Benandanti

Benandanti https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13121/bmid_benandanti-15g-13121.jpg 4 40 3

Čarodějnictví a venkovské kulty v 16. a 17. století. Historická studie o náboženském chování, pověrách a kultech severoitalského venkovského lidu v 16. a 17. století. Autor popisuje nepříliš známý severoitalský kult plodnosti, spjatý se sektou benandantů - ochránců přírody a plodnosti, kteří se nakonec pro své podezřelé chování a noční obřady ocitli před inkvizicí. Benandantem se stal každý, kdo se narodil "v košilce" - s plodovými obaly na těle. Ve věku 20 až 40 let se musel účastnit nočních bojů s čaroději a čarodějnicemi. Tyto boje byly vlastně obřady plodnosti. V tzv. suchých dnech, době sezonních krizí, kdy se střídala roční období, benandanti ozbrojeni fenyklovými lodyhami vytáhli do boje. Pokud noční boj s čarodějníky vyhráli, byla zajištěna úroda a plodnost. Není divu, že obřady a chování benandantů (kontakty s mrtvými, stavy katalepse a letargie - bojů s čarodějníky se účastnila duše, spící tělo benandanta zatím doma leželo jako mrtvé) vzbudily podezření církve. A tak se benandanti nakonec ocitli před inkvizicí, která tyto lidové kulty a pověry vymýtila a prohlásila za odpadlictví, dílo ďáblovo. Kniha přináší informace o benandantech na základě historických výpovědí před inkvizičním soudem.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Historie
Vydáno: , Argo
Originální název:

I Benandanti. Stregoneria e culti agrari tra Cinquecento e Siecento , 1966


více info...

Přidat komentář

medvídě
22.11.2018 4 z 5

Vážně velmi čtivě napsáno, což se mi u tohoto druhu literatury moc často nestává. Autor vychází z výslechů a udání v tehdejší době a snaží se nám vše jasně vysvětlit. I když se po nějaké době člověk může začít ztrácet, protože se hodně faktů prolíná a míchá. Ale za přečtení rozhodně stojí.

adramelech
06.08.2018 5 z 5

Velmi hodnotná odborná studie o dosti speciálním tématu.


Rocker007
28.04.2013 5 z 5

Je to skvěle vytvořené dílo z edice Každodenní život od Arga. Autor vychází z inkvizičních záznamů o lidech zvaných Benandanti z kraje Furlanského, což jsou lidé, jejichž duchové bojují s čarodějnicemi a čarodějníky. Rozdíl mezi nimi a Benandanty je však velmi malý a často se tyto dvě skupiny nadpřirozeného prolínají.
Skvěle zpracované mikrohistorické dílo, do kterého se dá velmi pěkně začíst - přesto nezapomínáme, že jde o zachycení části historie podložené mnoha dokumenty a archivními fondy.