Krev říše

Krev říše https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/460439/bmid_krev-rise-Dfw-460439.jpg 4 54 11

Bohové krve a prachu série

< 3. díl

S blížící se závěrečnou bitvou, žoldnéř, špeh a generálka musí najít nepravděpodobné a nebezpečné spojence, aby v tomto epickém fantasy příběhu o magii a střelném prachu uznávaného autora Briana McClellana zvrátili směr války. Dynizané odemkli boží kámen a Michel Bravis má za úkol vrátit se do Zelenožárních Hlubin. Invaze Bena Styka do Dynize dostane trhliny, když bouře rozmetá jeho flotilu. Lady Vlora Flint, zbavená své magie a fyzicky i emocionálně zlomená, nyní pochoduje na Zeměpád v čele adranské armády a touží se pomstít těm, kteří se proti ní spikli. Zatímco se ji spojenečtí politici snaží rozebrat zevnitř, ona musí čelit chmurným vyhlídkám a největšímu generálovi Dynize.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Talpress
Originální název:

Blood of Empire , 2019


více info...

Přidat komentář

Slezadav
04.03.2024 4 z 5

Velmi důstojné zakončení série, které jen pokračuje ve skvělých rovinách z předchozích dílů. Přesto jsem se u závěrečného dílu rozhodl dát pouze čtyři z pěti. Je to z podobných důvodů, které se mi nelíbily už v zakončení předchozí trilogie. Poslední čtvrtina knihy mi připadá mírně uspěchaná, jako by autor zjistil, že už je příběh moc dlouhý a potřeboval nějak zakončit. Některé scény posouvaly děj a příliš dopředu a některé byly zase prakticky zbytečné a "o ničem". I tak ve mě Krev říše zanechala dobrý pocit a doufám, že se autor v budoucnu do světa Prachmistrů ještě vrátí.

luculi
28.02.2024 5 z 5

Výborná série od začátku do konce. Hodně zajímavá, akční, plná zvratů a překvapení. Ale je i svým způsobem jiná a výjimečná. Nejde tu ani tak o vztahy, samozřejmě, že probíhá vývoj mezi lidmi, dokonce i mezi nepřátelskými stranami, ale je tu toho méně. Nejde ani o romantiku, přestože tu pár párů najdete. Ze všeho nejvíc tu jde o válku, která se táhne už od začátku.

Mnoho bojů, bitev, spousta mrtvých na všech frontách. Až děsivé kolikrát číst, a to jen díky tomu, o kolika padlých se neustále mluví. Ale je válka a boje probíhají všude. Někteří válčí o moc a území, jiní za svobodu lidu, další kvůli božským kamenům a tomu co představují. Rozepří je opravdu hodně. Nejvíc však v knize vyniká strategie a plány. Všude, kam se podíváte. V jednotlivých bitvách, na frontě, ve městech jako vzpoury, ve vlastních řadách. Pořád samé intriky, logické kroky, zvažování dalších postupů. A to se mi vážně líbilo, protože čtenář musí být stále ve střehu.

Závěrečná čtvrtina mi přišla už trošku utahaná. Po všech těch stránkách od Hříchů říše, bych čekala větší a důležitější zvraty a velké jednání. Místo toho to celé pokračovalo stejným stylem i tempem, takže jsem si říkala, že ten epický závěr přijde nejspíš opravdu až s posledními stránkami. Na druhou stranu bych nejspíš díky té čtivosti klidně snesla i další pokračování.

Poslední kapitolky už nabraly na intenzitě a šlo to ráz na ráz. Hodně se to zrychlilo a autor se rozhodl nepitvat další detaily, naopak. Konec byl sice dost očekávatelný, protože celou dobu to bylo takového řazení, že moc hlavních postav neodpravoval, tudíž jsem i konec očekávala ve stejném stylu a moc jsem se nemýlila. Dokonce i epilogové poslední pohledy postav, které to celé uzavíraly, docela potěšily.

Autora i jeho sérii můžu jedině doporučit. Moc mě to bavilo a klidně bych si to střihla znovu. Ale je potřeba objevovat i další světy. Já se brzy vrátím díky sérii Prachmistři, která by měla této časově předcházet.


