Brno stalinistické - Průvodce městem

Brno stalinistické - Průvodce městem https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/232530/bmid_brno-stalinisticke-JXI-232530.jpg 4 23 3

Netradiční průvodce, navazující na úspěšný titul Brno nacistické, připomíná čtenářům temné období stalinismu, které zásadně proměnilo nejen samotné město, ale i jeho obyvatele. Představuje více než padesát míst, seřazených na časové ose od Vítězného února po dozvuky kultu osobnosti, tj. roky 1948 - 1953. Jsou to nejen lokality spojené s komunistickým útlakem, procesy, persekucí církve a třídních nepřátel, ale i centra moci a dějiště pompézních oslav. Další místa připomínají osudy lidí, účastníků nejdůležitějších událostí, jako byl mocný krajský tajemník Otto Šling, popravený během procesu s Rudolfem Slánským, básník Jan Zahradníček či přední brněnský intelektuál Čestmír Jeřábek. Kniha je doplněna autentickými vzpomínkami a zejména množstvím unikátních fotografií a dokumentů z veřejných i soukromých archivů a sbírek. Kniha vychází s odbornou pomocí a materiálovou podporou Archivu města Brna. První vydání.... celý text

Přidat komentář

puczmeloun
27.08.2021 4 z 5

Více než zajímavé pokračování knihy Brno nacistické. Zatímco nacismus a jeho historie je často připomínána (fotografie Hitlera na Svoboďáku, či nové radnici se v médií objevují na různá výročí skoro každý rok), stalinismus byl zatím spíše obdobím ticha. Obzvláště pro mě, dítě Sametové revoluce. Je tak zvláštní si číst o vězení STB v budově dnešní pošty, pracovním táboře na místě dnešní novostavby u Lužánek, o čistkách v brněnských klášterech, o procesech s křesťany, opozicí, agrárníky i samotnými komunisty. Z četby knihy mrazí, zvláště, když okolo budov v ní zmiňovaných denně chodím...

Madelisi
13.06.2019 4 z 5

Jak jsem se rozhodla, pokračují proti proudu času. Brno stalinistické nevypraví příběh jako okupace, ale spíše navozuje dojem doby. Nejlepší je číst v MHD, zvlášť když se kolem vás komíhají budovy a místa z průvodce.
Stejně jako v Brně během okupace se zde dodržuje časová souslednost, tematicky končíme smrtí Stalina.
A já se jdu přesunout do Brna účtujícího.


jooosev
05.11.2017 3 z 5

Bohužel musím dát nízké hodnocení. Kniha je z 90 % mix informací ze středoškolských učebnic, wikipedie, popř. doplněných o vzpomínky pamětníků z Paměti národa. Kdo se podívá na tyto tři zdroje najde informací řádově víc, než kolik poskytuje kniha.

Jako průvodce taktéž selhává - pro nebrněnské poskytuje dost málo informací (co třeba vyznačit nějaký tematický okruh?) a předpokládá znalosti základních brněnských reálií. Pro brňáky shrnuje z 90 % známé informace.

V knize zjistíme především kde sídlil ten jaký úřad, jak vypadaly prvomájové pochody a co to byl SSM. Až na čestné výjimky, a autorům velké díky za ně, neposkytuje průvodce informace např. o tom, jaká masová pro i protirežimní jednorázová akce se v Brně udála, kde se rodili, žili a vůbec kdo byli nejvyšší pohlaváři a "vládci města" nebo naopak oběti stalinistických čistek a lidových soudů.

Z tématu šlo rozhodně vytěžit víc, potenciál tu je a autoři v předešlých průvodcích ukázali, že na to mají. Za mě jednoznačné zklamání.

Štítky knihy

Brno stalinismus

Autoři knihy

Alexandr Brummer
česká, 1982
Michal Konečný
česká, 1982