Aurora hasne

Aurora hasne https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/498968/bmid_aurora-hasne-IEo-498968.jpg 4 125 32

Aurora série

< 3. díl

Konec je zatraceně blízko. Třetí díl série Aurora od autorů Illuminae. Co se stane, když požádáte partu ztroskotanců, aby zachránila galaxii před prastarým zlem? Prastaré zlo samozřejmě zvítězí. Počkat… ne tak rychle. Když se Jednotka 312 naposledy zapletla do mezigalaktické bitvy, všechno se strašlivě pokazilo. Ale jak se ukazuje, ne všechny konce jsou vážně konce. Je v silách týmu navazovat spojenectví, nandat to nepřátelům a tvořit historii ve velkém stylu? Jistě. Ale skutečná záchrana galaxie? Na to bude potřeba zázrak.... celý text

Literatura světová Sci-fi Pro děti a mládež
Vydáno: , CooBoo
Originální název:

Aurora’s End , 2021


více info...

Přidat komentář

Nelly
25.04.2024 5 z 5

Třetí díl stále drží velmi vysoko nastavenou laťku (málokdy se to u série povede) - příběh přímo letí nadsvětelnou rychlostí, nechybí velké zvraty a nečekané propojení v časových paradoxech - prostě super, super, super. Doporučuji číst díly brzy po sobě (ono to snad ani jinak nejde, protože první i druhý díl končí velmi napínavě). Prostě tato série dosahuje nadoblačných výšin a považuji ji za nejlepší, co J.Kristoff čtenářům představil. P.S. Seriál ani film nechci, v hlavě mám vlastní představy hlavních hrdinů a dalších postav a nechci je měnit.

Kate3003
08.04.2024 3 z 5

Konečně závěr celé série na kterou mě skvělý druhý díl opravdu navnadil. Znovu oceňuji počáteční připomenutí předchozích událostech, které se hodí když mezi jednotlivými díly máte delší prodlevu.
Ze dvou dějových linek, které jsme sledovali ve druhém díle se staly tři, protože tým se rozdělil ještě o něco více a to nejen v prostoru, ale i v čase. Takže najednou sledujeme různé časové osy, které se navzájem ovlivňují tím co se kde stane a konečně některé věci začnou zapadat a dávat smysl. I ta zatracená propiska.
Děj se zde posouvá o dost pomaleji než v předchozím díle i díky tomu, že se část hrdinů dostane do časové smyčky a proto si s nimi nějaký čas zopakujeme a to několikrát. I přesto všechno je ale příběh pořád dostatečně nepředvídatelný a o zajímavé zvraty není nouze.
Musím, ale říct že pro mě bylo zajímavější sledovat tým jako celek než jako jednotlivce. V týmu se skvěle doplňovali, ale samostatně jakoby postrádali určité kouzlo. Takže jsem se opravdu těšila na to až se linky znovu začnou propojovat a na závěrečnou bitvu proti nepříteli.
Spojení linek jsem se sice dočkala, ale závěr mě bohužel dost zklamal. Nevadí mi šťastné konce, ale tady to už bylo trochu moc přeslazené i na mě. Bohužel konec typu a teď se všichni chytíme za ruce ukážeme si lásku a všechno bude zalité duhou a sluncem se mi k celému příběhu vůbec nehodil.
Celkově mi tento díl přijde asi jako nejslabší s celé série, ale i tak si myslím že stojí za přečtení.


Kája041
09.03.2024 5 z 5

Tak tohle byla jízda....celou sérii jsem si skvěle užila a to jak se v tomto díle všechno propojilo bylo prostě TOP. Všechny postavy jsem si zamilovala a asi nedokážu vyzdvihnout jen jednu, která by byla mou nejoblíbenější. Každého z nich jsem si zamilovala jiným způsobem. Líbilo se mi s jakou lehkostí se mi celá série četla skoro celou dobu jsem se u ní culila jak praštěná a několikrát jsem se musela smát nahlas, ale také byly okamžiky u kterých se mi chtělo brečet. Ponaučení nečíst tuto sérii na veřejnosti, abyste ty pocity mohli pustit ven a nemuseli je v sobě dusit. :-)
Asi začnu číst víc sci-fi....

