Božská Ada

Božská Ada https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/477777/bmid_bozska-ada-NZy-477777.jpg 3 16 11

Rozsáhlý historický román o zakladatelce počítačové vědy od populární autorky Hany Whitton. Román o geniální a nedoceněné matematičce Adě Lovelaceové, autorce prvního počítačového programu, líčí nejen její nevšední soukromý život od dětství poznamenaného přísnou výchovou matky i vztahem k nepřítomnému otci, jímž byl slavný básník lord Byron, až po bohatý společenský a profesionální život v první polovině 19. století ve viktoriánské Anglii. Na její počest se každoročně druhé úterý v říjnu slaví mezinárodní „Den Ady Lovelaceové“ s cílem podpořit roli žen v přírodních vědách, technice a matematice.... celý text

Přidat komentář

Naďa2411
01.03.2024 5 z 5

Pojmenování "Božská" by si zasloužila i česká autorka tohoto historického románu. Velmi precizní dílo o Adě - dceři více známého otce básníka Byrona a matky méně známé Annabelly - matematičky. Z jejich krátkého manželství se narodila jediná dcera, která se se svým otcem nikdy nesetkala a přesto mu byla jak vizáží, tak i svými vlastnostmi velmi podobná. Je úžasné jakou si dala autorka práci a zájem o této málem zapomenuté nadané ženě, jenž stála u zrodu počítačového programu. Velmi pěkná, poučná kniha, která vychází ze skutečných událostí a opět mě autorka nezklamala při výběru tohoto titulu. Jsem vděčná, že jsem si rozšířila obzor z historie, kde velkou úlohu sehrála žena, protože dříve to nebylo tak časté, která svou pílí, chytrostí a hlavně šarmem a důvtipem okouzlila nejen technický svět.

Lostinmymind
09.05.2023 4 z 5

Kniha byla povedená. Je skvělé, že se Hana Whitton zaměřila na matematičku, která není dneska oceňována tak, jak by si zasluhovala.
Autorka postupně v kapitolách vyprávěla život Ady. Kniha byla rozdělena do méně kapitol, nebylo to ale vůbec na škodu, protože každá z nich popisovala určitou část Adina života. Plusem bylo i závěrečné shrnutí jejího života i dopřesnění nějakých historických nejasností (převážně třeba některá oslovení; chvíle jejího života, které byly pouze domněnkami).
Jediným nezáměrným minusem bylo, že kniha se zaměřuje převážně na její osobní život (bylo to ale autorčiným cílem). Já bych osobně ocenila více informací z oblasti matematiky a jejího výzkumu.


lapagerie
24.10.2022 3 z 5

Nevím, zda existuje nějaká další beletristická kniha o Adě Lovelace a možná zapátrám. Byla to zajímavá žena. Kniha Hany Whitton se podobá autorčiným ostatním historickým "romancím", je hezky čtivá. Ale chybí mi tam více faktů o Adině životě, její práci. Je to takové osekané.

Michalka98
13.05.2022 4 z 5

Přidávám se k hlasům, které říkají, že kniha je nespravedlivě nízko hodnocená. Hanu Whitton mám jako autorku moc ráda. Její knihy jsou propracované, dokážou vtáhnout čtenáře do děje a seznámit je s příběhy známých osobností. Kniha má kolem 400 stran a Adě se z mého úhlu pohledu věnuje dostatečně. První polovina knihy se zabývá zejména jejími rodiči, což je podle mě dobře. Člověk se více dozví o slavném básníkovi a zároveň tato část uvádí život a povahu Ady do lepšího kontextu - čtenář tak mnohem lépe rozumí jejímu chování. Navíc je nutné si uvědomit, že pro společnost 19. století bylo zásadní vědět, kdo jsou vaši rodiče a jaká je jejich pověst (rodinné vazby často ovlivňovaly celý život potomků, což autorka rovněž zobrazila). Za mě je to zdařilá kniha, kterou můžu doporučit.

ivca7818
03.03.2022 4 z 5

Nespravedlivě udělená a nízká zde uvedená hodnocení souvisí údajně s tím, že kniha dle čtenářů nesplňuje jejich požadavky na podrobná líčení životních osudů geniální matematičky Ady Lovelace. Přesto se domnívám, že kniha nepostrádá barvitost a čtivost, ačkoli může být čtenář zprvu zklamán tím, že zhruba první polovina knihy se věnuje bouřlivému vztahu Adiných rodičů a až teprve poté samotné ústřední hrdince. Autorce nelze upřít zdatná práce s prameny, které uvádí na konci knihy, z nichž dokázala vytvořit dle mého názoru velmi čtivý příběh, jenž uchopila pro některé bohužel příliš zeširoka. Přesto se domnívám, že tak nízké hodnocení si kniha nezaslouží.

Runinka
23.02.2022 5 z 5

Nevím proč tak málo hvězdiček v předchozích hodnoceních. Mně se knížka líbila,takový relax.

SumýšIrena
14.12.2021 1 z 5

Knihu mu doporučila moje babička. Jenom díky tomu jsem ji dočetla. Děj mě nebavil. Dvě třetiny knihy jsou o tom, komu Byron ublížil, komu udělal dítě, koho na dosmrti ovlivnil. Celkově je vyprávění ukňourané a ublížené. Posledních 80 stran je trochu lepší, proto dávám jednu *.

MagdaFish
20.11.2021 3 z 5

I když to má být román o Adě Lovelaceové, tak je tam této geniální matematičky poskrovnu. Dobře půlka je knížky je věnována jejím rodičům a Adině dětství. Příběh se pak jakžtakž rozjede, ale i tak je to takové nemastné, neslané.

alnahu
07.11.2021 2 z 5

Ráda čtu knihy od této mé oblíbené autorky, ale tentokrát mě příběh Ady dcery lorda Byrona a Annabelly neoslovil. Autorka nás tentokrát provedla příběhem ženy ,která byla první programátorkou počítačového stroje ,podle skutečných událostí, ale také jejím soukromým životem . Za mne to bylo celkově takové ploché.

adaaugusta
19.10.2021 1 z 5

Nejenže byla promarněna možnost napsat první českou knihu o díle Ady Lovelace.
Koho nezajímá matematika a počátky výpočetní techniky, mohl se alespoň těšit na barvitý neoviktoriánský román. Bohužel se mu dostalo díla, kde vystupovaly ploché postavy, dramatické situace se rozplývaly doztracena (pokaždé se někomu "chtělo něco říci, ale raději to spolkl"), a především se mluvilo, ale neukazovalo se.
Kde zůstal obraz doby a tehdejšího myšlení? Copak by tehdy někdo matce z vyšší společnosti vyčítal, že odkládá děti k chůvám, vychovatelkám a domácím učitelům? To se tenkrát pokládalo za naprosto normální.
Byl to jeden z těch románů, kde vystupují současní lidé v historických kostýmech.

Plavkyně
18.10.2021 3 z 5

Na tuto knihu jsem se opravdu těšila. Životopis Ady Lovelace? To si přece nesmím nechat ujít...

Přiznám se, že jsem zklamaná. Váhala jsem, zda ty tři hvězdičky vůbec dát. Ale nakonec jsem je dala. Kvůli Adě. Zaslouží si, aby se dostala do obecného povědomí.

Nedozvěděla jsem se nic, co bych už nevěděla. Těšila jsem se na matematiku, kterou se Ada zabývala - třeba i v dovětcích, protože chápu, že ne každého to zajímá ... ale nedočkala jsem se. Těžiště knihy bylo v tom, čí dcera byla, ne kým byla sama o sobě. Škoda. Tak inspirativní žena a téma ... a obojí promarněné.