Atmosféry

Atmosféry https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/179575/atmosfery-uZM-179575.jpg 5 17 6

Kniha zachycuje přednášku, kterou proslulý švýcarský architekt proslovil v červnu 2003 na literárně-hudebním festivalu „Cesty krajinou“. V devíti kapitolách se autor zamýšlí nad tím, co vytváří pro člověka příjemnou atmosféru, prostor, v němž se člověk dobře cítí, a v jakém smyslu a míře k ní přispívá právě architektura. Na atmosféru, která člověka obklopuje, působí mnoho dílčích impulsů, z nichž některé jsou ryze individuální nebo momentální a některé lze do jisté míry zevšeobecnit. Klade si otázky, jak vymyslet domy, v nichž i v jejich blízkosti by bylo člověku dobře – k tomu bere v úvahu nejrůznější detaily, které ho mohou inspirovat – jsou to obrazy, hudba, dojmy z četby, pohled na krajinu, osvětlení, nahodilé kompozice, vzájemné působení různých materiálů, proporce,… Jak s tím vším zacházet, jak to převést do jazyka architektury? V čem vězí ona magie, která udělá postavený dům krásným a příjemným k pobývání? Autorovo zamyšlení je podáno stejně spontánně, jak byla přednáška proslovena, a ke každé stránce je autorem přiřazena fotografie ilustrující architektovy úvahy.... celý text

Literatura naučná Architektura
Vydáno: , Archa (ČR)
Originální název:

Atmosphären


více info...

Přidat komentář

puczmeloun
15.11.2023 3 z 5

Přepsaná přednáška, přesto krásně strukturovaný text s dobře pochopitelnými větami. Architektonické zamyšlení, teoretické dumání, prostory, souvislosti, spojitosti, materiály, světlo, proporce...

101evca
25.09.2022 4 z 5

Rozhodně daleko lepší než Thinking Architecture. Kniha má jasou posloupnost, líbí se mi, jakým způsobem rozebírá jednotlivé poznatky o utváření atmosféry. Některé body jsou celkem očividné, jiné opravdu zajímavé, ale celkově jsou všechny velmi dobře vysvětlené a dány do souvislostí.

"Architecture is spatial art, as people always say. But architecture is also a temporal art. My experience of it is not limited to a single second."

čteno v angličtině


Percabethka
28.03.2022 5 z 5

Pokaždé, když čtu nějakou knihu od Zumthora, strávím nad ní spoustu času, protože se stále zastavuji a přemýšlím nad tím, co popisuje. A snažím se vžít do všech míst i pocitů. A pak, když dočtu poslední stránku a knihu zavřu, přijde mi najednou, že vůbec nevím, o čem jsem četla. Že kdyby se mě někdo zeptal na obsah, nebudu mu ho schopna popsat. A přitom cítím, že ve mě ta kniha zanechala nějaký prožitek a že až budu příště něco navrhovat, bude to rozhodně ovlivněné Zumthorovou filosofií.

kniznistranky
03.02.2018 5 z 5

Naprosto úžasná a geniální kniha pro všechny, kteří studují architekturu nebo se jí věnují. Přepsaná přednáška Petera Zumthora je plná inspirace a myšlenek, nad kterými se pozastavíte a zamyslíte se nad nimi. Tady je počet hvězd zbytečný, protože ať už by jich tu byl jakýkoli počet, nebylo by to dostačující. Škoda jen, že kniha Promýšlet architekturu je k nesehnání.

StrašněHodná
19.03.2016 3 z 5

Toto je kniha pro vnímavé uživatele architektury, nejen pro její tvůrce.
Autor je posedlý hmotou a vytvářením "atmosféry", a tak se jeho kniha zabývá především formou. Možná proto mi přijde kniha dnes už trochu retro, ale ne tak Zumthorovy stavby!

citace:
"Myslím, že je nádherné stavět dům a ten dům vymýšlet z úplného ticha."
"Nejvyšší kompliment pro mě je, když se z mé stavby nedá vyčíst žádný styl, když mi neřeknou: Aha, ty jsi chtěl vymyslet něco extra, nějaký super senzační tvar; ale naopak, když se veškerá zdůvodnění objeví při využívání."

p.s. Když otevřu dveře do bytu, vejdu do prázdné vstupní chodby, ani se nemusím podívat na botník a vím, zda tam on někde je nebo není...prosím, podle ozvěny.

tram
14.07.2015 5 z 5

perfektní zamyšlení nad teorií architektury

Autorovy další knížky

Peter Zumthor
švýcarská, 1943
2009  84%Promýšlet architekturu
2013  93%Atmosféry