Dinosaur
08.02.2024 5 z 5

(10/10) Nádhera. V závěrečném díle je vidět, jak je série hezky promyšlená a musím říct, že mě konec dojal. Za ty tři knihy mi ty postavy hodně přirostly k srdci a jen těžko se mi s nimi loučilo – strašně moc bych uvítal, kdyby někoho napadlo udělat podle této trilogie seriál.
Moje komentáře by asi byly obsáhlejší, kdybych je nepsal až někde po půl roce, ale při snaze se rozvzpomenout mám skoro chuť si to přečíst znovu – byla to prostě jízda a proto sem se nakonec rozhodl sérii dát i na můj seznam Doporučených - především kvůli skvělým postavám, které mi nebyly lhostejné a byl jsem napjatý, jak to s nimi dopadne.

laura
21.12.2023 5 z 5

Kniha na svých stránkách zachovává příběh. Není to jen tak nějaký mrtvý exponát, připíchnutý špendlíkem, bez života někde na výstavce, naopak. Je plný energie, žití. pod tou obálkou se skrývá celý svět, život, který chce být prožit s každým novým čtenářem...

Jednotce, kterou zbožňujete, dochází čas. Poslední díl vás vtáhne do takové turbulence, že jsem se v těch časových zvratech ztrácela. Časové smyčky, chapadla minulosti, vize budoucnosti, láska, boj, odvaha, nenávist i beznaděj.

Příběh nabitý akcí, zvraty, šoky, bolestí i marností. Příběh plný odhodlání, přátelství, víry i naděje. Příběh, který vám ještě dlouho po dočtení bude vězet v hlavě a ve vašem srdci zůstane už napořád.

Jsme tak malinký, tak nedůležitý tváří v tvář tomuhle všemu, až se na chvíli zamyslím , jestli na tom, co děláme, vůbec záleží...

...ale samozřejmě záleží. Vždycky na tom záleží...

ALFA
DIPLOMATKA
VĚDKYNĚ
MECHANIK
VÁLEČNÍK
(PILOTKA)
SPOUŠŤ
NEZLOMENÁ

Spousta nových postav, spousta nových dějových zvratů. Klubko polopravd, lží a dávných tajemství konečně spěje ke svému konci. Prastaré zlo je vždycky o krok napřed. Nebo ne?

Opět neskutečně čtivé, napínavé, bolavé, krásné, a srdcervoucí.

Jak je možný, že jsem tě měla celou dobu před očima, ale vidím tě až teď?

SKVĚLÉ!!!

Hatshepsut
18.12.2023 4 z 5

Začátek posledního dílu byl na můj vkus více přetechnizovaný a čtenář si musí dávat velký pozor, aby se neztratil v ději. Shoduji se s komentáři, že po rozdělení členů Jednotky 312 příběh ztratil po stránce humoru. Stále si ale zachoval linku velkého přátelství a hrdinství. Došlo i na slzy! :-)

JitulHa
23.11.2023 4 z 5

Jak hlásá už samotná obálka knihy "TADY JDE O ČAS." Přesně tak, a to ve všech jeho možných rovinách. S našimi hrdiny se setkáváme přesně ve chvíli, kdy jsme je opustili na samém konci druhé části. Ano tam, kde nastal ten šílený twist a autoři to celé utnuli a zanechali nás doslova s nervy na pokraji černé díry ve tvaru otazníku, jak celá tahle polízanice galaktických rozměrů vlastně dopadne... Tadá, v téhle knize konečně přišlo to závěrečné rozuzlení. Co k tomu říct, je to jako by jste se pořád točili v kruhu. Ve víru nonsensů a nemožných situací. Ale, nacházíte se přece v bezbřehé galaxii, a co víc u jednotky 312 je snad možné naprosto cokoliv. Zapněte si tedy bezpečnostní pásy. Nalaďte svou mysl na nekonečné množství scénářů. Dolijte si svůj pohár trpělivosti na úplné maximum a obalte vaše nervy něčím fakt sladkým (i když nejlepší bude mít ještě jedny nové v záloze). To je asi ta nejpodstathější výbava pro tuhle cestu a pak... Pak už stačí jen vzít tu knihu do ruky a pustit se do čtení. Hodně štěstí, legionáři!

Finvarra
17.11.2023 5 z 5

Zdá se, že míra sentimentu s věkem skutečně narůstá, a tak při čtení posledního dílu jedno oko nezůstalo suché. Tleskám autorům... a milovníkům tohoto žánru sérii vřele doporučuji.

nela3812
07.11.2023 3 z 5

(SPOILER) Tak a máme tu závěr! Měla jsem skutečně velká očekávání. Nemohu říci, že bych byla zklamaná. Nejsem však ani nadšená...vysvětlím!

Dějové linky se nám opět rozmnožily a máme tu nyní tři, které navíc získávají nový rozměr díky skokům v čase. Žádné pohledy do minulosti, ale přesunutí všeho do časové smyčky v minulosti či budoucnosti. Tady si přijdou na své žrouti teorií o změnách v časech a jejich dopadech. Mezi ně ale já bohužel nepatřím a je to trochu mimo moje chápání. Vývoj příběhu mi tedy v tomto ohledu nesedl a já doufala, že se co nejdříve vrátí do současnosti.

