Brožík - Byl jsem nejslavnější - Životní příběh malíře Václava Brožíka

Brožík - Byl jsem nejslavnější - Životní příběh malíře Václava Brožíka https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/116141/mid_brozik-byl-jsem-nejslavnejsi-zivotn-PsU-116141.jpg 3 5 5

Životní příběh malíře Václava Brožíka, čelního představitele výtvarné generace Národního divadla.

Přidat komentář

ViolettaCh.
30.05.2020 4 z 5

Příjemně čtivý životopisný román o malíři, pocházejícím z chudého prostředí, který se jen díky svému talentu a píli stal nejvýznamnějším českým malířem historické malby 19. století. Velkého uznání dosáhl i v zahraničí, hlavně ve Francii, kde žil v posledních letech svého nedlouhého života (dožil se 50 let) a získal Řád čestné legie.

Lenka4
26.10.2017 3 z 5

Životopisný román má svižné tempo, kterého autorka dosáhla střídáním časových rovin. Z počátku možná až příliš častým a tím trochu nepřehledným. Sympatické je, že se umělce snaží přestavit jako člověka s dobrými i horšími vlastnostmi. Veškerá pozornost je soustředěna na něj, ostatní postavy jsou vykresleny pouze schematicky, což snižuje kvalitu díla.


Oleg_Kabelac
21.05.2017 3 z 5

Poměrně příjemně zahuštěný životopisný román. Sledujete Brožíka od dětských let, jeho umělecké zrání, ambice a strasti, utváření individulity, faustovské smlouvy, dobytí nejvyšších met až po vcelku smutné pokoření a poslední záškuby snahy o tvůrčí vzedmutí. Jelikož se jedná o dvou set stránkový román, nečekejte hutné kunsthistorické sondy - ale ani bulvár.