Ti, kteří utíkají pěšky

Ti, kteří utíkají pěšky https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/220927/ti-kteri-utikaji-pesky-220927.jpg 4 43 14

Cestopis, který čtenáře zavede do mexických Měděných kaňonů, kronika jednoho běžeckého závodu nebo odhalení pravdy o zázračných běžcích kmene Tarahumara, které proslavila kniha Zrozeni k běhu? Knížka Milana Daňka Ti, kteří utíkají pěšky je vším dohromady. Seznámí čtenáře s historií a tradicí dálkových běhů, odkryje tajemný háv, do něhož jsou „nejlepší běžci planety“, indiáni kmene Tarahumara, zahaleni, a přiblíží krásy mexické krajiny, která turisty kvůli vleklým drogovým válkám příliš neláká. Společně s autorem v ní čtenář zakusí, jaké je uběhnout osmdesát kilometrů nahoru a dolů rozpálenými kaňony, a setká se s neobyčejným Caballem Blankem i nejlepšími tarahumarskými běžci. České pokračování příběhu z knihy Zrozeni k běhu vypráví o jedinečném setkání s Tarahumary, o výjimečném muži jménem Caballo Blanco i o běžeckém závodě s indiány obutými do sandálů z gumy starých pneumatik.... celý text

Přidat komentář

Crozz
10.09.2021 4 z 5

Dobře se četlo, škoda že je to dost krátký.

PavlaTr
27.06.2021 5 z 5

Moc pěkná kniha . I český běžec se mezi skvělými Tarahumary neztratí .
Kniha popisuje nebo spíše vysvětluje mnoho nejasností z knihy Born to run.


Lenka339
08.06.2021 4 z 5

Není to úplně cestopis, ale kniha přináší osobní svědectví a postřehy party Čechů, kteří navštívili oblast legendárních běžců a běželi s nimi Caballův závod. Je doplněná i o fotografie, které vše pěkně dokreslují. Je krásné, že i přes smutný konec, žije Caballův odkaz dál.
Run Free

sola_lupa
25.11.2019 4 z 5

Nejedná se o klasický cestopis, každopádně čtení jsem si užila. Je pravda, že bych se obešla bez tolika poznámek o jiné knize, která se věnuje stejnému tématu, jen s hodně velkou dávkou mystičnosti a idealizování. Ovšem témat běhu ultramaratonu, Tarahumarů i popisu krajiny se autor zhostil velmi dobře.

evickakyticka
08.03.2019 3 z 5

Ani nevím, jestli jsem někdy nějaký cestopis četla. A pokud ano, nezanechal ve mně žádný dojem. Tady se spojuje cestopis a běhání, které mě teď docela zajímá. Nenajdete tady ale žádné rady okolo běhání, ani žádný zázračný popis jak se stát legendárním Tarahumarským běžcem. První polovina je spíš cestopisná, kocháme se přírodou a lehkým vyprávěním autora. Ve druhé polovině se spíš běží a dostáváme se k jádru knihy. Potom nějaká fakta a shrnutí. Nemůžu hodnotit více než třemi hvězdami, zas tak úžasná kniha to nebyla, ale odpočinkovou stránku věci splnila, "podívala" jsem se do Mexika a nakonec si i "zaběhla" závod.

roso.mak
03.05.2018 5 z 5

Určitě nečekejte romantický nádech Born to run. Není to žádná motivačka, po které to budete chtít zkusit také.

Zato čekejte osobní svědectví bandy Čechů, kteří tam skutečně byli. Potkali tváří v tvář postavy z knihy, běželi s nimi Caballův závod. A přinesli pár fotek ,takže měděné kaňony přestaly být tak strašně tajemné.

Doporučuji přečíst knihu Born to run jako první, budete lépe chápat.

Tomas@S
11.10.2017 5 z 5

Skvele cteni pro sportovni nadsence popisujici cestu nekolika ceskych ultramaratoncu za indianskou legendou. O techto indianech a jejich super bezeckych schopnostech jsem slysel od kamaradu jiz drive. Vedel jsem i o tom, ze nekde od nich prisla inspirace modni vlny behani "naboso". Zdroj inspirace pro tento cestopis "Born to run" jsem bohuzel necetl, ale mel jsem ho v seznamu knizek vyhlednutych k precteni. Nahodou jsem tedy narazil na alternativni knihu, prave tento cestopis. A mozna jsem i dobre udelal, protoze se zde nektere fikce z knihy Born to run vysvetluji a zaroven kniha obsahuje spoustu zajimaveho fotografickeho materialu. Dale autori cestopisu zde odkazuji na jejich uspesny filmovy dokument, ktery je mozne shlednout v archivu Ceske Televize (bohuzel ve spatne kvalite zaznamu a mozna i ve zkracene verzi). Nezbyva mi nez obdivovat vsechny ucastniky za jejich neuveritelne bezecke vykony a podekovat jim za zprostredkovani jejich dobrodruzstvi. Obdivuhodne vykony predvedly i indianske ucastnice zavodu v krojich a sandalech, marne se snazim predstavit si ceskou selku jak bezi 80km :-)

