Black Jack: Chlapec, který zemřel dvakrát a další příběhy

Black Jack: Chlapec, který zemřel dvakrát a další příběhy https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/502828/bmid_black-jack-chlapec-ktery-zemrel-dva-uNg-502828.jpg 4 34 10

Black Jack je nejlepší chirurg na světě, zvládne jakoukoliv operaci a necouvne ani před případem, nad kterým už ostatní lékaři zlomili hůl, ovšem jen tehdy, dostane-li královsky zaplaceno! Obdivovaný i nenáviděný génius se řídí pouze svými vlastními pravidly, a komu se to nelíbí, může doufat jen v jediné – že jeho služby nikdy nebude potřebovat... V této knize najdete devětadvacet samostatných příběhů z legendárního seriálu mistra japonského komiksu Osamua Tezuky, právem přezdívaného „Bůh mangy“, který je už i českému čtenáři známý díky dvoudílnému eposu Zpráva pro Adolfa. Tento nesmírně pracovitý autor, který nepřehlédnutelně přispěl k současné podobě japonského komiksu, za svůj život vytvořil stovky titulů všech možných žánrů – a série Black Jack mezi nimi patří k naprostým klenotům.... celý text

Přidat komentář

Hadati
27.02.2024 4 z 5

Black Jack je určitým způsobem antihrdina, protože vykonává chirurgickou praxi, aniž by k tomu měl lékařské oprávnění a navíc si za to účtuje nehorázné sumy. Má ale pověst chirurga, který úspěšně zvládl operace, které by jiný doktor nezvládl. A proto je mnoho lidí ochotno to u něj risknout.

Jeho praktiky jsou pak na úrovni fantasy. Je pak také vidět, že komiks je starý již přes 50 let právě na zastaralosti medicíny a běžných postupů používaných v komiksu. Kromě toho se ale příběhy snaží být realistické.

Black Jack má složitou osobnost. Někdy není ochotný vykonat operaci, dokud mu není slíbena přemrštěná odměna. Jindy naopak udělá operaci zcela zdarma, zejména pokud jde o děti, zvířata, nebo když se nachomítne k nějaké nehodě. A ne vždy jsou jeho operace úspěšné, humání nebo morální podle současných měřítek.

Příběhy o Black Jackovi pak většinou skrývají nějaké to poučení nebo moralistický vhled do společnosti. Jsou také rozděleny do jednotlivých kapitol, kdy nemají žádnou společnou pokračující příběhovou linku.

Osobně se mi asi nejvíce líbil příběh o tom, jak obyčejný dělník zachrání svou nezištností život řediteli velkého podniku, a ten mu to později vrátí i s úroky, když ho stejným způsobem zachrání s vědomím, že tím ztratí své postavení boháče. Zejména zde se pak také ukáže, že Black Jack má ve skutečnosti dobré srdce.

SedllY
03.07.2023 4 z 5

Zpráva pro Adolfa se mi líbila trochu víc, ale i Black Jacka můžu jen doporučit. Některé jeho části byly perfektní.


Norri
14.06.2023 5 z 5

To jsou hodně zvláštní příběhy. Na jednu stranu jsou plné humoru a vtipných situací, ale na druhé straně mají docela temné twisty a pointy. Sám doktor Black Jack je často pěkně arogantní a krutý parchant. Doktor House je proti němu svatoušek. Možná je to ale jenom póza a způsob, jak si nepřipustit nikoho k tělu. Black Jack se s každou další povídku více odkopává a já jsem jej měl s každou další povídku radši. Všechny příběhy jsou úmyslně děsně přepálené a často se tam plácají hrozné kraviny. Někdy je to ale docela zajímavé a poučné. Některé nápady jsou hodně šílené a zběsilé, ale jiné jsou hodné zamyšlení.

Je to úplně jiné, než jsem po Dopisu pro Adolfa čekal. Počáteční zklamání však postupně nahradila spokojenost. Je to sice tlustá kniha, ale hrozně dobře se to čte a za tři večery jsem ji měl přečtenou. Navíc mě baví Tezukova kresba. Nemá jednotný styl a na jedné straně se často sejdou normální manga postavičky, karikatury i téměř medicínsky precizní nákresy. Zní to divoce, ale je to super.

Zpočátku jsem tomu chtěl dát jenom tři hvězdičky. Později se to překlopilo na čtyři. Teď uvažuji spíše o plném hodnocení.