Nehltala jsem to tolik jako první díly, ale i tak mi to příjemně ubíhalo a já byla zvědavá, co se dál zvrtne a kdy se konečně linky spojí dohromady. Právě tyto okamžiky přišli dost nečekaně. Tento příběh má velké plus - nedá se v něm skoro nic předvídat a čísla jsou vždycky proti hlavním hrdinům!

Také jsem si v příběhu představovala jiný konec. Nemuseli by umřít všichni, nutně ani polovina. Ale moc růžové a sluníčkové to na mě skutečně bylo. Celý příběh byl neskutečně nabitý, autoři se s tím nepárali a došlo i na ztráty...ale tohle? To fakt ne. Neprozradím co se přesně stalo, na to musíte přijít sami. Ale kdo četl, jistě mi dá za pravdu, že konec by mohl být trochu reálnější. Bylo to hodně přeslazené :(

Hodnocení 3,5/5. Rozhodně si sérii musíte přečíst, užijete si to od začátku do konce!

Marsí5
06.10.2023 3 z 5

(SPOILER) Tak tohle byla série, kterou jsem přečetla celou snad nejrychleji ze všech, co je na kontě mám :-D
Poslední díl nás nehodí do tak zběsilého tempa, ale pro změnu do několika poměrně nepochopitelných situací. Chvíli trvá, než se zorientují členové jednotky a možná i sám čtenář. Po rozdělení týmu jsme ochuzeni o některé vtipné interakce a bohužel i o nápovědu Magellana (kromě úvodního shrnutí, to zůstává zachováno ;-) ).
Přibližně v půlce knihy však dostaneme velmi podstatnou informaci, která nám osvětlí několik situací v celém příběhu a čtenáři začne svítat :-)

Z celé série mi poslední díl přijde slabší, protože po rozdělení skupiny máme méně dialogů a více popisného textu (např. v opakovaných časových smyčkách).

Také mi trochu nesedí řešení s "plevelem"..... Já nevím.... Tahle entita se snaží všechno pohltit, rozrůstá se stovky, tisíce, možná miliony let.... A pak jí stačí říct "Ale takhle to udělat nemůžeš, to všichni přijdou o svou individualitu" a ona na to "Jo, to máš pravdu, tak já se tady teda rozplynu a nechám toho"?

Opravdu cením zápletku se Zilou, to celý příběh posunulo o úroveň výš, ale ten závěr mi prostě přišel ochuzený o nějaký "wow efekt", na který se celou dobu napjatě těšíte a nakonec ho nedostanete...

Nicméně i tak celek rozhodně doporučuju ;-)

Schary
17.08.2023

Pěkná serie

Kaila146
29.05.2023 5 z 5

OMG. Tohle byla teda jízda!

kingdog8900
21.05.2023 5 z 5

Tehle díl byl super že začátku mě to moc nebavilo ale potom se to rozjelo.Konec miluju.

Aktenanka
16.04.2023 5 z 5

Jakože fakt pecka. Wow, bomba. Chvilku jsem si říkala, že z toho je autoři už nemůžou vysekat se ctí, ale zvládli to brilantně. Takové příběhy se podle mě musí promýšlet odzadu. Skvělá série.

annes
30.03.2023 5 z 5

Ne-e. Cestování v časových rovinách? Vážně?... Super nápad! Za mě pomohlo příběhu ke krásnému závěru a jo, osudy ostatních členů jednotky 312 byly všechny skvělý!
Druhý nej scifi serie pro mě (hnedka po Stehlíkový) a jestli tahle dvojka ještě s něčím přijde, asi do toho vážně ráda nakouknu.

pleplova_reads
30.03.2023 5 z 5

(SPOILER) Nejúžasnější a nejzábavnější sci-fi série všech dob. Amie a Jay jsou skvělá dvojka a dokázali opět vytvořit naprosto geniální příběh plný zvratů, humoru, lásky, přátelství, promyšleného prostředí a cestování časem!!! Ani chvilku jsem se u čtení této série nenudila. Poslední díl byl zlatou třešničkou na dortu. Naprostá pecka! Vyvíjení postav od prvního dílu taky parádní, dokázala jsem se do každého z nich vcítit a prožívat tu jízdu s nimi. Mou nejoblíbenější postavou však již od prvního dílu zůstává Finian de Karran de Seel. Tech kterého potřebuje každá správná jednotka, skvělý kámoš, vtipálek, sarkasmus mu taky nechybí a hleďte, dokonce i romantik. No a pak je tady samozřejmě Saedii Gilwraethová... Nezlomená drsňačka jak má být, ale někde hluboko uvnitř se ukrývá i srdce ze zlata. A kdopak si ho asi získal? ;) Miluju to. Za mě prostě tato série vyletěla na první příčku mého žebříčku TOP knižních sérií.

