Bojový manuál jednotek Werwolf

Bojový manuál jednotek Werwolf https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/458416/bmid_bojovy-manual-jednotek-werwolf-vmE-458416.jpg 4 22 10

Na sklonku druhé světové války, když německý nadčlověk prohrával svůj boj, ustupoval zpět do kolébky fašismu a bylo již nad slunce jasné, že válku prohraje, zrodila se myšlenka na ničení nepřítele s pomocí speciálně vycvičených záškodníků. Příslušníci těchto jednotek se nazývali Vlkodlaky, neboli Werwolfy. Byli vycvičení v používání zbraní, výbušnin, jedů, maskování, zabíjení zblízka a speciálních partyzánských taktikách. Následně byli vybaveni zbraněmi a potřebným vybavením, které tajně zakopali ve skrýších rozmístěných v oblasti předpokládaného budoucího působení. Tím bylo především Polsko a Československo. Jejich výcvik vedli ostřílení frontoví bojovníci s praktickými zkušenostmi. Jednou z mnoha výcvikových pomůcek byl i speciální manuál, který sloužil jako návod pro provádění sabotážních a záškodnických akcí. Tento návod byl fašisty vytištěn v okupované Praze, odkud unikl a rozšířil do podzemí československého odboje. Ačkoliv od druhé světové války již byl opakovaně vydán v němčině, angličtině, španělštině a dalších jazycích, dosud nebyl nikdy kompletně přeložen do češtiny. Stalo se tak až nyní. Tato kniha je věnována všem, kteří zkoumají minulost, aby pochopili přítomnost a připravili se na budoucnost.... celý text

Přidat komentář

jaja_a_paja
19.08.2022 5 z 5

Zajímavé dílko. Sudeťáky a jejich pohrobky samozřejmě pobuřuje, ale jinak přináší řadu zajímavých i nových informací. A konečně také někdo přeložil manuál do češtiny.

PanInkognito596
24.05.2022 odpad!

Čekal jsem od knihy víc. Je napsaná poměrně subjektivně. Osobně jsem očekával objektivní literaturu faktu.


EvženNovotný
02.06.2021 5 z 5

Super kniha. Kritiku bych pochopil, ale proč psát, že jde o "zaujatý odpad"? Já jsem Čech, moji zemi okupovali Němci, škodili tu a vraždili. Nebojím se to říct tak, jak to je.

Kniha je velmi zajímavá. Manuál samotný je využitelný pro preppery, survivalisty nebo militantně zaměřené. Cenné jsou i různé historické poznámky, včetně kapitoly týkající se podpory, kterou "spojenci" poskytovali jednotkám Werwolf. Tím se otvírají věci, o kterých se tu doposud nevědělo nebo nemluvilo a věřím, že pokud by se pátralo hlouběji v archivem, dala by se na toto téma napsat i samostatná kniha.

cvicitel089
02.06.2021 5 z 5

Kniha jse skvělá, díky autorovi za překlad manuálu do českého jazyka. Nevím, co komu na první třetině knihy tak vadí. Snad to, že je autor Čech, že na rovinu píše to, že nás okupovali Němci a ne nacisti, že nás tu vraždili Němci a ne fašisti? Ptám se, komu vyhovuje převracení a relativizování dějin? Vím, že to nebyla lehká doba, každý dělal co uměl a ne zdaleka všichni Němci byli fašisté. Ale bylo to Německo, kdo nás okupoval. Čtyři sta tisíc mrtvých násilnou smrtí, o dalších škodách na majetku, zdraví a životech ani nemluvě. Je potřeba to říct na rovinu a ne se tvářit, že Němci byli vlastně chudáci a za nic nemohli. Autorovi tleskám, jeho knihy mám opravdu rád. Děkuji za pěknou knihu na zajímavé téma a těším se na další :-)

PavelKaas
08.01.2021

Manuál faktograficky zajímavý, ale totálně to zabil mizerný překlad, text plný hrubek, škoda odfláknuté práce.
Pavel Kaas

jirka_karas
02.12.2020 5 z 5

Super kniha pro každého, kdo se zabývá guerillou, partyzánským hnutím přežitím v extrémních podmínkách, druhou světovou válkou atp. Doporučuji.

