Lesy Albionu

Lesy Albionu https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24846/bmid_lesy-albionu-3QG-24846.jpg 4 21 3

Avalon série

< 2. díl >

Román se odehrává na přelomu letopočtu a popisuje nelehké střety Římanů s domorodým obyvatelstvem Británie. Emotivně laděné autorčino vyprávění ocení především milovníci klasických historicko-dobrodružných příběhů.

Literatura světová Fantasy Historické romány
Vydáno: , Deus
Originální název:

The Forest House , 1993


více info...

Přidat komentář

The Lady
10.11.2018 2 z 5

V kontexte nepekných detailov autorkinho života sa mi kniha na druhý čit čítala ťažko. Séria o Avalone bola v období strednej školy mojím útočiskom a inšpiráciou, žiaľ, s novými informáciami svätyňa spadla a kňažky zistili, že Bohyňa nikdy naozaj neprehovorila. Z literárneho hľadiska sú Lesy len chabým výťažkom z Hmiel, historické nepresnosti a anachronizmy boli rušivé a postavy s výnimkou Caillean ploché a nudné, štylistika často povrchná a romanca fádna. Základná idea je zaujímavá, spracovanie zbytočne natiahnuté.

Ryšava
03.03.2018 5 z 5

Nečekala jsem, že by mě zaujala, ale nakonec jsem ji přečetla na jeden dech a ještě nějakou dobu jsem o ní přemýšlela. Moc se mi líbil příběh.


budíček
29.10.2013 4 z 5

Legendu o slavném a tajemném Avalonu, magickém místu staré Anglie, zná kdekdo, ale co bylo před Avalonem?! Ještě dávno předtím, než se tímto místem stal Avalon, se všechny magické rituály britských druidů a velekněžek Bohyně odehrávaly jinde, v magických lesích, v Hajním domě ve Vernemetonu. Alespoň podle autorky této knihy, která sem zasadila děj svého originálního příběhu. Hlavními postavami jsou mladičká Eilan dcera britského druida a Gaius syn římského protektora a britské ženy. Jejich příběh se táhne celou linií příběhu, ale kdo by čekal pouhou červenou knihovnu nebo laciný románek tak se celkem plete. Každého z nich totiž čeká jiná životní cesta... V knize se totiž čtenář dozvídá o vztahu domorodých kmenů a římských "ochránců", o které tam nikdo nestojí. Jenže nic není tak prosté, jak se zdá. Římané mají své zájmy v Británii a Britové touží po tom, aby jejich země patřila opět jen jim. Řešení si představují každý jinak. Někdo diplomatickou cestou a hájením míru také díky věštbám velekněžky, jiný bojem. Právě Eilanin osud je nevyzpytatelný a nevyvíjí se tak, jak by si kdykoli předtím představovala. Láska ke Gaiovi je sice skoro posvátná a mystická, nicméně její úkol je úplně jiný a vede ji až k neodvratnému konci... Gaius má také úplně jiné představy o svém životě , ale ten se nakonec vyvíjí jinak a tak se dostane na čas také do Říma, do Londinia, na bitevní pole nebo do křesťanského chrámu. Dá se říct, že ten motiv zakázané lásky dvou nepřátelských stran si od dob Shakespeara půjčil kdekdo, a přesto tady není patrný na první pohled skoro vůbec. Je to totiž příběh, který neřeší jen život hlavních postav, ale ukazuje na život v Británii v dobách, kdy Římu vládl císař Domitianus, kdy se první Křesťané začali postupně šířit (a v závěru příběhu se v Británii objevují první Křesťané také), kdy na slavném ostrovu ještě existovali druidové a velekněžky a dodržovaly se staré rituály a tradice... Mlhy Avalonu jsou příběhem sice mnohem známějším, ale Lesy Albionu jsou příběhem, který by si dle mého názoru zasloužil víc pozornosti také.

Tato kniha byvá v anotacích uváděna jako druhá kniha Avalonské série. Ostatní díly jsem zatím sice nečetla ale podle anotací ostatních příběhů, které na tento navazují, mám spíš pocit, že to je díl první.

Štítky knihy

Římané

Autorovy další knížky

Marion Zimmer Bradley
americká, 1930 - 1999
2001  91%Mlhy Avalonu
1996  77%Přistání
1997  84%Vládkyně jestřábů
2002  78%Paní z Avalonu
2002  77%Kněžka z Avalonu

Kniha Lesy Albionu je v

Přečtených45x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených4x
Knihotéce50x
Chystám se číst27x
Chci si koupit15x
dalších seznamech2x