david9690
27.02.2023 4 z 5

Závěrečný díl téhle trilogie mě asi bavil nejvíce. Autoři tam přidali nejen cestování v hyper-prostoru ale i v čase a tak popustili ještě více stavidla své fantazie na plno. Byla to dobrá jízda, mělo to super nápady, spád, dynamiku a nečekané zvraty. Také se tam objevily i některé celkem zajímavější a hlubší myšlenky . Za mě jako čtenáře tedy poměrně veliká spokojenost (jak s celou sérií tak obzvláště s posledním dílem) a zábavné počtení - sice drobné výhrady bych měl k těm "romantickým linkám", což úplně nevyhledávám, ale zase vzhledem ke zbytku příběhu a hlavně s ohledem na cílovou věkovou skupinu se tyto "zápory" asi dají snadno přejít a akceptovat.
Asi nejvíc mě zaujala ta neustále se resetující a zkracující časová smyčka, kterou řešili Zila, Fin, Scar a Nari - to bylo jak v nějaké super počítačové hře se "samoučící se živou neuronovou sítí". Poslední díl série jsem četl jako klasickou papírovou knihu (po delší době mi zase kniha šustila pod rukama a musel jsem sedět pod lampou na což jsem si už tak trochu odvykl díky e-knihám a čtečce).
Myslím, že někdy v brzké budoucnosti si od autorů přečtu i jejich předchozí sérii Akta Illuminae.

andrejci
19.02.2023 5 z 5

Páni. Tohle je přesně závěr, který si tato kniha a vlastně i celá série zaslouží. Po tom jak skončil předchozí díl jsem byla napjatá jak kšandy jak to skončí a jak to ti dva vymyslí. No a vymysleli to naprosto skvěle.
Moc se mi líbilo, že jsme celou dobu sledovali tři dějové linky. Každá se svým problémem. Každá s jiným řešením, každá s novými, ale i starými postavami. Děj prostě pořád ubíhal. Nikde se netáhl a když skončila infarktová situace v jeden moment tak začala úplně od začátku v jiné části.
Postavy jsem si oblíbila ještě mnohem víc. Ze všeho nejvíc asi Finianna. Moc se mi líbil vývoj všech postav. V knížce rozhodně nechyběl moment, kdy jsem měla na krajíčku. Krásně to tam sedlo. Bylo prostě vidět, že to tam musí být. I když je pravda, že jsem z toho měla celkem husinu.
Za co dávám plus tak je uvedení do děje na začátku knížky. To je prostě geniální a ne všude ho můžeme najít.
Když se tito dva autoři dají dohromady rozhodně vznikne něco skvělého. Sice za mě měla tato série pomalejší rozjezd, ale o to lepší byl její závěr. Sci-fi moc nemusím, ale u těchto dvou prostě vím, že to bude vesmírný nářez.

Kacka999
16.02.2023 5 z 5

Ze třetího dílu jsem dostala pár infarktů, poněvadž byl příběh celou dobu napínavý a nešlo přestat číst. Nenarazila jsem na žádnou část, u které bych se nudila. Tato trilogie mě tak moc bavila až mě mrzí, že je konec.

Iva095
27.01.2023 5 z 5

Kombinace Kristoff, Kaufman je prostě dokonalá. Stejně jako série Akta Illuminae, kterou jsem si zamilovala tak teď i série Aurora byla absolutně dokonalá. Všechny tři díly byli plné napětí, akce a humoru. Žádná slepá místa pořád se něco dělo. Když už to vypadalo, že bude chvilku klid, tak se to zase rozjelo. Hltala jsem každou kapitolu, každou stránku. Všichni hlavní hrdinové byli fajn, ale nejvíce jsem si oblíbila Scarlet a Kala. Pokud máte rádi Sci-fi tak tuto sérii určitě doporučuji a pokud ne tak si ji stejně oblíbíte.

Autoři knihy

Jay Kristoff
australská, 1973
Amie Kaufman
australská

Kniha Aurora hasne je v

Právě čtených1x
Přečtených148x
Čtenářské výzvě29x
Doporučených14x
Knihotéce114x
Chystám se číst53x
Chci si koupit43x
dalších seznamech4x