Bariéra Santaroga

Bariéra Santaroga https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/60687/bariera-santaroga-60687.jpg 4 61 6

Santarožská bariéra patří bezesporu mezi autorova mistrovská díla, svým napětím a atmosférou patrně převyšuje i slavnou Dunu. Santaroga není na první pohled ničím víc než prosperující farmářskou komunitou. Má však určité zvláštnosti. Vymizela zde zločinnost, neprodávají se zde domy, nikdo se odtud nikdy nevystěhoval, nelze zde koupit žádné zboží vyrobené jinde - je zcela soběstačná. Do této zdánlivě poslední výspy amerického individualismu přichází za svými povinnostmi psycholog Gilbert Dasein. Ten postupně objevuje překvapivé tajemství Santarogy. Její mystičnost mu učarovává, zároveň však cítí, že by měl být při plnění svého úkolu loajálnější.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , AF 167
Originální název:

Santaroga Barrier


více info...

Přidat komentář

Lenka.Vílka
15.08.2023 5 z 5

Zaujala mě anotace. Proto jsem doufala, že dostanu přesně to, co jsem čekala. A stalo se :)

Základní zápletka je strašně fajn. O místě, kde jsou lidé soběstační, oříznutí od ostatních, přesto prosperující a nic jim nechybí. A do téhle komunity přijede Dasein. Není první zvenčí, ale ti předním...nedopadli dobře. Vlastně i Dasein má první noc zvláštní "nehodu" a stále se dějí zvláštní věci. Pomůže to, že jeho milá je místní? Přestože tam jede i z důvodu pozorování. Jak se z téhle šlamastiky dostanou všichni zúčastnění? Tohle mě vážně dost zajímalo!

Takže...detektivka se silnou milostnou linkou se sci-fi nádechem. Perte to do mě!!!

Ano, kniha se moc povedla. Začátek je takový pomalý, kdy se pouze odkrývají věci a přichází se té santarožské partě na kloub. Jenže potom, potom začnou věci dávat smysl a přijde přesně to, co každý od Herberta očekává. Filosofický rozebírání neskutečných rozměrů. Protože druhá polovina byla jízda. Nechci nic prozradit, ale popis toho, jak to v komunitě funguje...po vnitřní stránce. To bylo napsaný strašně dobře. Vtáhlo mě to. A přestože se vlastně tahle cesta nabízí hned od začátku jako jediná schůdná, jde především o ten skvělý popis. A tady to prostě fungovalo geniálně.

Skvělá kniha :)

Meda77
06.12.2021 4 z 5

Přátelé scifi klasiky budou trošku zklamání, přestože Herbert umí na téma zaválet tak tady parníválec nenajdete. Kniha pojednává spíše o detektivním scifi z prvky pátrání a vyšetřování, než o atmosféře na jakou jsme zvyklí z Duny. Ačkoliv kniha vybočuje z Herbertovy tvorby, rozhodně není špatná, je prostě jiná, ale proč ne. Mírně nadsazené 4.


B4LU
13.12.2017 4 z 5

Velmi zajímavý příběh popisující současnou civilizaci a její alternativu v Santaroze. Sice se čte velmi svižně, ale ústřední lovestory - byť tam měla své místo - mi časem začala poněkud vadit, proto jen 4 hvězdy.

Vincenzoci
04.06.2017 4 z 5

Na knížku jsem narazil náhodou při výprodeji, zaujala mě a tak jsem to zkusil. Abych řekl pravdu, je to spíš detektivka s nádechem sci - fi. Nápad dobrý, příběh zajímavý, okolnosti podivné, různé "nehody" apod. Duně se to ani nerovná, na převyšování zapomeňte!

Eyghon
29.03.2014 2 z 5

Nevím proč jsem očekával sci-fi, ale tohle je taková slabší mysteriózní detektivka. Franka Herberta mám rád, ale tohle se mu nepovedlo. Příliš mnoho filozofických blábolů.
P. S. To, co je v oficiálním popisku, že atmosférou převyšuje i slavnou dunu, je superblábol.

Athena
08.03.2012 5 z 5

Proč číst tuto knížku? Protože je jiná, není to něco, co už jste četli v trochu jiné podobě. Je to originální nápad, který bere dech. Neváhejte.

Autorovy další knížky

Frank Herbert
americká, 1920 - 1986
1988  89%Duna
1993  76%Spasitel Duny
2007  84%Děti Duny
2001  82%Božský imperátor Duny
1999  82%Kapitula: Duna