witko
17.04.2017 5 z 5

Pro mne prostě povinost. Kdo četl knihu od McDougalla, měl by sáhnout i po této.

musska
31.01.2017 5 z 5

Moje první letošní dočtená knížka a hned favorit. Hned bych se do měděných kaňonů vypravila...možná snad i začnu běhat :) Po Zrozeni k běhu to rozhodně stojí za přečtení, Caballo Blanco v trochu "obyčejnější" a sympatičtější podobě.

JitkaJak
03.02.2016 5 z 5

Skvělá knížka! Trvalo mi dost dlouho, než jsem se do ní pustila, přestože Born tu Run jsem přečetla třikrát a Měděné kaňony osobně navštívila. Navíc se trochu znám s autorem i s několika postavami, tedy běžci... Takže moje odkládání četby je pěkná ostuda a trapas, ani nevím, jak se to stalo. Asi jsem čekala něco jako poměrně nudný deník, ale hned od první stránky mi bylo jasné, jak moc jsem se mýlila, a pak už jenom hltala. Báječné, čtivé, moc zajímavé! Budu se ke knize určitě vracet a vlastně mám po přečtení sto chutí se vrátit i do Mexika.

alexandr9324
27.11.2015 4 z 5

Bohužel jsem nečetl Born to Run (napravím), ale knížka pro mě byla i tak poutavým cestopisem popisujícím bádání po stopách Born to Run, zároveň si Daněk nic nedobarvuje a nepřikrášluje a píše vše jasně.

orson
26.11.2015 4 z 5

Kdo četl Zrozeni k běhu, tak by si určitě měl přečíst i tuto knihu. Je to v podstatě jiný pohled na stejnou věc (běh, oblast, závod, lidi). Méně romantický, více reportážní, ale rozhodně ne méně čtivý. I když závěr je hodně působivý. Autoři ze svých dvou cest do Měděných kaňonů natočili i dokumentární film, na který se musím podívat. Bude zajímavé srovnat své vlastní vizuální představy se skutečností.

RunningWolf
11.08.2015 5 z 5

Kniha pro všechny co četly ,,Zrozeni k běhu,, at už jí mají doma jako svojí běžeckou bibli nebo jí proklínají jako Mein Kampf.Já jsem někde mezi ale po přečtení této knihy se mi konečně udělalo jasno v mnoha věcech popisovaných v ZkB a musím říct že mě docela fakt že ta kniha je vlastně jedna velká polopravda sklamala.Naivně doufám že to autor psal tak jak napsal pouze z čisté nevědomosti (Spíš běhal než něco pilně dokumentoval) než že by to úmýslně psal románovým stylem.Nevím jestli se dá dopředu něco napsat s úmyslem že to bude Bestseller.Kniha je to skvělá ale po přečtení je k ní povinnost přečíst i tuto.Zrozeni k běhu dávám plus že dokáže románovým stylem člověka přinutit člověka běhat (Asi jako Harry Potter létat Famfrfál- joke) ale musí se brát s nadsázkou ale téhle knize dávám 5* za její upřímnost a nenudná fakta která milovníkům ZkB otevřou oči.

Anceroh
07.02.2015 3 z 5

Asi trochu zklamání :(. Knize musím vytknout, jak se autor několikrát otírá o knihu Zrozeni k běhu. Osobně dávám přednost, když napíši svůj názor své zážitky a pak ať si každý udělá názor sám, než na někoho ukazovat a psát, že to co napsal není pravda. Ale abych jen nekritizovala, byli tam i pěkné pasáže, hold, každý si musí najít to své :). Run Free

Štítky knihy

běhání, běh cestopisy Tarahumarové

Autorovy knížky

Milan Daněk
česká, 1962
2014  84%Ti, kteří utíkají pěšky

Kniha Ti, kteří utíkají pěšky je v

Přečtených57x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených5x
Knihotéce24x
Chystám se číst33x
Chci si koupit11x
dalších seznamech1x