Bestie z Buchenwaldu

Bestie z Buchenwaldu https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/504340/bmid_bestie-z-buchenwaldu-J73-504340.jpg 4 78 22

Román Bestie z Buchenwaldu je založen na skutečných událostech. Přesto, nebo možná právě proto, se jeví být tak šokujícím a neuvěřitelným. Jak známo, pravda totiž může často být horší než ta nejděsivější fikce. Protože i ve skutečnosti je člověk schopný všeho. Ilsa Kochová se dopustila příšerných činů. V průběhu historie bezohledně týrala a zneužívala neuvěřitelné množství vězňů. Čarodějnice z Buchenwaldu týrala vězně mimořádně brutálním způsobem a vysloužila si pověst jednoho z nejhorších sadistů v historii. V její vile byly mimo jiné nalezeny výrobky z lidské kůže. Ilsa Kochová byla německá dozorkyně SS v koncentračních táborech a manželka Karla Otto Kocha, který byl velitelem tábora Buchenwald. Byla zařazena do skupiny válečných zločinců a nejčastěji je známá jako „velitelka Buchenwaldu“ Co udělalo z rozkošného a spokojeného děvčete rafinovanou, surovou sadistku? Je neuvěřitelné, jak snadno se lidé přizpůsobí změně…... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Kontrast
Originální název:

Bestia z Buchenwaldu , 2021


více info...

Přidat komentář

Kortez
13.04.2024 4 z 5

O Ilse Kochové jsem četl, nebo koukal na dokument, takže příběh je mi znám. Bylo ale zajímavé číst románové zpracování z pohledu samotné Ilsy.

Mudry
15.12.2023 4 z 5

O Ilse Kochové jsem četla mnohé. Přesto mě "její" syrové vyprávění znovu šokovalo.


Noisette73
14.12.2023 2 z 5

Hrozně jsem se těšila, až si tohle přečtu. Není to sice úplně předvánoční čtení, ale říkala jsem si, že nemusím číst samé slaďárny a můžu přečíst i něco co mě zase ponaučí a dodá pokory neboť i ta je před Vánoci a nejen před nimi žádoucí. Je to životopis nacistické dozorkyně Ilse Koch, to ano, ale spíš než životopis jsem čekala beletrický příběh, bohužel to na mě opravdu působilo spíše jako učebnice nebo její biografie... Říkala jsem si jo, polští autoři opravdu dobře píší o holocaustu, alespoň z mých zkušeností a tak už jsem se těšila, že zaziji podobnou emoční bouři jako u Černé a purpurové od Wojcecha Dutky, takže jsem knížku běžela dokonce koupit, což už dnes moc nedělám, neboť knihovna mi umožňuje číst co chci a zároveň mít doma pořád prostor a nezahlcovat Náš relativně malý domov. Není sice zase tak malý, ale když má člověk děti, je mu najednou malé snad vše a všude. :D No a nakonec jsem se dočkala zklamání. Čekala jsem větší psychologický rozbor Ilse, nebyl a příběh byl podaný jako z rychlíku, nebyl propracovaný, škoda. Na klouzani po povrchu mě neužije. Za mě tedy přehmat.

Elion
09.12.2023 5 z 5

Ilse Kochová, přezdívaná čarodějnice z Buchenwaldu. Tato kniha je o ní. Je o ženě, která víc než ji, připomíná stvůru. Člověk si vlastně říká jak takoví lidé mohli žít mezi námi.
Ilse byla manželkou velitele tábora v Buchenwaldu a tak jí prošlo víc, než by prošlo komukoliv jinému. Spousta z toho, co se v knize popisuje, je nechutné a zvrácené. A když zjistíme, jak dlouho jí to procházelo...
Stejně tak špatný je i konec knihy, kdy se dozvídáme, co se s ní vlastně stalo a myslím že nejeden člověk si řekne, Není to málo? Za to všechno co provedla? Ale pak si uvědomím, že kdybychom udělali to, co třeba mě osobně přišlo na mysl, snížili bychom se na její úroveň a to by z nás nedělalo o nic lepší lidi, než byla ona. To co se s ní stalo nakonec je možná pro mnoho lidí mírným trestem a rozhodně to nevykoupí ani jednu zmařenou duši, ale alespoň před soudem stanula a dočkala se nějakého trestu.

