Balada o snech

Balada o snech https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/536636/bmid_balada-o-snech-6620df553814d.jpg 4 151 40

EXISTUJÍ VZPOMÍNKY, NA KTERÉ NELZE ZAPOMENOUT. EXISTUJÍ PŘÁTELSTVÍ, ZA KTERÉ JE TŘEBA BOJOVAT. EXISTUJÍ SKUTKY, KTERÉ SE MUSÍ VYKONAT. Do rodiny mladičké Lucie přicházejí po strastech druhé světové války ještě další, mnohonásobně větší útrapy. Staletá pravidla venkova se pod nátlakem socialistického režimu rozpadají, sedláci jsou zatýkáni, jejich majetek znárodňován a rolnické rody přicházejí o domovy. Také Luciina rodina je nucena snášet opakovaná příkoří a pokorně přijímat nenávratné životní ztráty. Jak vysoko se ale může jedno bezpráví vršit na druhé, než člověka přinutí přestat klopit hlavu? Rodinná sága o hloubce lidské touhy chránit svoje milované a o desítky let skrývané vině…... celý text

Přidat komentář

dlabikk
23.04.2024 5 z 5

Krásný a dojemný příběh o přátelství na život a na smrt. Kolikrát jsem tak pohlcena těmi svými thrillery, že mi takové poklady unikají :o) Naštěstí mi bylo ctí si příběh poslechnout, autorku si zařazuji mezi své oblíbené a dávám jasných 5* Souhlasím ale s komentáři, že dějová linka Kláry a Viktora nebyla tak zajímavá (někdy až rušivá) a to oslovení "zlato" bylo divné.

SumýšIrena
04.04.2024 3 z 5

Knihy s příběhem z minulosti a současnosti mám moc ráda. Většinou je ale ten současný příběh trochu slabší. V této knize není jen slabší, je absolutně nejslabší. Podle mě se na něj autorka měla vykašlat a napsat jen historickou linku, která se jí moc povedla. Za tu bych dala i 6*.


Zuzulinka
04.04.2024 5 z 5

Krásný příběh!!

tittanie
24.02.2024

Autorka mě dostala knihou Rozbité světy. Strašně krásně v ní popsala emoce vztahu dvou lidí a proto jsem se pustila do další její knihy.
Oceňuji, že píše o 50. letech a ne jenom o válce, protože o té jsou miliony knih. Zápletka byla zajímavá. Postava Viktora mi přišla zbytečná stejně jako LuciiT a oslovení zlato mi úplně lezlo krkem.
Možná mi přišla trochu nedořešená linka s Jaromírem. Myslím, že to šlo vyřešit jinak, stejně tak s babičkou.
Každopádně kniha je velice zajímavá, protože i když jsem ji dočetla pořád přemýšlím nad tím, co jsem četla.
Pokud by někoho zajímalo vyhánění zemědělců, tak tahle kniha je super https://www.databazeknih.cz/knihy/vyhnanci-akce-kulak-126452

LucieT
02.02.2024 3 z 5

Příběh je čtivý, ale více mi seděla dějová linka Lucie a Marty, než současnost Kláry, tam mi od samotného počátku nesedl Viktor. Pro děj mi přišel úplně zbytečný a navíc to jeho oslovování "zlato" mi lezlo na nervy. Závěr mi pak přišel tak nějak zvláštně překombinovaný a svým způsobem i přeslazený... Dávám ale hezké tři hvězdy za čtivost a nevylučuji, že si v budoucnu od autorky ještě něco dalšího přečtu.

Safrika
10.10.2023 5 z 5

Jo, tohle slo :) a slo to velmi rychle. Ponorena jswm byla hned, takze druhy vecer docteno. Libilo se mi moc, hned jsem zase letela do knihovny pro Rozbite svety :) a autorku jsem si soupla do oblibenych. Nekdy zkusim i jeji fantasy.

roxy9413
04.10.2023 3 z 5

Audiokniha v podání mé oblíbené Dany Černé. Na začátku jsem měla problém se zaposlouchat, takže jsem to opakovaně odkládala. Až když se dějová linka dostala do minulosti, tak mě to vtáhlo a během dvou dnů jsem měla doposlechnuto. Příjemná oddechovka, jen bych vynechala linku ze současnosti, přišlo mi, že to celkovému dojmu z knihy škodí.

Analady
26.09.2023 5 z 5

Moje druhá kniha od této autorky a opět velká spokojenost. Emotivní, citlivý, dojemný a napínavý příběh. Moc nemusím trend dvou dějových linek, ale tady mi to až tolik nevadilo. Samozřejmě minulost byla mnohem poutavější než přítomnost, ale vše bylo hezky propojené. Chválím i moc pěknou obálku.

ještěrka38
02.07.2023 5 z 5

Jedna z těch knih, které mě baví a čtou jedním dechem. Čtivé, zajímavá zápletka..