-Endy-
07.06.2023 4 z 5

Ono to vlastně o té medicíně až tak moc není, že? :)

Atlantis
22.03.2023 5 z 5

Jedna velká paráda. Tezuku znám jako autora Astro Boye a ten jeho unikátní "kulatý" styl kreslení je tady krásně vidět. Hlavně vedlejší postavy často vypadají jako něco, co vylezlo z Falloutu. Zato technické části, jako auta, lodě nebo letadla jsou dotažené do nejmenších drobností.
Ale kresba je tady až na druhém místě. Hlavní jsou zde příběhy. Ty mají super retro atmosféru, kdy se naštěstí nebojí i drsnějších a kontroverzních témat. Chválím taky skvělý překlad a poznámky pod čarou. Jediná malá výtka je seřazení příběhů, protože nejdou chronologicky a párkrát to způsobilo zmatek. No a bez doktorovy svěřenkyně bych se taky obešel.
Bavil jsem se královsky, kéž by vyšla ještě jedna sbírka, protože s Black Jackem jsou stovky příběhů.

Kopta
13.03.2023 5 z 5

Poprvé s Tezukou. Manga jinak. A hodně záživná. Začátek trochu nejistý, pak vidíme doktora House ve své manga lidské verzi. Zajímavý aspekt zoomorfismu. Nějaké povídky se silným přesahem. Kontroverzní Pinoko. Zážitek. O to víc se těším na Adolfa.

robin9739
04.03.2023 5 z 5

Black Jack je pro mě osobně velké překvapení a jsem nadšený, že jsem si tuto kultovní věc mohl přečíst. Je to úplně jiný druh mangy, než na který jsem zvyklý a velmi jsem se bavil. Navíc je to úžasná, obří kniha v pevné vazbě, která bude chloubou mé knihovny.

Terva
10.01.2023 4 z 5

„Možná bych se měl
na lidi vykašlat
a normálně se stát
veterinářem.“
(Píseň kosatky)

Když jsem tuto knihu kupoval, přehlédl jsem, že je povídková. Nakonec Japonec Osamu Tezuka dokázal do tohoto svazku vložit dvacet devět (29) příběhů. Black Jack, doktor, který léčí, ale požaduje za to dost vysoké částky (někdy jen malý dárek), se na několik dní stal mým průvodcem lékařským světem. Příběhy jsou rozdílné. Některé jsou smutné, jiné veselé, některé náročné a jiné zase jednoduché. Prostě pestrá škála ze života tohoto svéhlavého a samozvaného doktora.

Citát: Odmítám být doktorem podle vašich škatulek (Odplata)

Vždycky když je na scéně Black Jackova spolubydlící (asistentka a manželta) Pinoko, mám problém. To její šišlání mi docela vadí. Aši ji dám přeš držku. Šišlání je návykový. To bych se sťoho posjal. Kdo je Pinoko bude později vysvětleno, začne to někdy kolem čtvrté povídky. Black Jackovi vyká, i když s ním žije. Její narození a osud nám bude časem objasněn. Například v příběhu „Tělo v kámen . . . “, se o Pinoko dozvíme další velmi zajímavou informaci. A možňá i něšo víče. Vše podstatné se pak dá vyčíst mezi řádky v příběhu „Pinoko miluje.“ A jsou tam dost mrazivé informace.

Citát: Pšeče šem loštla u šeštly v pšiše. Šeštše je ošmnáct, takže Pinoko je taky ošmnáčt! (Pinoko miluje)

Co se týče kresby jedná se o klasickou manga kresbu. Většinou lidské a zvířecí postavy nebo scenérie města, jako jsou auta, nádraží nebo přístavy. Jedna kresba mě tu však hodně zaujala. Je nádherná, ačkoliv je černo bílá. Jedná se o úvodní kresbu k příběhu nazvaném „Klinika Kowe.“ Je to sedmnáctý příběh v tomto svazku. „Teda to je krása“ abych citoval úvodní slova toho příběhu. Není to zas tak šokující kresba, ale ve všem tom lidském ruchu opravdu působí jako balzám na duši.

