Běh znaveného koně

Běh znaveného koně https://www.databazeknih.cz/img/books/75_/75269/bmid_beh-znaveneho-kone-kwY-75269.jpg 4 27 7

Příběh o pracovních i rodinných problémech, s kterými se potýkali vedoucí pracovníci v dobách socialismu. Nyní se ocitáme na stavbě jaderné elektrárny Dukovany. Podle této knihy byl natočen film Atomová katedrála.

Přidat komentář

dagsvob
27.05.2023 4 z 5

Román z období reálného socialismu mně připomněl dobu seriálů typu Muž na radnici nebo Okres na severu - samé budování a stranické funkce, ale bylo fajn zavzpomínat, jak se tenkrát žilo...

Pavelpi
02.02.2023 4 z 5

Budování elektrárny vždycky byla a je i dneska veliká věc. Když čtu hodnocení ludka.n myslím si, že dnes jsou úplně stejné problémy. Není materiál a když se náhodou sežene je předražený. Náklady rostou a lidé také moc nejsou vstřícní dělat něco navíc zadarmo a hlavně kvalitně atd. Proto si myslím, že se pomalu a jistě vracíme do minulých dob. A proto je dobré si tuhle knihu přečíst a přemýšlet o tom.


ludek.n
03.11.2022 4 z 5

Budování takového kolosu, jako je strategicky významná tepelná elektrárna, se nikdy neobejde bez problémů. Nejsou lidi, vázne přísun materiálu, subdodavatelé neplní nasmlouvané termíny… ve výsledku jsou všichni vedoucí pracovníci pod enormním tlakem. Tutlání chyb a omlouvání lajdáctví se však nevyplácí ani za těchto okolností. Své by si k tomu mohl říct jak hlavní stavbyvedoucí inženýr Prchal, tak jeho podřízený inženýr Hlaváč, přestože každý k těmto nešvarům přistupuje z opačné strany. Běh znaveného koně je budovatelský román z dob reálného socialismu ve své nejčistší podobě. Přes pejorativní význam tohoto označení, se Stanislavu Rudolfovi podařilo vměstnat do mantinelů cenzury bez velkého politikaření a pochlebování Velkému bratrovi. Vznikl tak poměrně realistický obraz socialistické společnosti se všemi jejími klady a zápory, nadšením i stýskáním, dobrem a zlem. Nejedná se přitom o hlubinné psychologické sondy či rozbory životních pravd, ale spíše o pohled na každodenní všední lidské snažení zajistit sobě a svým blízkým lepší budoucnost. V tomhle ohledu je Stanislav Rudolf dostatečně citlivý a přesvědčivý.

Hledam94
26.09.2020 2 z 5

Kniha se odehrává na fiktivní stavbě velké tepelné elektrárny, místní názvy jsou smyšlené (filmová verze Atomová katedrála se odehrává na stavbě Jaderné elektrárny Dukovany). Četlo se mi to dobře, ale nejedná se o nějaký klenot literatury: 40 %
Několik poznámek:
Román není výrazně politicky tendenční, zobrazuje řadu tehdejších negativních jevů (mnohé zůstalo i dodnes) jako intrikaření, prospěchářství, krádeže a polokrádeže atd. Jedině epizoda s účastí dcery na půlnoční mši na Štědrý den mi přišla zbytečná.
Postav je mnoho, je ze začátku těžké se v nich vyznat, ale postupně jsem se s nimi sžil. Téměř každá zažije v ději nějaký zvrat, není jen na ozdobu.

georginaa
03.05.2020 2 z 5

Po přečtení jsem viděla i film, pokud jste žili v té době, hodně to připomíná autentičnost a vzpomínky jsou jako by to bylo včera.

kap66
06.09.2017 2 z 5

Tento román byl dost tendenční - a film podle něho ještě víc. Na psychologii postav, kterou Rudolf ovládal celkem dobře, moc nedošlo. Bolely mě z něho ruce - budovalo se a budovalo. Docela by mě zajímalo, jestli musel román napsat na objednávku režimu.

maryzka
12.05.2012

Sice jsem tuto knihu nečetla ale pamatuji si film. Ve filmu hlavní roli hrál Jiří Krampol-myslím, že to byla jeho životní role i když mě mrzí že si na tento film ve svých rozhovorech nevzpomíná.