Datr1
11.06.2023 2 z 5

Zaujalo mně vysoké hodnocení, tak jsem si jí půjčila v knihovně. Dost jsem se přemlouvala, abych to dočetla, obsah sice byl vcelku zajímavý, ale styl vyprávění alà červená knihovna mi vadil. Nelíbilo se mi to ani jako oddechovka.

Kopretina_aku
18.05.2023 4 z 5

Taková pohádka pro dospělé. Kniha se četla dobře, autorka umí psát čtivě.

Runinka
13.04.2023 4 z 5

Pěkně zamotaná historie jedné rodiny.

misssicccka
07.04.2023 3 z 5

Poslechnuto jako audiokniha. O to lepsi hodnoceni ode mne kniha asi ma, nez kdybych ji cetla sama.
Napad skvely. Popis a charaktery 50. let perfektni, ale to dal... ta soucasnost? Jak ja vedu zvlastni a nudny zivot, ze nepotkavam zadne vyderace a intrikare.

Martule44
31.03.2023 5 z 5

Dojemný, emocionální příběh vypráví o přátelství, ztrátě, bolesti i křivdách, které tehdejší socialistický režim dokázal napáchat na lidech a jejich životech. Kniha byla napsána citlivě a její překvapivý závěr mě opravdu zasáhl!
Úžasné čtení, autorce děkuji!

EvaHonsová
28.03.2023 5 z 5

Kniha je psaná s lehkostí o velmi smutném životním osudu dvou dívek v 50. letech. Velmi se mi líbí záměr pisatelky z rádoby jednoduchého příběhu vytvořit velké překvapení.

Careza
12.03.2023 4 z 5

Zajímavě psané, zlo s padesátých let je stále ještě příliš živé protože pamětníci jsou ještě stále tady. A jejich potomci leckde jdou ve stopách svých předků. Vypjaté situace jsou pro každého z nás zkouškou ohněm. I záštiplné reakce v současnosti ve společnosti, jsou dozvuky těch padesátých let. Kniha se mi líbila a přeji paní Markétě mnoho dalších super námětů. A těším se na další její knížky.

lapagerie
10.03.2023 4 z 5

Tuhle knihu jsem náhodou vytáhla v knihovně z regálu s právě vrácenými knihami. Anotace byla sympatická, i když víceliniové příběhy poslední dobou moc nemusím. A i tentokrát bych klidně linii z dneška klidně vypustila. Moc mě nebavila, bylo to jen takové pojítko pro vyprávění z minulosti. A Viktora bych oželela úplně. Taková zbytečná vycpávka.
Naopak mě příjemně překvapil děj, který se odehrával v 50.letech. Dobře napsáno, zvedal se mi žaludek z praktik našich milých soudruhů. Odporné časy. A rozuzlení tedy parádní, palec nahoru.

Evaho73
15.02.2023 5 z 5

Obálka knihy bolo to, čo ma ako prvé zaujalo, lebo vo mne evokovala nenáročný romantický príbeh. Dostala som však dva pomerne prepracované príbehy odohrávajúce sa v dvoch časových rovinách, kde pri súčasnej dejovej línii je nosnou témou rodinné tajomstvo s jeho postupným odhalením a pri tej historickej je to nástup komunizmu a postupné znarodňovanie majetku. Nečítala som až tak veľa kníh, ktorých nosnou témou je práve prevzatie moci komunistami s jej dopadom na jednotlivé spoločenské vrstvy, a preto ma viac upútala práve táto línia príbehu. Súčasná dejová línia mala trochu detektívny nádych, ale prišla mi menej prepracovaná oproti tej historickej.
Na každý pád ma autorka svojou knihou milo prekvapila hlavne spracovaním historickej témy s pomerne autentickým zachytením spoločenskej atmosféry v danom období.

Miretti
08.02.2023 5 z 5

Poslouchala jsem jako audioknihu.
Nádherný, silný příběh, který knižně zakončil můj rok 2022. Možná právě tahle skvostná tečka ve mně opět probudila touhu číst. Autorčin styl i příběh samotný mě naprosto uchvátily. Doporučuji.

evelýny
01.02.2023 3 z 5

,,Každý den se ve světě dějí nějaké nepravosti. Stále však musí zůstávat lidé, kteří se nebojí je napravovat."

Jednoduchý styl, detailní popisy, špetka prvoplánovosti, trochu retrospekce, zrcadlení minulosti v přítomnosti.
A tajemství, ukryté v nejskrytějším zákoutí lidské duše.
Vyústění příběhu pro mě nečekané. Zápletka skoro detektivní, přesto celkový dojem z knihy rozpačitý, snaživě kostrbatý.

A Boží mlýny se daly do pohybu.

Jedna vteřina, okamžik, kratší než dech.
Balada o ztracených snech.
Pohár přetekl a není cesty zpět.
Štěstí je bárka vratká.
Až obepluješ svět tajemství vypluje na povrch,
stačí jen snaživá příbuzná a několik vět ...

P.S.: Nejkratší cestou ke svobodě je prý odpuštění. Pravda, nebo lež...?

Audiokniha: Dana Černá čte laskavě, křehce.