Dezolát...
13.11.2023 4 z 5

Kniha je velmi dobře napsaná a čtivá. Je sice pravda, že člověka, který se více zajímá nebo zajímal o problematiku koncentračních táborů o nic moc neobohatí, ale za přečtení jistě stojí.

A na závěr tato zrůda - jménem Ilse Koch - se snad neměla ani narodit !!!

zsykorova
23.10.2023 5 z 5

Román psaný čtivě popisující hrůzy, za něž byla Ilse Kochová zodpovědná. Četla jsem již hodně románů z prostředí koncentračních táborů, ale tento mě šokoval asi nejvíc. Člověku se ani nechce věřit, že se něco takového dělo. Je mi smutno.

cornetka
12.10.2023 4 z 5

Kniha vypráví o Ilse Kochové, manželce velitele nacistického tábora, která se vyžívala v týrání vězňů. Nic a nikdo ji nezastavil, často se chovala zvráceně a přesto ji to řadu let procházelo. Měla různé přezdívky od věznů, ale to jí vůbec nevadilo. Svoje chování si uvědomovala, i když ke konci se pokoušela zahrát psychickou nemoc - moc ji to ale nepomohlo. Její chování bylo nechutné a nepochopitelné.

Četla jsem spoustu knih o koncentračních táborech, ale tohle ještě ne. Je to o to víc děsivější, že se jedná o skutečnou osobu a navíc ženu. Místy to bylo těžké čtení. Myslím, že kniha není pro každého.

Gabusza
29.09.2023 5 z 5

“jsem člověk, nic lidského mi není cizí”
Vždyť i čarodějnice jsou lidé.


Ilsa,manželka velitele koncentračního tábora. Krutá, zlá žena, přezdívaná Čarodějnice z Buchenwaldu, společně s mužem týrá nechutnými způsoby vězně. V hlavní roli lidská kůže. Brrr.


Příběh se opravdu stal, autor v něm píše z pohledu Ilse,kapitoly jsou krátké a dost výstižné, čte se úplně skvěle a děj se tak stává zcela autentický.

Ilsa byla psychicky labilní, vzrušovalo ji mučení a zabijení vězňů, docela mě zaráží z čeho to pramenilo, když dětství měla celkem hezké.

A nevstřebám teda její chování k vlastním dětem, to mě rvalo za srdce!!

m2056
15.09.2023 4 z 5

Kniha se čte velmi dobře jestli je příběh plný pravdy nebo část a zbytek vymyšlen to nemůžu soudit. Kniha je psaná z pohledu hlavní hrdinky dokáží pochopit že ve 30 letech minulého století se nechala strhnout fašismem ale nechápu jaksw změnila v krutou ženu i k vlastním dětem.

PetaZ
28.08.2023 4 z 5

Asi bych knihu okomentovala podobne jako autor na jejim konci.. Jak se z takove citlive, zvidave, chytre holcicky mohlo stat neco takoveho..

sraneccc
18.08.2023 5 z 5

Kniha je velmi čtivá a těžko jsem se od ni odtrhával.

Je psána z pohledu "bestie", tedy Ilse. Tento formát mě velmi zaujal a přispěl k hodnocení pěti hvězdičkami.

Líbily se mi vpisky autora na konci některých kapitol, které dodávaly autentičnosti. Člověk si pak uvědomil, že se nečte smyšlený příběh, ale že se něco takového opravdu dělo. Ke konci knihy jsem měl chvílemi pocit, že je mi Ilse líto.. To jsem jen naletěl jejím přetvářkám.

Za mě super kniha a vřele doporučuji k přečtení!

Ditules
30.07.2023 4 z 5

Nesmírně čtivá kniha o kruté ženě nacistického pohlavára, která se neštítila takřka ničeho... Místy to bylo opravdu nechutné čtení.

jana4084
14.06.2023 4 z 5

Tak tohle byl masakr! Úplně jiné téma, než jsem u knih s tématikou koncentračních táborů zvyklá. Tato bestie pracovala s lidskou kůži. Totální sadistka a opravdu jsem měla hrůzu v očích. Přečtené za jeden den.

Januli
08.06.2023 3 z 5

Letem světem, tak nějak bych popsala knihu. Žádná zbytečná omáčka kolem, důležité bylo vše napsáno a plus jsou i krátké kapitoly.

katasokolov
07.05.2023 3 z 5

3,5/5*



Je libo příběh o jedné z největších sadistek druhé světové války ?

