Bezectní lidé: O katech, děvkách a mlynářích

Bezectní lidé: O katech, děvkách a mlynářích https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23604/bmid_bezectni-lide-o-katech-devkach-a-ml-CTw-23604.jpg 4 53 10

Kniha "zakladatele" historické antropologie je věnována osobité otázce společenské a stavovské cti, jak ji chápalo a praktikovalo 17.-18.století. Osoby, jež se dopustily kriminálních a mravopočestných deliktů, byly tehdy trestány nejen právně a soudně, ale byly i zbavovány společenské vážnosti, vyobcovávány ze společnosti. Toto vyvržení se neomezovalo jen na jedince, ale týkalo se i celé řady povolání, která byla považována za opovrhovaná a jejichž vykonavatelé zůstávali zcela na okraji společenské vážnosti. Patřila sem nejenom tzv. špinavá řemesla jako pohodní, kati, lázeňští pomocníci, holiči-lazebníci, markytánky a prostitutky, ale i většina těch, kteří se živili podomním obchodem, potulní komedianti, žebráci či ti, kteří skončili život jako sebevrazi – a pro dnešního člověka poněkud překvapivě i mlynáři, celníci a tkalci.... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , Dokořán
Originální název:

Der ehrlose Mensch: Unehrlichkeit und soziale Ausgrenzung in der Frühen Neuzeit , 1999


více info...

Přidat komentář

Zmija
09.04.2021 4 z 5

Další kvalitní kniha tohoto autora, hodně zajímavých informací

Eleanor-ka
13.11.2020 4 z 5

Přehledné, plné informací, bez zdržovaček. Děkuji autorovi za skvělou pomůcku při psaní seminární práce.


TaťkaMF
22.10.2020 4 z 5

Skvělá antropologická sonda do společnosti novověké Evropy, ve které se autor zaměřuje na vnímání cti a "nepočestnost" určitých skupin obyvatelstva.

Tomas@S
12.10.2018 4 z 5

Uz ani nevim, kde jsem videl zminenou tuhle knizku, nejspis v nejakem casopise o historii. Jedna se o pomerne zajimavy pocin, hubena knizecka a na prvni pohled atraktivni tema. Nicmene by mohla byt klidne jeste tenci, nektera fakta a konstatovani se docela opakuji a nejsou nijak objevna, spise zrejma. Presto je poucne se dozvedet vice o puvodu predpojatosti k ruznym profesim a lidem, ktere ac maji koreny az ve stredoveku prezivaji v jakesi forme vlastne dodnes. Vzdyt kdo by chtel pit ze stejneho poharu s katem a zivit se jako ras, ze? Jedna mala vytka, pres zavadejici titulek se o nejstarsim remesle kniha v podstate nezminuje. Zajimave je se zamyslet nad nam exotickym kastovnim systemem v Indii. Zas tak moc se nelisi od toho co se popisuje v teto knize. Kniha se sice zabyva uzemim Nemecka, ale to same bylo i v Cechach a Rakousku. Az na tu stigmatizaci Slovanstvi :-)

Metcheque
12.03.2016 4 z 5

Kniha je jedním ze zpusobu, jak originálně okorenit hodinu středoškolského dějepisu. Ba co víc, myslím si, že k pochopení dobového kontextu jsou tyto kapitoly z dejin prostého lidu mnohem důležitější, nez biflovani stovek bitev, papezskych koncilu a umrti panovniku.

flanky
10.04.2015 5 z 5

Podařené dílo, které jsem si dost užil. Zjistíte mnoho informací o osobách, které byly v raném novověku dosti nežádoucí, ale dnes je přímo hlad po vyloučených komunitách v dávné době. Nezahltí vás to příliš moc, ale je možné, že to ve vás probudí touhu objevovat vyloučené skupiny lidí v raném novověku. Takže jako vhled a úvod je to úplně perfektní a zasloužilo by si to detailnější zpracování.

zuzana1888
23.01.2015 4 z 5

Konečně jsem zjistila, že ras neboli "pohodný" je asi od slova pohodit a zabýval se likvidací mršin. Jinak raný novověk s neustálou možností ztráty cti neboli infámie nebyl moc příjemné místo k životu. Zajímavé je proč patřili do nepočestných řemesel taky mlynáři - možnost podvádění a také mlýny stály na odlehlých místech daleko od sociálních vazeb, což budilo podezření. Jo a taky je vtipné, že tovaryši v 16. století museli prohlašovat, že jsou "z dobré německé krve a ne krve slovanské nebo jiné". No historie se opakuje...

Rocker007
28.02.2014 5 z 5

Kniha poskytuje zcela jiný - téměř revoluční - pohled na společnost raného novověku. Určitě každému doporučuji! 89 stran zajímavých informací a pokud se někdo historii nevěnuje, může to být pro něj zajímavá lekce. :)

LibriProhibiti
14.05.2013 5 z 5

Pro studenta historie bestseller. Prostě odpočinková literatura ideální na zkouškové období, když už člověk neví, co by toho seznamu literatury ještě rychle dopsal.

kajanovakova
26.02.2013 4 z 5

V podstatě mě kniha moc nepřekvapila. Myslela jsem si, že problematiku cti autor podá takovým způsobem, jakým ji podal. Nicméně musím uznat fakt, že i z tak útlé knížky můžete v klidu vydedukovat, jak moc byla čest člověka raného novověku (i dříve) křehká a jak snadno o ni jakýkoliv člověk mohl přijít. Sečteno a podtrženo - zajímavě podané obecné informace k otázce cti člověka uvedené konkrétní příklady dávají tomuto nenáročnému dílku obraz reality raného novověku.