Benátská

Benátská https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/228532/mid_benatska-luO-228532.png 5 1 1

V jednom z nejmrazivějších období studené války roku 1951 se v barvitém prostředí italských Benátek setkávají dva lidé-česká studentka Alice Nervalová a americký žurnalista Jimmy Drosed. Jejich dávná, napůl ještě dětská láska z těsně předválečných let, znovu ožívá.

Přidat komentář

HanKasp
19.03.2017 5 z 5

Kniha nelehké doby (1951) psaná v nelehké době (1975). Tomu odpovídají i požadavky na čtenáře. Při čtení si rozhodně procvičíte nejen češtinu, ale i italštinu, ruštinu, angličtinu a místy i francouzštinu. Je třeba číst i mezi řádky.

Zprvu jsem uvažovala, že knihu odložím, ale jsem velmi ráda, že jsem to neudělala. Oblíbená může být zejména u těch, kteří nečekají, že děj dobře dopadne.

Alice Nervalová provází turisty v Americe, kde zahlédne matku svého dávného přítele. Střih. Dvě dívky - Alice Nervalová a Ruska Lena Umbertovna Čaplygina (matka Ruska, otec Ital) se vydávají v červnu 1951 do Benátek, za otcem a rodinou Lenočky, kteří žijí na Muranu a současně na studijní a pracovní pobyt do rehabilitačního centra na Lidu. Na jedné z procházek potkává Alice dávného přítele z dětství Kubu Drozda alias Jimmyho Droseda (Žid, otec české kořeny, kapitalista, továrník, konzervárenský podnik). Vyvstávají dávné vzpomínky na Kubův studijní pobyt v Praze. Dva přátelé se pravidelně setkávají a vyvstává mezi nimi pouto, které je však přetrženo rozdílnými názory (komunismus vs. kapitalismus).
V doslovu knihy diskutuje Alice s autorkou knihy a stručně shrnuje, jak to všechno dopadlo.

Sama autorka ke knize uvádí:
"Přála bych si, aby ti, kdo snad už budou žít v etapě těžce vybojovaného míru, pochopili, z jak složité a záludné doby jsme se prodírali my i v oblasti tak křehké, jako je lidský cit."