Brno moderní II

Brno moderní II https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/420014/bmid_brno-moderni-ii-lyn-420014.jpg 4 6 2

Velký průvodce po architektuře 1949–2000 Dějinné peripetie druhé poloviny 20. století zanechaly na tváři moravské metropole možná překvapivě pestrý otisk. Stopy sorely nacházíme na sídlištích brněnských předměstí, zářným příkladem bruselského stylu je hotel Continental, za jednu z nejúspěšnějších českých architektonických realizací byla označena brutalistní budova Ingstavu ve Štýřicích. Proslulý kampus Masarykovy univerzity v Bohunicích, radnice v Žabovřeskách či Moravská zemská knihovna dokládají ozvěny hnutí hightech, postmoderny i dekonstruktivismu. Druhý díl úspěšného průvodce po brněnské architektuře představí slavné i méně známé stavby. Hesla opět doprovázejí fotografie zachycující současný stav budov, publikace obsahuje přehledné mapy s vyznačenými objekty a medailonky architektů.... celý text

Přidat komentář

engelbert
28.08.2022 3 z 5

Souhrn všeho moderního, co se v Brně po válce postavilo. Mnoho z nich mi, jako laikovi a uživateli, nijak zvláštní nepřipadá. Asi by mi byl milejší užší výběr s více podrobnostmi.

Květinka008
21.07.2020 4 z 5

Zajímavá kniha minimálně k prolistování pro ty, kteří se chtějí něco dozvědět o moderní architektuře (velmi stručně), ale také pro Brňáky, kteří se rádi dozví něco o stavbách kolem sebe a nahlédnou do skrytých interiérů. Spoustu z těchto budov známe, chodíme okolo, aniž bychom se podívali, zamysleli, pozastavili. Naopak jsem si říkala i to, proč je v knize "kdejaký obyčejný barák"...
Zaráží mě však, že některé socialistické počiny jsou autory vysoce hodnoceny a litují jejich modernizace (např. dříve ošklivá "trojčata" a jiné podobné stavby). A rozhodně bych do takové publikace nedávala paneláky, paneláky, paneláky... Ošklivé vždy a všude.
Za mě "top" stavby - kohoutovický vodojem, pavilon Z, koupaliště Riviéra, rekonstrukce KJM a budova MZK. Z drobných staveb dům na Kopečné a sídlo poříčního oddílu policie na Přehradě.