Temný proud

Temný proud https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/506429/bmid_temny-proud-GCu-506429.jpg 5 26 13

Benny Griessel série

< 7. díl

Po vyšetřování, při němž hrozilo odhalení korupce v jihoafrických mocenských kruzích, byli Benny Griessel a Vaughn Cupido degradováni a propuštěni z elitní policejní jednotky Jestřábů. Při čekání na převelení obdrží Griessel znepokojivý anonymní dopis, v němž se píše: „Mohu věřit pouze vám a kapitánu Cupidovi. V našem lůně je zmije. Dávejte si pozor na telefonáty.“ Benny a Vaughn se vzápětí pouští do pátrání po zmizelém Calliem de Bruinovi, mladém univerzitním studentovi a geniálním programátorovi. Zatímco oba muži zintenzivňují pátrání, realitní makléřka Sandra Steenbergová čelí své vlastní krizi: státní korupce způsobila krach na trhu s nemovitostmi, což ještě zhoršilo tíživou finanční situaci její rodiny. Když ji kontaktuje miliardář Jasper Boonstra, aby realizovala prodej jeho luxusní nemovitosti, bere to jako příležitost. A pak Boonstra beze stopy zmizí a všechny dílky vyšetřování do sebe začínají zapadat…... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

The Dark Flood , 2022


více info...

Přidat komentář

kirkpatrick
23.10.2023 4 z 5

BLIKSEM to byl fakt FOK dobrý příběh

kolacky
16.10.2023 5 z 5

Hodně jsem ocenila ten slovníček na konci. A chlapci zase zaváleli, i když měli pod nohama hromadu klacků. Linie se Sandrou byla taky dobrá.
A za mě plukovník Mbali rulez!!!


harena
19.09.2023 5 z 5

Pomalejší začátek, ale napětí postupně gradovalo, až to byla jedna velká, napínavá jízda. Bohužel i v jihoafrických mocenských kruzích je obrovská korupce, nenažranost a zlodějina. Naprosto vystihující je komentář od čtenáře Bedřicha63, to bych nejraději slovo od slova okopírovala sem. Myslím, že se autorovi podařilo napsat román, kde zcela uvěřitelně smíchal realitu s fikcí a teď jen budu čekat na pokračování.

Bedřich63
12.09.2023 4 z 5

Za mě opět jen 4*, stejně jako u předchozího dílu. Začátek trochu rozvláčný, nic moc se neděje. Pak se děj začíná postupně stupňovat a ke konci už jsem se od knihy nemohl odtrhnout.
Politické poměry v JAR se zase tak moc neliší od poměrů v Česku, jak si všichni zvykli nazývat Českou republiku.
Korupce, zlodějna, nenasytnost zkorumpovaných politiků, nenažranost a mnohdy zákony nepostihnutelná moc novodobých zbohatlíků. Je to něco pro nás neznámého?
Chlapci od Jestřábů jsou degradováni a jsou přeřazeni na jinou práci. Řeší své osobní a rodinné problémy, ale přitom stále mají na mysli to, že se dali k policii kvůli ideálům, a těm se snaží dostát i za cenu osobních obětí.
V druhé polovině vynikající kniha, aspoň pro mě. První polovina trochu rozvláčná. Ale pořád pro mě natolik atraktivní, že si další knihy nenechám ujít a rád si je přečtu.

Jiparis
21.08.2023 4 z 5

Děj se rozbíhá pomalu, druhá část je svižná a má spád. Rušilo mě používání výrazů, které nebyly vysvětlené a oslovování teta, sestra.

