Brouci v hlavě: Jak se zbavit vtíravých myšlenek

Brouci v hlavě: Jak se zbavit vtíravých myšlenek https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/458930/bmid_brouci-v-hlave-jak-se-zbavit-vtirav-Vt0-458930.jpg 4 55 17

Nejste tím, co se vám honí hlavou! V této knize vám dva experti na zvládání úzkostí nabízejí dovednosti založené na kognitivně behaviorální terapii, které vám pomohou odpoutat se od rušivých myšlenek, překonat zahanbení, které s sebou takové myšlenky nesou, a snížit vaši úzkost. Pokud vás trápí brouci v hlavě neboli rušivé, vtíravé myšlenky, můžete mít obavy z toho, co tyto myšlenky vypovídají o vás. Zdá se vám, jako by to byla zpráva pro vás, která vám chce něco říci. Pravda je ale jinde. Jsou to JEN myšlenky. A nejste v tom sami. Na světě jsou miliony lidí, kteří se potýkají s podobnými nepříjemnými a otravnými myšlenkami. V knize se setkáte s řadou z nich a díky příkladům ze života poznáte, že nad vtíravými myšlenkami můžete vyhrát.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Portál
Originální název:

Overcoming Unwanted Intrusive Thoughts: A CBT-Based Guide to Getting Over Frightening, Obsessive, Or Disturbing Thoughts , 2017


více info...

Přidat komentář

masul
06.02.2024 5 z 5

Jako psycholog knihu moc chválím, skvěle popisuje jednotlivé diagnózy a práci s nimi. Nelze nic vytknout!

bee88maja
08.01.2024 3 z 5

Pokud čekáte, že v této knize najdete recept na to, jak ukočírovat myšlenky a zbavit se jich: Rada typu nechte myšlenku být myšlenkou, je pro overthinkery docela těžko proveditelná záležitost. Jinak jsem se u knížky docela nasmála, protože autoři celkem přesně vystihli myšlenkové pochody tzv."brouků v hlavě". Kniha stojí za přečtení. Ale knihy typu: máme zaručený návod, jak se něčeho zbavit, je tak trochu past :). Bacha na to :)


veriszv
18.12.2023 3 z 5

Dobře zpracovaná kniha, pokud vás vtíravé myšlenky trápí, stojí za zkoušku.

kajakouda
06.03.2023 4 z 5

Každého z nás asi občas přepadnou vtíravé myšlenky. Co kdybych se zítra ráno už neprobudila? Co kdyby mi spadlo dítě do vany? Jestli občas přemýšlíte nad něčím šíleným a nemůžete se toho v daný okamžik zbavit, ještě to z vás nedělá psychopata. V knize se poměrně čtivým způsobem dozvíte, jak s takovými myšlenkami pracovat, aby vám neškodily a neparalizovaly vás.

Kakarinka
19.03.2022 5 z 5

Nejprve chci říct, abyste se nenechali odradit opravdu špatným komentářem (je to ten nejstarší). Paní knihu buď pořádně nečetla, nebo nepochopila. Což je škoda! A další komentář od jiné čtenářky: bojovat nemá smysl, ano, to se v knize vysvětluje, ale je tu jiné řešení: trénink vystavování se myšlenkám. Dočetla jste to až tam?

Vtíravé myšlenky nejsou psychickou nemocí. Kniha to dost jasně vysvětluje už na samém začátku a není od věci připomenout, že i ty nejhanebnější myšlenky občas napadnou každého. Jen lidé citlivější se jich mohou zaleknout, vzít je v potaz, vzít je vážně, začít se v nich nimrat a následně trpět jako zvíře.

Kniha vám nejprve poví, co se vám vlastně děje. Vysvětlí vám a ujistí vás, že myšlenky jsou pouze a jen neškodnými myšlenkami. To je alfa a omega. A následně vám poradí, jak se svým myšlenkám vystavovat tak, aby vaše amygdala hned nebila na poplach, pokud vám nějaká hrůznost vytane na mysl. Je to práce, je to cvičení, ale stojí to za to.

Vše je napsáno jednoduše. Nejvíce oceňuju příklady dialogů "Hlasu plného obav" a "Falešné útěchy".

Rozhodně doporučuju.

Kyri
30.01.2022 3 z 5

Líbí se mi, že pomáhá identifikovat a dát racionální pohled na vtíravé myšlenky. Velmi se mi nelíbí, že nabízí jediné možné správné řešení, které ale vlastně zahrnuje už odmítnuté přístupy. Taky se mi nelíbí, že autoři dehonestují terapeuty, kteří to vidí jinak. Je to takové obchodně trapné.
Knížka má moc pěknou obálku. Je dobře napsaná. Pro nezaujatého, ale problémem postiženého, klienta, to může být užitečné. Trochu to ale vyzívá, že když to nebudete dělat podle nich, neuspějete. A je to chyba špatné teorie toho, kdo vám pomáhá. Navíc tedy ty teorie stále prokazatelně fungují...