Nonosbawsut
27.11.2020 4 z 5

Hlavní hodnota knihy je v hlavním korpusu přeloženého manuálu - a v tomto ohledu nemám co vytknout (pominu-li pár hrubek a stylistických bot, ale ty nejsou zvlášť do očí bijící) .

Komentář předcházející manuálu má vlastně také jistou hodnotu v tom, že je to jeden ze vzácných vhledů do světonázorů toho, čemu se posměšně nadává "pravý Čech" - na jedné straně jde ostře proti kolektivistickému vnímání společnosti, viny a práva, jež je vnímáno jako strašlivá civilizační choroba (jíž bezpochyby je), na druhou stranu v tomtéž odstavci dokáže ospravedlňovat bezpráví a svévoli konanou hromadně na potenciálně nevinných lidech stejnými mantrami, jakými tak činili všichni kolektivisti v dějinách. Civilista (třebaže zfanatizovaný), jenž vezme do ruky zbraň a namíří ji proti jiným z polických důvodů, je zde strašlivou zrůdou, je-li to Sudeťák, jeho činy jsou ale "spravedlivé", když je to Čech. Dovolím si předložit příklad (str. 16):

"...V Krásném Březně (Werwolfové) skrytě nastražili nálož ve skladišti vojenského vybavení. Při mohutném výbuchu zemřelo několik desítek Československých občanů. Výbuch vyvolal silnou nenávist u místního obyvatelstva. Lidé se začali shromažďovat, ozbrojili se a vrhli se na místní Němce, které právem podezírali z nekalé činnosti. Několik Němců bylo ubito a masovému vraždění zabránila až československá armáda."

Historikovi, ale i běžnému laikovi s nějakým citem pro principy přirozených lidských práv by z takového odstavce měly hrůzou vstávat vlasy na hlavě, neboť - jak věděli bodří Čechové, že se lidé, na něž "se vrhli", dopouštěli "nekalé činnosti"? Jak poznali, že to nebyla skupina, která na místo došla ze vzdálenosti třeba dvaceti kilometrů a zase se nevypařila (ve shodě s doktrínami v manuálu samotném)? Jak si mohla být jista, že se nerozhodla zlynčovat nevinné? A jakým právem rozhodla, že mají pravomoci, jež náleží jen soudům? Jak si může jakýkoliv slušný člověk dovolit vepsat do odstavce popisující takovéto události hodnotící výraz "právem"? I kdyby snad autor měl informace, jež do knihy nevložil, a jež dokazují, že ubití Němci skutečně s pachateli teroristického útoku spolupracovali, to, že zde skupinka (či snad dav) lidí vzal právo do vlastních rukou a tím jej zcela zprznil, by mělo každému slušnému člověku zkazit chuť.

Zajímavé přitom je, že mentalita autora je tak rozporuplná - v příloze knihy zvoucí nás na jeho web hovoří mimo jiné o tom, jak jej k publikaci i této knihy motivoval teroristický útok před pár lety ve Francii - tomu zcela rozumím, stejně jako autorovi je mi druhý dodatek americké ústavy sympatický, nejen z důvodů sebeobrany, ale také z toho, jak ovlivňuje vztah státu a občana. Nicméně autorovi zcela uniklo, že Praví Čechové z Krásného Března jsou spíše paralelou útočníka, nikoliv oběti útoku na Charlie Hebdo, že v námi sdíleném pojetí suverenity individua měli právě ubití Němci mít právo nosit zbraň a bránit své životy před zlovůlí jiných.

Inu, manuál obsažený v této knize je zajímavý a hodnotný jako historický dokument (a místy má užitečné rady do přírody), komentář... je tam přebytečný a kontraproduktivní - na tom bych skončil.

hanuman
24.11.2020 5 z 5

Konečně někdo přišel s nápadem přeložit tuto knihu do češtiny. Pěkný překlad, graficky moc hezky zpracovaná kniha, zajímavé informace ohledně Werwolfu navíc. Ještě k tomu pěkná obálka a tvrdá vazba, kterou u knih oceňuji obzvláště. Panu Nowakovi za knihu díky a držím palce jeho bohulibé činnosti i do budoucna :-)

JirkaVaňas
14.11.2020 5 z 5

Super kniha, doporučuji!

cvicitel089
14.11.2020 5 z 5

Skvělá kniha!