Balada z předměstí

Balada z předměstí https://www.databazeknih.cz/img/books/89_/89393/mid_balada-z-predmesti-89x-89393.jpg 5 3 3

Hrdinou románu, či spíše romaneta, mísícího legendární baladičnost s realistickou přítomností, je jakýsi moderní Mefisto, pokušitel a rozvraceč lidských vztahů. Civilním povoláním je referent v personálním výzkumu jedné londýnské podnikatelské firmy, který má nalézt cesty ke zlepšení vztahů mezi zaměstnavateli a zaměstnanci, avšak ve skutečnosti působí pravý opak – rozvrat vztahů v dělnických a úřednických rodinách maloměstského předměstí Londýna. Vtipná karikatura se společensky kritickými šlehy.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

The Ballad of Peckham Rye , 1960


více info...

Přidat komentář

Taťka Hraboš
09.01.2021 5 z 5

Knížky od Sparkové jsou pro mě vždycky příjemným osvěžením v tom množství převážně vážné literatury v mém výběru. Přitom se nedá říct, že by si autorka jen dělala legraci. Dokáže prostě ta vážná, hluboká témata zabalit tak, že si to při četbě skoro ani neuvědomujete. Tenhle příběh je v anotaci označen jako příběh jakéhosi moderního Mefista, rozvraceče lidských vztahů. Já si to nemyslím, D. D. podle mě prostě jen bere život s humorem a nadhledem a snaží se na tuto cestu svést i další ve svém okolí. Ostatní postavy v příběhu jsou buď tolerantní a ten smysl pro humor mají, nebo jsou to lidé úzkoprsí, hloupí, závistiví, paranoidní a pak se skutečně nechají "vyprovokovat" ke krokům ústícím až do tragedie. Takže je to nejen kniha zábavná, ale také velmi přesně cílící na ty horší stránky našeho lidství.

Tydvik
23.01.2019 4 z 5

Anotace udává, že se jedná o vtipný příběh. Osobně si myslím, že se spíš jedná o pěkně nabroušenou zubatou satiru z anglického městečka na počátku 60. let.
Tam se jednoho dne objeví mizera DD, který dokáže využívat lidských slabostí a nechává za sebou spoušť.
Vedle své krutosti ale zvládá být i velmi zábavný a neodolatelný. A každý ho vnímá trochu jinak. Dobře se baví? Nebo si jen nedokáže pomoct? Kdo ví; je prostě fascinující i na zabití – vše v jednom balení.
Do jaké míry sám zlo vytváří a do jaké vlastně působí jen jako katalyzátor, toť na uvážení čtenáře…