Uterox
08.08.2021 4 z 5

Za mě lehce nadprůměrná knížka. Líbí se mi, že obsahuje vždy užitečný poznatek na konci každé kapitoly. lehce a srozumitelně popisuje oč jde. Relativně útlá knížka. Zajímavá kapitola je: Úzkostné myšlení. A na závěr 6 kroků, jak s nimi pracovat.

m.gena
23.07.2021

Omlouvám se , dávám většinou komentáře jen ke knihám, které mě nějak pozitivně oslovily, ale zdá se mi že tohle je úplně první kniha, která se mi dostala pod ruku a je to úplný paskvil. tato kniha mohla obsahovat pouze jednu větu .... Vtíravé myšlenky jsou naprosto normální, má je každý a nemá smysl s nimi bojovat XDD.

hana8062
22.05.2021 3 z 5

Brouci v hlavě. Máte je někdy? Vtíravé nevyžádané myšlenky, které ve vás vyvolají pocit, že nejste dobrý člověk. "Co kdybych toho chlápka shodila pod tramvaj? Kdo mi zabrání v tom strčit teď kocoura do mrazáku, aha?"
Nápady, díky kterým si řeknete "Co jsem to za osobu, že mě taková příšernost vůbec napadne?" A víte, že taková věc se čas od času objeví v mysli naprosté většiny z nás? Tahle kniha čtenáři ukáže, že vaše myšlenky nemusí být tím, čím jste vy. A jak je dostat z hlavy i proč se tím nemusíte trápit.
Spousta inspirativních, povzbudivých věcí. Jednu za všechny ale vyzdvihnu. Jestliže se při podobných nápadech cítíte špatně a nepříjemně, je to dobré znamení. Dokazuje to, že jde jen a pouze o nevyžádanou myšlenku, která zase zmizí, když ji nebudete věnovat moc velkou pozornost. :)

andrea7459
14.04.2021 5 z 5

Skvěle napsaná kniha, povzbudivá, je evidentní, že pisatelé vědí o čem píší. Nenechte se prosím nahlodat a ani ovlivnit prvním komentářem v hodnocení této knihy, dle mého názoru jde zbytečný komentář, nechápající, že vtíravé myšlenky ,nebo-li obsese, trápí spoustu lidí. Pisatelé jsou odborníci, proč si tedy nenechat poradit poradit odborníkem a trpělivě?Doporučuji jako pomoc při těchto různých problémech...jak jsem kdysi slyšela že, nezabráníme ptákům aby létali nad našimi hlavami, ale můžeme zabránit tomu, aby si udělaly hnízdo na naší hlavě..stejně je to tak s myšlenkami... a jen neblábolím, - osobní zkušenost. Kniha je určitě přínos.

funnyz
12.03.2021 5 z 5

Výborná knížka. Trpím OCD už nějakou chvíli a docela mi to přišlo přínosné. Autoři se zmiňují o různých typech vtíravých myšlenek a srozumitelně vysvětluji co to je a co s tím.

St. Jimmy
06.03.2021 4 z 5

Vynikající kniha, která dokáže uklidnit a pomoct. Vtíravé myšlenky a s nimi související porucha OCD totiž dokáží pěkně potrápit i toho nejodolnějšího člověka. Tato kniha nemoralizuje, naopak vysvětluje věci přesně tak jak jsou - tedy že myšlenky, ať už jakékoli, jsou stále jen a pouze myšlenky. Léčebné postupy a nápady jsou skvělou pomocí na cestě ke zlepšení.

*Normálně na komentáře nereaguji (a dost možná se to ani nemá), ale zde si to neodpustím, jelikož jde o psychické zdraví a tak by se ani v komentářích neměly plést pojmy s dojmy. DominaCZ - prosím, nešiřte dezinformace a raději si přečtěte knihu znova, protože nemáte pravdu. Ten rozdíl mezi člověkem trpícím "pouze" vtíravými myšlenkami a psychopatem nebo pedofilem tam máte přímo popsaný.

