Axolotl (Z autorovy rukopisné pozůstalosti)

Axolotl (Z autorovy rukopisné pozůstalosti) https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/507589/bmid_axolotl-z-autorovy-rukopisne-pozust-2kf-507589.JPG 4 1 1

Povídka, jejímž principem je hledání zdvojení a zrcadlovosti. Hlavní hrdina pátrá po osudech dvou bratrů, kteří žijí vedle sebe, ale jejich životní příběhy je rozdělily právě tím, co je spojovalo.

Přidat komentář

Apo73
15.12.2022 4 z 5

Je to malý klenot. Jednoduché, ale sevřené lineární vyprávění s jednou odbočkou do minulosti, které zaráží až tím, jak je to banální. Ale hlavní motiv, dvojakosti, rozdvojenosti, záměn, zrcadel apod. (abych tady nespoileroval) je nadmíru roztomilý, absurdní a až fantaskně strašidelný. A to vše je ještě usazeno do takového mystického láku odkazujícího k prastarým mexickým civilizacím, Indiánům. Autor má evidentně přístup ke světu, že je vše propojeno se vším, všichni máme nějakého dvojníka a když ne přímo dvojníka, tak jsou pevnou součástí jak tohoto světa, tak i toho zrcadlově otočeného. Škoda, že povídka není delší, unesla by určitě víc, ale jako vybroušená jednohubka moc pěkné. Ani jsem to nečekal. Kniha je jinak bibliofilie, vydal Spolek českých bibliofilů jako prémii pro své členy a vyšlo pouze 300, číslovaných výtisků. Jsem rád, že ho mám.

Autorovy knížky

Wolfgang Paalen
rakouská, 1905 - 1959
2022  80%Axolotl (Z autorovy rukopisné pozůstalosti)