Bizarní a zaniklá povolání

Bizarní a zaniklá povolání https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/480734/bmid_bizarni-a-zanikla-povolani-VNh-480734.png 3 18 6

Tato kniha je čtivým a s vtipem psaným průvodcem po více než 100 nejroztodivnějších povoláních, od starověku po současnost. Zjistíte, že existují profese jako srážeč vlaků, kostelní budič, krmič vší, lepič lega či bematista, činnost pohřebního klauna, tuliče koček či pojídače hříchů vás možná překvapí, popis práce kokosového bezpečáka nebo zvěroklestiče rozesměje, nad prací rasa a kata se znechuceně otřesete. Autor Jan Pohunek je etnolog, spisovatel a muzejník.... celý text

Přidat komentář

Vidlička
01.11.2023 3 z 5

Knížka obsahuje spíš ta zaniklá (notoricky známá - uhlíř, koželuh atd...) než bizarní, proto začne brzy nudit. Nevím proč jsem totiž získala dojem, že se budu u knihy královsky bavit. Nestalo se. Naopak jsem zaplakala, protože místo tuliče koček asi nikdy nezískám... Nicméně pro nepolíbené historií hezky čtivý průměr.

Corso
06.07.2022 3 z 5

Uz v nazve je zakomponovany ten kontrast dvoch odlisnych kategorii. Na jednej strane sa zaobera zaniknutymi povolaniami, zaniknutymi z dovodu socialnych alebo technologickych. Na druhej to poprekladal proste bizarnymi neobvyklymi povolaniami z dneska. Taky mackopes. Pobavilo, nie ze nie. A kokosovy bezpecak dokonca rozosmial.


los
22.04.2022 odpad!

made in Wikipedia, bez koncepce a struktury, takhle se naučná literatura nepíše, ani populárně naučná

Fuckenbrau
29.01.2022 3 z 5

První kapitola o zaniklých povolání mě vyloženě nudila (všichni ti tříselníci, proutkaři, brabenáři a brtníci). Ale další kapitoly byli o dost zajímavější, zábavnější... Přes výrobce vitriolu, vypalovače metanu se dostáváme k tuličům koček, stavitelům lega či zahřívačům postelí.
No a pak už to fakt docela jede: zvěroklestič, srážeč vlaků, běžec s praporkem (ten mě zaujal fakt hodně). Pak už to je i docela hardcore: Pojídač hříchu, dojič hadů, sexovač kuřat či ochutnávač jídla pro domácí mazlíčky, pohřební klaun či krmič vší.

Ideální knižka na záchod, nebo vždy pár kapitol před spaním.

milary
08.12.2021 3 z 5

Líbilo. Je to přesně taková knížka pro teď; nedá se číst na jeden zátah, tu si člověk přečte kousek, tu se vrátí ke dvěma třem kapitolkám při večeru na dobrou noc...

Jak píše tittanie; spousta profesí i mě pobavila, rozesmála. Kostelní budič, Tovární předčítač, Zahřívač postelí, Odháněč psů, Výrobce kleteb...
Většinu jsem propátrala se zájmem a údivem, avšak o některých výdělečných (i když, - to je možná dost nadsazený výraz) činnostech jsem četla vyloženě s nadšením. Kolikrát jsem se už v životě setkala s pojmem - uhlíř třeba... A teď? konečně vím, co dělal, proč to dělal a hlavně jak! to dělal. Za jakých podmínek a pro kolikerý užitek.
Zajímavé čtení.

tittanie
19.11.2021

Knihu jsem objevila díky databázi a některé názvy byly tak bizarní, že jsem si knihu musela přečíst. Některé názvy mě opravdu rozesmály.