foxi_ii
05.03.2021 4 z 5

Myšlenky k nám přichází aniž bychom jsme si o ně říkaly. Nad některýma se pousmějeme, některé nám nepřijdou důležité, ale některé nám mohou nahnat strach.
Je to myšlenka o které si říkáte, že o vás třeba něco vypovídá. Nemůžete být přece dobrým člověkem, když k vám takové myšlenky míří, jsou až vtíravé a přichází k vám čím dál tím častěji. Nedá se jich zbavit a vy nad nimi musíte neustále přemýšlet.. co když to na co myslím opravdu udělám?
Pravdou je, že jsou to JEN myšlenky, které nemáme šanci ovlivnit, a je pak už jen na nás jak s nimi naložíme nebo právě ne.. Víte co je totiž nejlepší? Nic s nimi nedělat, prostě tak jak přišli tak je nechat zase odejít!
•A TAKY.. nezapomínejme, že to co máme v hlavě je naše. To my jsme pány našich myšlenek. Tak ty dobré využijme a ty co tam nemají co dělat.. těm zamávejme.
•Pokud si říkáte, že nás takových musí být pomálu.. omyl!
Více než 90% lidí tyhle myšlenky má a to ať už mají či nemají nějakou tu "minulost".
V knize je vám vysvětleno jak takové myšlenky vznikají, co se nám děje v mozku při příchodu těchto nekamarádů, jaké jsou například tipy těchto myšlenek (a že jich je), a jak si s nimi dál poradit. Nakonec jak poznat, co jsou pořád jen myšlenky nebo už něco, co se stává "hmatatelným" a je potřeba se poradit s odborníkem.
Nebojte, nejste v tom sami!!

Scintilla
20.02.2021 4 z 5

Super knížka se srozumitelně formulovanými doporučeními a postupy k vtíravým myšlenkám. Nápady i knížku samotnou jsem využila sama a často ji s úspěchem doporučuji klientům s terapeutické praxi. Při čtení mě občas napadalo, jestli autoři občas nepřehánějí s přesvědčováním čtenáře, že se za myšlenky stydět nemusí - že myšlenky jsou skutečně jenom myšlenky a o člověku jako takovém (na rozdíl od reálných rozhodnutí) naprosto nic nevypovídají. To je přece všem jasné, ne? Po přečtení komentářů pod knížkou jsem se vrátila na zem - ne, asi to skutečně potřebné je.

JanaDor
31.12.2020 4 z 5

Je to zajimavá kniha, která vede k řešení a k uklidnění. Pokud máte často nějaké otázky a pochybnosti, doporučuji kapitolu deset, kde upozorňují jestli jsou to jen vtíravé myšlenky nebo deprese a volání o pomoc k odborníkovi. Myslím, že většina, kdo i tuto knihu vezme k přečtení, uvažuje v lehké úzkosti, která má původ z nějaké situace (jako např.nynější pandemie) a lze ji za pomoci knihy, přátel a rodiny zvládnout. Přeji vám mnoho štěstí.

Winterhead
28.12.2020 5 z 5

V mém případě si tato kniha rozhodně zaslouží plné hodnocení. Odpovídá na velkou spoustu otázek, vysvětluje a dává jednoduchý a jasný návod, jak se s nechtěnými myšlenkami vyrovnat. Především tím, že jim dává tu váhu, kterou ve skutečnosti mají - vůbec žádnou.
Ještě nemám dočteno, ale plné hodnocení si zaslouží již teď, protože pomáhá od prvních stránek.

DominaCZ
21.12.2020 odpad!

No, takže jako: vtíravý myšlenky má asi každej, to se nám ostatně sama kniha snaží vetřít....ale jako, pochybuju, že malý obyčejný člověk má myšlenky na lití chemických věcí do kytek nebo mimin, na bodání rodinných příslušníků, na používání mrkve jako sex. pomůcky, že proslov s pánem na zastávce=nemiluju svýho manžu apod. Mně tohle přijde jako že je to snůška labilních keců a jak je ospravedlnit.

Proč by jinak mělo být "zcela normální", že její dcera viděla masakr ve škole a teď se bojí nechat volně položené nože doma, aby ji to náhodou taky nenapadlo a nezačala doma bodat do lidí?? A přitom je to " ta nejjemnější bytůstka, jakou najdete..." Tak asi ne, když ji napadá tohle.

Pokud má někdo myšlenky na ubližování druhejm, není podle mě normální a už vůbec ne hodný. Že ho napadá, že když vstoupí na balkon si zapálit, že může skočit dolů? Jo, to asi napadlo každýho z nás, ale jako nějaký bodačky a požírání žíravin mi přijdou už fakt švihlý, takže proč to ospravedlňovat??

Ta knížečka se snaží tvářit jako ultra nad věcí, v poho, to nic, dejte nohy nahoru, jsou to jen myšlenky...no neřekla bych-od myšlenky k činu není tak daleko a používat tady jako příklad PEDOFILY mi nepřijde ok.
Dementní.