Atlas prokletých míst

Atlas prokletých míst https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/346903/bmid_atlas-prokletych-mist-Nov-346903.jpg 3 30 14

Stylově zpracovaný atlas zve na návštěvu nejděsivějších a nejnebezpečnějších míst planety. Francouzský mořeplavec a znalec geografie Olivier Le Carrer zmapoval čtyřicet lokalit, které v sobě skrývají pohnutou a bouřlivou historii: od zambijské přírodní rezervace Kasanka, kam se snášejí mračna netopýrů, přes zlověstný les sebevrahů v japonské Aokigahaře a ďáblův koloniální příbytek na Ocean Avenue č. 122 v Amityville až po temný maják utonulých Eilean Mor, ztracený kdesi na Flannanských ostrovech. Nechybí zde také nejznámější oblasti tragických událostí jako např. Bermudský trojúhelník či Skylla a Charybda. Při listování tímto zeměpisem hrůzy se vám možná bude žaludek svírat úzkostí. Nevídané panoptikum těch nejnevábnějších míst napříč všemi kontinenty a oceány doplňují historické mapy a dobové ilustrace.... celý text

Cestopisy a místopisy Mapy a atlasy Záhady
Vydáno: , 65. pole
Originální název:

Atlas des lieux maudits , 2013


více info...

Přidat komentář

VeDny
04.07.2023 3 z 5

Od knihy jsem čekala něco jiného - chtěla jsem údaje, fakta, mystiku, historii, příběhy. Místo toho (přestože od každého jsem trochu našla) jsem vnímala spíše autorovy cynické, společensky laděné, komentáře, zbytečné průpovídky a celé odstavce poetických, z prstu vycucaných popisů domnělých situací nebo personifikací popisovaných míst. Místa však byla sama o sobě docela zajímavá, jen jejich výběr, popis, řazení a spojování v tematické celky nestálo za moc.
Graficky a technicky je to krásná kniha, to ano. Víc by se mi ještě líbilo, kdyby se sladilo množství textu - tj. aby byla vždy jedna strana textu a jedna strana s mapou. Jak už bylo povídání delší, autor to zbytečně natahoval a grafická úprava čtvrté strany už pokulhávala.

jiri77
18.07.2021 3 z 5

Kniha popisuje různá místa na zemi, která jsou svým způsobem prokletá. Autor se zaměřil na tři různé způsoby prokletí a to mystiku, přírodní důvody a následky lidské činnosti.
Každé místo je popsáno celkem stručně a je k němu přidělena mapa staršího data, asi pro dokreslení atmosféry. Já bych spíše očekával nějaké fotografie pro lepší orientaci, ale na velkou škodu v knize chybějí.
Celkově kniha není špatná a čtení mě i bavilo, ale asi jsem očekával něco trochu jiného.
Za mě 65 %.


Scintilla
12.11.2020 4 z 5

Tuhle knihu jsem dostala zajímavou, dobrodružnou cestou od neznámého dárce, proto jí dávám hvězdičku navíc. Hodně se mi líbí název a vlastně i výběr míst, ale samotné zpracování dost pokulhává - staré mapy jako doplňky k prokletým místům jsou tak nějak mimo, oškrabávají z nich jakoukoliv atmosféru a popisek míst mi často přijde prapodivně mravokárný.

anticlovek
01.07.2020 4 z 5

zajímavá kniha, krásné mapy, některé příběhy lepší než jiné a souhlasím s ostatními komentujícími, že se určitě z toho dalo vytřískat něco víc. i tak se mi to ale líbilo:)

Opisska
29.02.2020 5 z 5

Dlouho sem se na ní chodila koukat až sem ji dostala k narozeninám, za mě super čtení

Janca13
11.02.2020 3 z 5

Podle názvu jsem čekala něco jiného. Zpočátku jsem se nějak nemohla začíst, ale nakonec jsem se tím prokousala. Některá místa jsou opravdu zajímavá. Ale zpracování se mi moc nelíbilo, text takový nezáživně napsaný, uvítala bych fotografie. Mapy byly ale moc hezké.

Pumpkin
26.11.2019 2 z 5

Téma hodně zajímavé, ale zpracování bohužel dosti nezáživné

stetkal
10.05.2018 3 z 5

Moc hezky graficky zpracovovaná knížka, krásné mapy....téma zajímavé...bohužel autor není moc poutaví

Tozbee
24.01.2018 3 z 5

Tenhle střípek edice Za obzor si mě získat nedokázal (s výjimkou několika málo okamžiků). V nízkém hodnocení se odráží nepřesvědčivý koncept knihy, podivný výběr (divných) míst, zavádějící název, poněkud utahané texty... Svou roli jistě hrají i má nenaplněná očekávání. Za péči při zpracovaní nicméně patří 65. poli dík (a třetí hvězda).

bagel
17.01.2018 3 z 5

Ze tří atlasů z této řady se mně tento líbil nejméně. Staré mapy byla sice pěkné, ale ztěžovaly orientaci, kde se dané místo nachází. Vadilo mně řazení, lepší by bylo tradičně podle kontinentů nebo témat. Tak se přeskakovalo od pirátů k atomovým ponorkám.

puml
02.11.2017 4 z 5

Další zajímavý příspěvek do edice netradičních atlasů nakladatelství 65. Pole. Líbilo se mi využití starých map, nákresů a kreseb, ale jinak se jedná zatím asi o nejslabší díl. Ale i tak je to kniha, která stojí za přečtení.

Dandulka
20.10.2017 5 z 5

Velmi zajímavé čtení. Některé příběhy jsem znala, ale spoustu na druhou stranu ne. Velmi zajímavá pro mne byla kapitola o Norimberku.

SlamLenka
19.08.2017 4 z 5

Rozjezd knihy byl pomalejší, příběhy ke konci mě zaujaly o něco více, přesto jsem si od knihy slibovala trochu mystičtější a tajemnější počtení. Zajímavé bylo prohlédnout si při čtení vždy místo, o kterém je vyprávěno, dívala jsem se i na google maps a některá místa jsem si trochu prohlédla spolu s žlutým panáčkem - to bylo moc fajn. =)

BrozaM
03.08.2017 2 z 5

Já jsem od Atlasu čekala něco jiného - bohužel. Kniha vypadá moc pěkně, ale je zde spousta věcí, které mi vadily - v mapách se kolikrát nedá orientovat, nevěděla jsem přesně, co za místo mají označovat. Popis míst je nezajímavý, dlouhý a občas nedává smysl.
Bohužel jsem čekala napínavý příběh k místu určený na mapě, ale většinou se mi autor jen snažil vysvětlil, že jsou to za vlasy přitažené povídačky místních.

Štítky knihy

tajemno

Autoři knihy

Sibylle Le Carrer
francouzská
Olivier Le Carrer
francouzská