Bez dneška by zítra nebylo včera

Bez dneška by zítra nebylo včera https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/303767/bmid_bez-dneska-by-zitra-nebylo-vcera-EY3-303767.jpg 5 13 4

Filozofické intelektuální hry nám pomáhají při hledání odpovědí na základní otázky života, dávají nám prostor k přemýšlení o sobě. Velcí filozofové – od Sokrata k Sartrovi – tyto duchovní experimenty rozvíjeli, aby se přiblížili k tématům, jako jsou morálka, vědomí, štěstí nebo spravedlnost. Autor shromáždil ty nejdůležitější filozofické hry, srozumitelně je vysvětluje, komentuje a zároveň nás vybízí k hledání vlastních odpovědí.... celý text

Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Ohne Heute gäbe es morgen kein Gestern: Philosophische Gedankenspiele , 2014


více info...

Přidat komentář

TheEvelyn
25.06.2021 5 z 5

Velmi zajímává knížka obohacena filozofickými intelektuálními hrami, které autor vysvětluje a vybízí k hledání vlastních odpovědí. Knížka mě velmi zaujala, neboť některé otázky zmíněné v této knize si člověk alespoň jednou už položil a zamýšlel se nad jejich podstatou a významem. Autor knihy tak přikládá i několik domněnek a názorů jiných filozofů, z čehož si ve výsledku můžete utvořit svůj vlastní názor na danou věc. Ten, kdo má rád filozofii a zajímá ho i její stránka, by si mohl tuto knížku přečíst.

MOu598
07.03.2017 5 z 5

Supr knížka. Filosofické otázky (autor v textu jmenuje 100 filozofů) přiblíženy běžnému čtenáři, především prostřednictvím her typu - obětovat 1 člověka pro záchranu více lidí.
S touto knížkou mne filosofie začíná bavit (dlouho jsem ji považovala za zbytečný obor).
Citát:
"Minulost je budoucnost přítomnosti."


B.V.
10.02.2017 5 z 5

Tato kniha čtivě, stručně a zábavně přibližuje praktickou filosofii hravou formou, která funguje. Potvrzuji předešlý komentář týkající se občasných nepřesností v překladu, přesto se domnívám, že kniha natahuje pomocnou ruku každému, kdo se odhodlá zvednout jí naproti aspoň palec na levé noze. Čte se skoro sama. Navíc se dotýká mnoha aktuálních témat - potratů, vegetariánství, ale také otázek svobody a identity, štěstí, existence Boha a ideálního politického zřízení. Nemůžu než doporučit.

myriad6533
04.11.2016 4 z 5

Příjemný a čtivý úvod do filozofie.
Místy mě akorát trochu štval překlad (a poznámky překladatele) a nad některými pasážemijsem si lámala hlavu, jestli je nechápu, protože mi uniká smysl rozebíraného problému, nebo protože je ve slově chyba. V knize o filozofii docela oříšek. Např.: [Podívejme se nejprve na ironii. Dejme tomu, že přítel vás nechá sednout a vy mu řeknete: "Ty jsi můj milý přítel." Z kontextu výroku je jasné, že řečené nemůže být myšleno doslovně, protože nemáte žádný důvod svého přítele v této situaci chválit.] Bohužel nemůžu porovnat s originálem.

Autorovy knížky

Yves Bossart
švýcarská, 1983
2016  91%Bez dneška by zítra nebylo včera

Kniha Bez dneška by zítra nebylo včera je v

Právě čtených1x
Přečtených22x
Čtenářské výzvě3x
Knihotéce20x
Chystám se číst9x
Chci si koupit1x