Citát: Doktor léčí, pacient poslouchá. (Klinika Kowa)

Asi nemá smysl psát o tom, která povídka se mi líbila nejvíc a který příběh mě naopak neoslovil. Přeci jenom, dvacet devět příběhů, to je trochu moc na konkrétní vypisování. Ovšem nejzajímavějším a také nejsmutnějším byl příběh, podle kterého je pojmenovaný celý tento svazek. Pokud se chcete dozvědět víc, všechny komentáře k povídkám najdete v sekci „Části díla“ u této knihy. (a nebo odkaz níže) Tak že, jen zde vypíšu názvy povídek a hodnocení, které jsem jim dal. Celý svazek jsem pak ohodnotil součtem hvězd ze všech povídek, který jsem vydělil číslem 29.

Citát: Vy prý svedete jakoukoliv operaci, pokud dostanete dobře zaplaceno, že? (Šťastlivec)

Odplata *** . . . Píseň kosatky ***** . . . Tři v pasti *****
Někdy jako perla ***** . . . Tělo v kámen . . . ****
Ze vzdálené země ***** . . . Šťastlivec ***** . . . Dvě lásky ****
Time-out *** . . . Mola *** . . . Chlapec, který zemřel dvakrát *****
Pinoko miluje ***** . . . Mravenčí nožka ***** . . . Zlodějský čokl ****
Svědkyně ***** . . . Staří známí **** . . . Klinika Kowe ***
Spálená panenka *** . . Červenka a chlapec *** . . . Kdepak jsi, příteli? **
Dirty Jack *** . . . Učitel a žák **** . . . Pinoko: Love story *****
Nezabíjej to dítě! ***** . . . Hvězda šesté magnitudy ****
Nahoře a dole ***** . . . Jazyk k nezaplacení *** . . . Vyděděný syn ****
U-18 věděl ****

Komentáře ke všem povídkám dočasně najdete zde:

https://www.databazeknih.cz/komentare-povidky/terva-87261

Citát: Transplantovat někomu cizí ruce je nesmírně těžké. A stojí to hodně peněz. (Dvě lásky)

trudoš
06.01.2023 4 z 5

Chvilku trvá, než si člověk zvykne na opakovaně překračovanou hranici mezi společenskou kritikou a záměrnou groteskou, ale po třech, čtyřech příbězích si tenhle japonský drtivý styl pana Tezuky zamilujete. A to včetně šišlající „manželty“, proti které je Jar Jar Binks herec, hodný Hamleta. Je ovšem třeba k jednotlivým povídkám přistupovat s dobovým odstupem a samozřejmě notnou dávkou benevolence vůči skutečným možnostem medicíny. Jinak ale nelze než smeknout nad slovutným talentem autora, který v takovém množství příběhů dokáže být pokaždé originální a to jak formální stavbou příběhu, tak jeho ústředním motivem. Někdy úsměvné, jindy srdceryvné; hrající na city, nebo pracující s normou cti; od komicky absurdních až po děsivě prorocké.
Osamu Tezuka patří k autorům mnoha tváří, takže se připravte na něco úplně jiného, než byla u nás již dříve vydaná manga Zpráva pro Adolfa. Přesto Black Jack jistě uspokojí vaši čtenářskou mysl. Škoda jen, že se člověk v doslovu nedočte o celém cyklu více.

GoodGames
02.01.2023 5 z 5

Druhý titul od boha mangy Osamu Tezuky u nás a znovu sa jedná o veľmi kvalitné čítanie. Som rád, že Crew pokračuje vo vydávaní tohto legendárneho autora, ktorým sa inšpirovali desiatky slávnych tvorcov po celom svete. Black Jack ponúka 29 kratších príbehov, v ktorých je hlavnou postavou svojský chirurg a mne to pripomenulo seriál Dr. House. Aj keď ide v príbehoch predovšetkým o zachraňovanie životov, sú dostatočne nápadité. Samozrejme tu nie je taká príbehová intenzita ako v predošlej mange Zpráva pro Adolfa, ale je to príjemné a kvalitné čítanie.

Štítky knihy

manga

Část díla

všech 29 částí díla

Autorovy další knížky

Osamu Tezuka
japonská, 1928 - 1989
2019  93%Zpráva pro Adolfa 1
2019  97%Zpráva pro Adolfa 2
2022  89%Black Jack: Chlapec, který zemřel dvakrát a další příběhy

Kniha Black Jack: Chlapec, který zemřel dvakrát a další příběhy je v

Právě čtených2x
Přečtených38x
Doporučených2x
Knihotéce23x
Chystám se číst7x
Chci si koupit14x
dalších seznamech2x