Bílá princezna

Bílá princezna https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/179377/bila-princezna-179377.jpg 3 38 15

Nevěsta pro budoucího krále Václava I. Na Pražský hrad přijede Kunhuta Štaufská, nevěsta pro kralevice Václava. Kvůli jejímu vzhledu jí přezdívají Běluška. Od prvního momentu je ženichem oslněna, ale vycítí, že ona ho vůbec nezaujala. V cizím prostředí se dívka stane snadným cílem intrik, dokonce je nařčena i z vraždy. Bude jen na Václavovi, zda ji ochrání a zda se pro ni najde místo v jeho srdci.... celý text

Přidat komentář

WaN635
12.02.2022 4 z 5

Odlehčený historický román ala červená knihovna. Kniha se četla lehce, za jeden večer byla schouknuta.
K samotnému příběhu, období Přemyslovců je v literatuře mé oblíbené, proto jsem ochotná autorce i něco odpustit :) .
Kralevic Václav veskrze pozitivní postavou, princezna Beluška naivní a zároveň milá a odhodlaná dívka :) .
Velice mile vykreslena postava královny Konstancie, ať si o tom myslím cokoliv :) .
Pro zarytého fanouška historie nedoporučuji :), na odreagování proč ne :)

takana
01.04.2021 5 z 5

Taková oddechovka


Magda16
13.12.2020

Stačí přečíst jednu autorčinu knížku a člověk dokáže snadno odhadnout, jak se bude vyvíjet kniha další. Scénář i chování hlavních postav se stále opakují, mění se jen jména (a doba, ovšem to nehraje moc roli, protože všichni autorčini hrdinové a hrdinky bez ohledu na století, kdy žijí, a na to, kým jsou, myslí a mluví úplně stejně). U prvních knížek, co jsem četla, mi to nevadilo, brala jsem je jako oddechovku, navíc občas nabízely docela vtipné alternativní vysvětlení některých historických událostí (třeba vražda sv. Václava). Postupně mě ale ta předvídatelnost a opakování stále téhož začínají unavovat.
Bílá princezna patří mezi to nejslabší, co jsem od autorky četla. Nejen proto, že jsem od začátku dokázala odhadnout, co se stane a kdo je padouch, ale i proto, že celý příběh, ve kterém tak významnou roli hrály vlasy, byl za ty vlasy notně přitažený. Odlehčené historické románky jistě můžou různě fabulovat, ovšem tady už je celý děj nejen nepravděpodobný, ale vyloženě nesmyslný.
Stejně to ale s autorkou ještě nevzdám. Jsem totiž upřímně zvědavá, zda dokáže napsat aspoň jednu knížku, kde se hlavní hrdinka hned na první pohled nezamiluje do hlavního hrdiny, kde ona nebude neustále nesměle "pípat", kde on nebude (aspoň skrytý) romantik, kde se ona (v době, kdy se u nevěst z vyšších kruhů tak cenilo panenství) s ním nevyspí hned při první příležitosti a pravidelně před svatbou, apod.
Hvězdičky se mi neobrazují, takže slovně - za mě tady jedna až dvě.

viki77
13.03.2019 5 z 5

Oddychová kniha

alnahu
31.05.2017 4 z 5

Milé čtení o Kunhutě Štaufské - zvané Běluška a jejím seznámení s kralevicem Václavem, která pátrá po jejím tajném nepříteli a bojuje o Václavovu lásku. Příjemná červená knihovna.

Pet007
21.05.2016 3 z 5

Když toho člověk mnoho neočekává, není pak tolik zklamán. Tomuto žánru se říká červená knihovna, i když se snaží vycházet z historie.

Jana_Z
25.02.2016 2 z 5

Lehká červená knihovna. Jednoduchý příběh mladých milenců bez hlubšího zpracování postav a děje vůbec. Knížku jsem přečetla za jediný večer a předpokládám, že na ni brzo zapomenu. Dobrá do vlaku nebo k vodě.

myryjam
11.01.2016 2 z 5

červená knihovna do vlaku, čekárny u doktora

Leskodka
26.12.2015 4 z 5

Pěkné, stručné čtení.

LibraryGirl
14.09.2015 4 z 5

Bylo to moc pěkné, ale na mě moc krátké. Ale zas to rychle utíká, autorka se nezaměřuje na rozsáhlé dějové popisy, jde rovnou k věci. Hezká romantika z českého středověku. Doporučuji.

irousek9
08.03.2015 3 z 5

Presne... absolutne lehounce napsana knizka,ktera s pravdou asi nema moc spolecneho.Ale jako oddychovka jednou za cas...proc ne.

orinka3
22.02.2015 3 z 5

Jde spíš o dívčí literaturu. Lehce se to čte, autorka nás nezatěžuje historickými souvislostmi. Příjemná pohádka, kdy hodná dívka překoná nebezpečí a dočká se svého vyvoleného. A způsob, jakým byla zbavena řečové vady, je velice svérázný:) Knížka je tak na jedno odpoledne při kafi doma nebo do čekáren. Nebudete se nudit, ale na vyprávěný příběh zapomenete stejně rychle, jako jste ho přečetli.

veronika5179
05.10.2014 2 z 5

Kladně hodnotím příběh a členění kapitol, které jsou krátké a stručné, což se moc dobře čte. Záporně pak hodnotím jazyk-takto se ve středověku zcela určitě nemluvilo, i když se autorka určitě snažila dodržet jisté dobové prvky, ne vždy se to podařilo...A škoda té naivní a zbytečné, až klišoidní intimní scény...bez ní by ten příběh byl hezčí.

flycat
04.10.2014 2 z 5

Naivní pohádka která podle mne nemá příliš mnoho z historie...zařadila bych spíše do červené knihovny.

anetka01
11.06.2014 5 z 5

mám Oldřišku Ciprovou moc ráda, čtu si její knížky ve vlaku a nechce se mi vždycky vystupovat :-). Takhle knížka se mi moc líbila. Autorka jako vždy jde přímo k věci - bez vláčných popisů, které jen knihu nafukují. Řekla bych že každá další kniha je lepší a lepší, pokud máte rádi tento druh literatury. A to já mám a moc. :-) Už se těším na Uvězněnou.