem z ročníku. Ve vleku zkušenějšího kamaráda se do toho vrhne po hlavě, neobratně nahání holky a hlavně se nevyhýbá žádné příležitosti zahulit. Začíná našlapaná kolejní jízda na konci devadesátek, drsných i naivních zároveň, prošpikovaných hlasitou hudbou, pařbami a sexem, občasnými stíhami a hledáním té pravé lásky. Román se pohybuje na pomezí psychologického dramatu a žánru "young adult" a konfrontuje dvě aktuální společenská témata – kriminalizaci měkkých drog a možné důsledky nadužívání marihuany.... celý text

Přidat komentář

Ada-Volarova
14.04.2021 5 z 5

Sex, drogy a rock'n'roll ... v Brně :D Za mě dobrej počin, občas jsem se ztrácela, ale bavilo

LenkaD.
11.02.2021 5 z 5

Neuvěřitelný a originální příběh, kdy hlavnímu hrdinovi uvěříte naprosto vše až do posledního okamžiku.
(Psychologický) román o studentském životě vykresleném do detailů dodává v tomto pojetí neotřelý pohled na pocit rázem nabyté nezávislosti na pozadí devadesátých let v prostředí brněnských vysokoškolských kolejí. Děj je natolik reálný a pro toho, kdo na vlastní kůži tuto dobu a studentský život nezažil se může zdát i nepravděpodobný. Hlavní hrdina Johny za sebou zanechává neurčitou emocionální stopu. Díky tomu, že není jednoznačně kladný, ani záporný, je čistě na čtenáři, do jaké míry nebo zda vůbec se s ním identifikuje.
Autor je ve svých dílech mistr emocí. Čtenář přesně ví, co která postava v daný okamžik prožívá, a nepochybuje, že by to mohlo být jinak. Po celou dobu je bezprostředně vtažen do děje – v jedné chvíli hrdinům jednoznačně fandí a v další si oddychne, že se jeho vlastní cesta v reálném světě s hrdiny neprotnula. Přitom na pozadí se odvíjí další osudový příběh, který je promyšlenou spojující nitkou celého románu. Skvěle propracovaný je systém dvou časově odlišných dějových linií, kdy je od začátku jasné, že se na konci románu protnou. Přesto do posledního okamžiku není ani náznak rozuzlení a autor udržuje čtenáře v neustálém stupňujícím se napětí.
Všechny knihy autora vyvolávají polemiky, otevírají netradiční či tabuizovaná témata, nutí k zamyšlení a ŠOKUJÍ. Přesně to vrchovatě naplňuje i tento román.
Za sebe (studenta devadesátek na „Johnyho“ kolejích) jednoznačně doporučuji!


cornetka
29.09.2020 5 z 5

Tohle je vážně jízda! Pokud se dokážete vžít do postav, tak budete skoro pořád v rauši! Za mě palec nahoru!

manekýn056
10.09.2020 5 z 5

Ten, kdo jednou bydlel na kolejích, ten ví, jak "zelený" tam život může být. Román je o pohodě, rodících se vztahových propletencích, zklamání, sexu, smrti, krásných zamilovaných dopisech, hnusných SMS a hlavně o "šlukovce", která nesmí v žádné pasáži chybět. Román je výborně napsaný, čtivý a autor umí skvěle popsat i ty "nejzelenější" okamžiky. Propracovaná je také samotná kniha - kresby jehličkovou tiskárnou, několik stylů písma. Wow. Paráda! To vše umocňuje zážitek při čtení tohoto silného příběhu, který se odehrával v 90. letech. Výborná práce!

OlgaU.
29.08.2020 4 z 5

S některou z postav v nejnovější knize Pavla Hénika Brrrrnění se ztotožní snad skoro každý, protože jde o příběh ze studentského života zahrnující nejen pokusy s marihuanou, ale jde tu hlavně o hledání lásky a ukotvení sebe sama v životě. I proto má kniha potenciál oslovit široký okruh čtenářů. Kniha je navíc čtivě napsaná – první půlka je trochu ve stylu studentského deníku, druhá půlka má už standardní rysy románu - hlavní postava řeší existenciální otázky a dlouho nevíme, jak to s ní vlastně dopadne. Autor přiznává, že část knihy napsal už před 20 lety a zejména na druhé polovině knihy je znát, že ji buď hodně předělával, nebo dopisoval teprve nedávno, protože je napsaná pevnou rukou, bez zaváhání a s jasným záměrem; obzvlášť dobře a vtipně jsou vylíčené hlavně některé Johnnyho milostné eskapády. Pro někoho bude Johnny od začátku jen flinkem, kterému se náhodou a bez většího úsilí podařilo, i přes závislost na marihuaně, přece jen v rámci studia někam posunout, někdo ho naopak na začátku může vnímat jako šprta s jistou (i když omezenou) cílevědomostí, který během knihy prodělá zásadní vývoj – záleží na úhlu pohledu a našich vlastních zážitcích.