AnoMANder
20.04.2023 3 z 5

Konečně konec, dalo by se říct. Velká část knihy je jen jakýmsi prologem k závěru. Spousta věcí mi přišla zbytečných, natahovaných (zvlášť dějová linka se Stykem). Samotný závěr je velmi dobrý, ale vyřešený až příliš rychle a ve stylu happy endu. Stále se nic neděje a najednou je vše vyřešeno a hlavní postavy ve zdraví vše přežily :-)
Víc jsem čekal zapojení Lindet a podle obálky i epické bitvy s nejslavnější generálkou Dynize :-)
Zajímavou proměnou charakteru prošel Styke vlivem Celine a dalších.
Tiskařských chyb je tam opravdu dost.

maja8148
08.01.2023 4 z 5

Rozhodně je to lepší zakončení než jaké dostala trilogie Prachmistrů. Ovšem i zde bych asi našla věci, které bych vytkla - na to v jakém duchu se knihy necou mi přišel konec opět až moc sluníčkový a uspěchaný a hlavně opět tam byl prvek toho co se objevilo v předchozí serii - Poli zničehonic udělala něco, o čem ani nevěděla, že to umí, nikdo neví jak to funguje, ale ono to zabralo. Ovšem zde to nebyla až taková rána na solar jako u Prachmistrů.

Je tu ale jedna věc, kterou musím celé sérii vytknout. A tou je korektura. Hlavně v druhém díle. Tam byla chyba snad na každé straně, tady to nebylo tak hrozné (nebo sem to tolik nevnímala). Knihy jsou plné překlepů, chybějících písmen, nepadnoucích slov, slov navíc a občas jsou některé věty nebo slova přeložena hodně neobratně. Naštěstí knihy i tak hodně zaujmou, takže toto mě moc nerozptilovalo.

kuruteku
29.11.2021 5 z 5

Dočteno, dodýcháno. Nadšení zůstává - jasně, že tu jsou i nějaké drobné mouchy, že toho mohlo být ještě více, ještě podrobněji. Ale pro pokračování nějak nevidím moc prostoru - Celine? Vývoj KaPoel a Taniela? Soud s Vlorou? Spokojený důchod Bena Stykea?
Další úžasný fantastický svět se polouzavřel. Až mne to mrzí. Díky autorovi, díky Talpressu a překladateli.
A rozhodně doporučuji přečíst povídky jako první.
Co mi sága dala? Že když přijde potřeba a nikdo jiný za Vás Váš úkol řešit nebude, je potřeba zatnout zuby a jít. Že každý potřebuje lidi, na které se může spolehnout. Že zlo bude potrestáno, pokud se najdou ti, co se mu postaví. Že se nedá jít přes mrtvoly pořád. Že zavazují předchůdci i potomci. Že krev není voda a příbuzenství je vazba natrvalo. A mnoho jiného.

Aaron Lewis
02.11.2021 4 z 5

(SPOILER) Všechno víceméně dobré, až na ten konec. Resp. čekala jsem asi něco víc. Byly tam náznaky, že to bude víc zamotané a že tam bude vícero překvapení, ale nebylo. Bylo to čistě frnk frnk. Na druhou stranu nemůžu říct, že bych byla zklamaná nebo něco takového, to vůbec. Ale čekala jsem víc od Yareta (třeba že tam bude konfrontace s Ka-Sedialem, že se vícero domácností díky tomu obrátí proti němu, něco na ten způsob, co provedl Michel té na Furgutě či jak se jmenovala.), to samé od té generálky na E. (mám strašně špatnou paměť úplně na všechno, ne jen na jména), že se víc zapojí do bojů spolu s Vlorou, takhle se jen stáhla a varovala ji. A nikdo neumřel… jsem ráda za každý šťastný konec, ale i tohle bylo na mě moc jednorožcové a duhové. Umřel jen Sebastien a Davd, a ti byli pouze vedlejší charaktery. Sakra, i ten Olem se vrátil. Ne, že bych jim to s Vlorou nepřála (i když nevím proč se chce vracet do Adra, asi aby to tý ježibabě nandala a autor měl o čem psát) a jsem ráda, že našla cestu k sobě, i když třeba to, že ztratila prachovou schopnost bylo podle mě super, jenže ona jí musí na konci získat nazpět… škoda. Moc růžové.