Česneksmedem
14.08.2023 5 z 5

To bylo fok dobrý!!! Dokonce bych řekl, že to byl opravdový vrchol série. Některé věci zůstaly nedořešené, takže by to chtělo ještě další díl. Zbývá už jen ten 152 stránkový doplněk, který budu číst až na závěr.

rodak
11.06.2023 5 z 5

Velká paráda číst tento detektivní román.Užíval jsem si každou stránku a těšil se na volné chvíle s touto knihou.Sledujeme několik linií,které se časem propojí.Naše vyšetřující dvojice srší vtipem a nadhledem.A ten konec...

alzbeta4340
24.05.2023 5 z 5

Chvíli mi trvalo, než jsem se začetla, ale potom děj nabral rychlost a kniha se skoro nedala odložit. Oceňuji, jak pan Meyer vrátil po minulém dílu Bennyho a Vaughna zpátky do hry a stejně tak promyšleně působily zápletky obou dějových linek. Do vyšetřování zmizení chudého studenta se proplétá nesnadný život jedné realitní agentky.
Kniha určitě stojí za přečtení, ráda doporučuji.

libuse6749
21.05.2023

Na začátku čtení ve mě hlodaly malé obavy, jestli je tento krimithriller pro mě. Trošku nejistá jsem byla z jihoafrického prostředí, kde se děj odehrával a druhé zaváhání jsem pocítila při čtení první kapitoly, která zaváněla příliš akčním prostředí, na něž nejsem úplně stavěná.

Všechen strach se rozplynul po dalších pár přečtených stránkách, okamžitě jsem vplula do děje a těšila se na každou další kapitolu.

Kniha je z počátku stavěná na dvou dějových linkách.
Parťáci Benny Griessel a Vaughn Cupido jsou suspendováni z elitní policejní jednotky, jejich převelení a snížená hodnost jim dělá velkou osobní starost, jejich mysl však rychle zaměstná první přidělený případ na novém působišti, kdy se pouští do pátrání po zmizelém studentovi.
Dále se seznamujeme s krásnou, mladou, realitní makléřkou Sandrou, manželkou a matkou malých dvojčat. Bohužel její pracovní činnost pod vlivem státní korupce a krachu trhu s nemovitostmi silně ovlivnila finanční příjmy její rodiny. Poslední záchranou se jeví realizace prodeje luxusní nemovitosti, o níž ji žádá miliardář Jasper Boonstra.

A přesně po tomto krátkém seznámení mi vůbec nevadilo, že kniha má skoro 500 stran, protože autor využil každou stránku, aby příběh čtenáře bavil, oblíbil si hlavní hrdiny a netrpělivě četl dál a dál, a postupně propojil jako skládanku puzzle do finále.

Zajímavým a originálním doplňkem byl slovníček afrikánských výrazů, který byl umístěn na konci knihy.

Temný proud je sedmý díl ze série Benny Griessel. Potvrzuji, že se dá kniha číst jako samostatný příběh, ale vzhledem k tomu, že čtení z tohoto netradičního prostřední pro mě bylo velmi příjemným překvapení, ráda si přečtu i další díly.

astra3
20.05.2023 5 z 5

Tak to bylo opět výborné. Není co vytknout. Snad jen bychom nemuseli tak dlouho čekat na další díl.

EvikU.
18.05.2023 5 z 5

Kniha Temný proud je již sedmý díl. Nijak mi nevadilo, že jsem předešlé díly nečetla. Není to tak, že by díly na sebe vůbec nenavazovali, věřím, že momenty ze života vyšetřovatelů mi unikly, ale detektivní příběh je ucelený a to je důležité.

Moje první seznámení s autorem dopadlo výborně. Dvě linky příběhu, které se postupně proplétají, aby se na konci knihy krásně zapletly do sebe.

Dva vyšetřovatelé Griessel a Cupido jsou suspendováni z velkých postů u policie. Policií se nejspíš táhne temný proud. Do toho přichází matka, která pohřešuje svého syna na vysoké škole. Oproti tomu linka Sandry, která je makléřka a padá do svých vlastních problémů,..

Sandra je krásná žena, ale také je milující manželka a maminka. Snaží se zachránit rodiny z dluhů. Souhra náhod ji přivádí do situace, kdy se musí rychle rozhodnout, co má dělat. Postupně zjišťuje, že to nebylo nejlepší řešení. Cesta zpátky ale není možná. V knize s ní prožíváte těžké chvíle, nevíte, jestli to ustojí.