Krátké úderné kapitoly knize svědčí. Autor nechodí kolem horké kaše a servíruje nám všechny ty nechuťárny pěkně napřímo.

Nedala se tomu upřít extrémní čtivost, i když se vám z některých pasáží zcela jistě zvedal kufr. Přesto se nemohu ubránit pocitu, že kniha byla pouze popisem a výčtem jakýchsi zvrácených činů duševně nemocného jedince, přičemž bohužel chyběl jakýkoliv přesah.

martunka
03.05.2023 5 z 5

U téhle knihy mě zaujalo už to, že je příběh psán z pohledu pachatele...
A musím říct, že se to autorovi moc povedlo.

jiri6844
03.04.2023 4 z 5

Jedním dechem přečteno.
Hrozné pomyslet jen na to co se tam odehrávalo.

Janinkniznisvet
31.03.2023 5 z 5

Knihu jsem dostala na recenzi. Knih o koncentračních táborech je v dnešní době už hodně, přímo tato kniha je ovšem z toho druhého pohledu, což jsem zatím nečetla žádnou takovou knihu. Při čtení anotace mi běhal mráz po zádech . Kniha vychází ze skutečných událostí. Nestačila jsem se divit co je člověk člověku říct přímo do očí v tomto prostředí děje. Kniha je vyprávěna hlavní postavou Ilias. Není to jen kniha mongolů ale také dialogů.V knize sledujeme Ilas od dětství až po to jak se stala velitelkou tábora Buchenwald a jak se seznámila s Karlem Kochem. Líbilo se mi jak se tam objevily skutečné informace o Iles. Kniha má krátké kapitoly , proto se rychle čte. Některé pasáže jsou nechutné , nehorší je na tom to, že se to skutečně dělo. Knihu bych nedoporučila lidem, kteří mají slabý žaludek.

LukBook
31.03.2023 4 z 5

Za mě zajímavá kniha. Napsaná románovou formou, avšak obsahující faktické informace. Šílenost a sadismus dozorkyně z Buchenwaldu jsou opravdu neskutečné. Pro člověka je strašně těžké si představit, jak se mohl někdo takto chovat, mít na to žaludek. Příběh se věnuje zejména jejímu působení v Buchenwaldu, což mi vyhovuje.

Enthu
24.03.2023 5 z 5

Kniha ve mě probudila a zanechala tolik emocí. Největší z nich byla nevíra ohledně toho, co všeho ona byla schopná. A pak už jen to předhánění se svým manželem, kdo vymyslí lepší věc. Často pak u těchto kapitol byl komentář autora ohledně toho, že daná věc byla nalezena, nebo se jedná o výpovědi mnoha očitých svědků.

Kapitoly nejsou vůbec dlouhé, přišly mi i kratší. Což na jednu stranu jsem ráda, jelikož jsem pak snáze dokázala odložit knihu a vstřebat emoce a to, co jsem si zrovna přečetla. Příběh je psán ich formou, takže čtenář může snadno nahlédnout do myšlenek Ilsy Kochové, a proč se tak zrovna chovala. I tak člověk musí brát v potaz, že nikdo její opravdové myšlenky nezná.

Autor dokázal příběh napsat tak dobře, že jsem si všechno dokázala představit tak, jako kdyby se to odehrávalo přímo před mýma očima. Líbilo se mi, že o Ilse Kochové jsem se dozvěděla v podstatě všechno, od jejího dětství až po její smrt. Jediné, co mi chybělo, bylo narození Gudrun, Gisele. Najednou prostě existovaly. Chybělo mi i to, co se pak stalo s jejími dětmi.

Bestie z Buchenwaldu je tak velmi silným příběhem, který ve vás zanechá stopy. Věřím, že kniha zaujme každého, kdo se zajímá o téma druhé světové války, a zároveň se chce blíže dozvědět o historických osobách.

Spolupráce - Knihy Dobrovský

Štítky knihy

sadismus týrání holokaust, holocaust podle skutečných událostí Buchenwald (koncentrační tábor)

Autorovy další knížky

Max Czornyj
polská, 1989
2022  81%Nacistova dcera
2023  80%Bestie z Buchenwaldu

Kniha Bestie z Buchenwaldu je v

Přečtených97x
Čtenářské výzvě12x
Knihotéce99x
Chystám se číst88x
Chci si koupit16x
dalších seznamech2x