Co se týče božích kamenů… škoda že Ka-sedial neměl nějakou lepší motivaci, že jsme ho líp nepoznali, takhle byl jen klasický antihrdina, co chce všechnu moc pro sebe. I třeba ten císař… Lindet se do toho taky nakonec skoro nezapojila a Ka-Poel… no nevím, pro mě je pořád jedna velká neznámá. Je pro mě těžké si ji oblíbit. A Taniel je víceméně jen její osobní strážce a kam se hne ona, se hne on.

Pořád nejlepší jednoznačně Michel. (Zase, Ichtrácie mohla umřít dvakrát! Mám jí ráda, ano, ale prostě… taky mohla zůstat mrtvá).

Jeden moment jsem doufala, že se bohem stane Michel, to by byla docela sranda.

A co se stalo s Ortzem?

Afrovicz
10.09.2021 3 z 5

Závěrečný díl podobně jako oba předchozí "neurazí nenadchne". Hodně jsem zde vnímal vykreslení některých postav, kdy se autor snažil jít do hloubky a poodhalovat zákoutí jejich mysli, vnímání okolního světa i základních lidských problémů. To, že je jde o "young adult" není vyloženě na škodu, ale sem tam kapka krve nebo třeba spermatu by knihu určitě trochu oživila... Co naopak hodnotím pozitivně je fantaskní svět, kde se běžně známé a používané věci prolínají s neotřele uchopenou magií, takže je ponechán prostor pro fantazii čtenáře. Na co jsem si nezvykl (ani za celou sérii), je překlad. Jeho autor si s ním mohl dát rozhodně víc práce a slovo "zatraceně" už nikdy nechci číst...

CharlesWard
01.08.2021 1 z 5

Tak tohle se jako závěr opravdu tvrdě nepovedlo!

MartinvonHau
19.04.2021 4 z 5

Tak co říct k závěrečnému dílu? Bavilo mě to, i když opět skoro sedm set stran textu, a když se za nimi člověk ohlédne, zjistí, že se vlastně nic moc nedělo. Ben si hoví v Dynize, Lady Flint putuje po Fatrástě a Michel se stává odbojářem v Zeměpádu. To je veskrze obsah šesti set úvodních stran. Následuje krátký boj o boží kameny a pak už je konec. Já mám ale McClellanův svět rád a už jen za něj dávám jednu hvězdičku navíc. Rozhodně by ale knize prospělo, kdyby měla o takových dvě stě stran méně. A znovu musím opakovat to co minule. Kniha by si hlavně zasloužila hezčí obálku. Exkurze do Fatrasty skončila, uvidíme, kam nás McClellan vezme příště.

tartan
12.03.2021 3 z 5

Záverečná časť druhej prachmajstrovskej trilógie je do veľkej miery sklamaním. Po výbornej dvojke, ktorá nasledovala pomalšie sa rozbiehajúcu jednotku, je tu veľmi pozvoľný záver, v ktorom sa dohromady nič extra neudeje a postavy sa útrpne potácajú dejom, až to je niekedy utrpenie aj pre čitateľa. Príliš veľa strán na tak riedky príbeh. Samotné finále, ktoré by malo byť epickým vyvrcholením troch sedemstostranových kníh, navyše rýchle vyšumí a neprinesie nič prekvapivé. Aj tak si autor nechal otvorené dvere do ďalšej série, cez ktoré už ale po tejto skúsenosti nemám veľmi chuť vstúpiť.

martina1199
31.01.2021 5 z 5

Krev říše - závěrečný díl série Bohové krve a prachu - byl prostě dokonalý. Všechny hlavní vyprávěné linie Vlořina, Michelova a Benova byly stejně vyrovnané, stejně zajímavé, plné akce a zvratů. Fandila jsem jim, bála se o jejich životy a hltala stránku za stránku. Teď na konci jsem naprosto spokojená a naprosto nešťastná, že už to skončilo :-( Ještě že knihy vlastním a můžu po nich kdykoli znovu sáhnout, protože na to určitě dojde :-)