Zamlouvali se mi hlavní vyšetřovatelé tím, jak byli lidský. Normální, chybující lidé. Nehráli si na nesmrtelný hrdiny. Vedení policie mi také přišlo uvěřitelné. Část se Sandrou byla nejzajímavější.

Začátek knihy je trochu pomalejší, říkala jsem si, že je to taková bichle, to budu číst dlouho. Ale po 100 straně se to rozjelo a kniha neměla chybu. Vůbec nevadilo, že má tolik stran. Ba naopak. Kdyby jich bylo méně, příběh by klouzal jen po povrchu.

Kdo má rád detektivky, které mají napínavou linku, ale nejsou v ní litry krve, určitě doporučuji. Překvapilo mě jak moc dobře a rychle se kniha četla. Podívám se i po dalších knihách série.

Rade
15.05.2023 5 z 5

Už posedmé, vlastně s Ženou v modrém plášti již poosmé divoká jízda s Benny Griesselem.
Návrat do Jihoafrické republiky mezi skvělou partu policajtů, kteří pracují v prostředí plném nejen zločinů a podvodů, ale taky rozsáhlé korupce a projevů převzetí státu, což není nic jiného, než jakýsi druh politické korupce, která v tomhle koutě na jihu Afriky neuvěřitelně bují a nikdo si tu není jistý, zda policista nebo státní úředník už náhodou nekope za nějaký zločinecký gang.
A opět, jako v minulých dílech, dvě hlavní dějové linky, které se paralelně rozbíhají, a my s hlavními hrdiny přeskakujeme z jedné do druhé ve strhujícím tempu a těm statečným outjies moc držíme palce.
Tentokrát jsem si dopřála během četby prostřednictvím map google častá nakouknutí do ulic Kapského města i městečka Stellenbosch, moc doporučuju, je to skvělá ilustrace k četbě. A ty krásné vinice v okolí (mají v ději své místo), na obzoru hory, na pohled jihoafrický ráj, i když ono to tak samozřejmě, jak se sami přesvědčíme, není...
Tentokrát palec nahoru za návrat afrikánštiny v textu a výkladový slovníček, to mě neskutečně baví!
Prostě i tentokrát - lekker! Neboli výtečné...

kap66
17.04.2023 5 z 5

Jak ráda jsem se nechala po dvou letech zase pozvat mezi Jestřáby! Celá série neměla zatím jediný díl slabý. Všechny jsou poctivě pojaté, uvěřitelné, čtivé, lidské a mimořádně zajímavé díky různorodému složení vyšetřovatelů i vyšetřovaných. Neklidná politická situace navíc práci kriminalistů významně znesnadňuje a morálně je prověřuje - a nejen kvůli tomu opět doporučuji číst díly popořadě, protože tenhle přímo navazuje na Poslední lov.
Anotace je dosti obsažná a skoro přesná, proto jen pár postřehů. Vypadá to, že Benny Griessel a Vaughn Cupido budou vyšetřovat krádeže v nějakém zapadákově, ale jsou opět součástí vyšší hry, do níž zasahuje i moje oblíbenkyně Mbali Kaleni (která tam k mé lítosti vystupuje málo). Souběžně s jejich hledáním pohřešovaného studenta probíhá druhá linie příběhu, v níž se realitní makléřka (které jsem držela palce až do konce, což něco vypovídá zase o mé morálce, jak uvidíte :-)) utkává kromě finančních problémů s mužským světem v prasácké variantě. Benny nakonec neví, co dřív, což je pro něho vzhledem k jeho dočasné (?) abstinenci nejlepší řešení.
Tak zase až za dva roky? Možná se pustím do celé série ještě jednou; jedny z mála detektivek, ve kterých je co číst i mimo samotný případ.