Limonadovyjoe
27.08.2020 3 z 5

Sex, drogy a rock n roll. Jedna nekonečná marihuanová jízda v divokých devadesátkách na univerzitních kolejích. Kolik sexu je moc sexu, kolik Nirvany je moc Nirvany a kolik trávy je moc trávy? A může být vůbec příliš trávy?
Parta kluků, pro které je pobyt na kolejích prvním závanem svobody, nikdo tady už nehlídá docházku, ani počet piv vypitých v půlce týdne, život je jedna nekonečná kalba, pokud se chytnete té správné party. Do toho povolné holky, první druhé a třetí velké lásky a občas nějaká zkouška.
Na jedné straně máme Honzu, Evžena, Jarina.. sympaťáky, kteří si užívají každou párty, pro které je hulení zpestřením, zábavou.
Na druhé straně nastavuje zrcadlo Johny, pro kterého hulení už dávno není zábavou, ale útěkem z reality, první věcí, na co myslí, když ráno vstane, poslední věcí předtím, než upadne na úplné dno a do nevědomí, se schýzami a stihomamem. A mezi tím vším se jako duch vznáší postava Arnošta, a už kvůli němu se vyplatí číst až do konce, i když je děj občas zdlouhavý. Konec knihy, jedna jediná stránka pak zasáhne přesně to místo, kdy si řeknete, že přes všechno to hulení, stálo čtení za to.
Kniha krásně poukazuje na zákon o držení marihuany "množství větší než malé" kolik to vlastně je?
Kniha určitě nebude pro všechny, ale rozhodně je pro všechny ty cool středoškoláky co si myslí, že jim tráva nic neudělá. A taky utvrdí nás starší v tom, že legalizace je opravdu cesta do pekel..i když samozřejmě když jsme byli mladší... :)

lenkaprague
27.08.2020 4 z 5

Pavel Hénik patří k mým top českým autorům, jeho předchozí dvě knihy mě dostaly hlavně proto, že popisují velmi trefně současnou konzumní společnosti a zaměstnání ve velkých korporátech. O to víc jsem byla zvědavá na novinku, která vybočila výrazně z řady jak prostředím, tam tématem.
Na začátek je potřeba říct, že “Brrrnění” je kniha o hulení. Konkrétně o studentském hulení koncem 90.let na vysokoškolských kolejích v Brně. Jste připraveni na návrat do doby, kdy největší pecka bylo být “nezávislý” /ať už to znamenalo cokoliv/, poslouchat Nirvanu, hulit, machrovat s Motorolou /i když došel kredit/ a být největší kolejní kalič? Pak vám tuhle novinku můžu jen doporučit.
“Brrrnění” je kniha syrová, trochu klaustrofobní a depresivní, velmi emotivní a myslím, že je v ní i hodně z autora samotného. I když jste možná devadesátky prožili úplně jinak než postavy v knize, chápete je. Nemusíte s nimi souhlasit, ale jejich příběh procítíte až na dno...ano, nemusí vám z toho být dobře, ani mně nebylo. Ale je to knížka, od které jsem se nemohla odtrhnout a přemýšlím nad ní už několik dní. Téma nadužívání drog a snahy být “hvězda”, to je velice aktuální v každé době a nakonec je úplně jedno, do jaké doby příběh zasadíte, zasáhne vás vždycky.

Bookrožec
27.08.2020 4 z 5

Tento příběh se stal mým prvním setkáním s autorem a musím říct, že rozhodně nezklamal. Nejprve mě zaujal grafickým zpracováním, které mi malinko připomělo Akta Illuminae. To však není rozhodně na knize to nejlepší. Tím nej byl samotný příběh, který byl o dost hlubší, než jsem čekala. Kniha se četla skoro sama a i když v jednom místě se v ní toho tolik nedělo a já jsem se trošičku nudila, tak mi to zjištění na konci knihy, u kterého mi skoro tekly slzy z očí naprosto vynahradilo. Co mi také přišlo velmi zajímavé byly postavy, nebyly mi vůbec blízké a ani při nejmenším mi to nevadilo. Ono by to bylo asi pořádně divné, kdybych si s hlavním hrdinou vyměnila místo. Zkrátka bych si s ním vůbec nerozuměla, ale do knihy naprosto zapadal. Takže za mě rozhodně doporučuji.

Autorovy další knížky

Pavel Hénik
česká, 1977
2017  70%Manekýni
2019  90%Korporac€
2021  86%Kon$pirace
2020  83%Brrrnění
2023  92%Václav Neckář: Šíleně veselý princ