Atlas fauny České republiky

Atlas fauny České republiky https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/369737/bmid_atlas-fauny-ceske-republiky-vkE-369737.jpg 4 7 4

Příručky umožňující ilustracemi nebo fotografiemi nahlédnout do rozmanitosti naší zvířeny mají u nás dlouhou tradici a jsou čtenáři stále vyhledávané. Většinou zobrazují různé zástupce fauny podle zoologického systému. V tomto atlasu autoři představují živočichy podle prostředí, ve kterých žijí. Na 263 barevných tabulích je zachyceno téměř 2100 druhů, rozdělených do kapitol o lesích, horách, stepích, otevřené kulturní krajině, mokřadech, stojatých i tekoucích vodách, skalách a sutích, podzemních prostorech, městském prostředí a v neposlední řadě i o plochách člověkem zdevastovaných. Připojen je i přehled „vzácných“ ptačích hostů, kteří čas od času na naše území zavítají. Na začátku jednotlivých kapitol je uvedena základní charakteristika každého prostředí (vegetace, charakter fauny, výskyt v podmínkách ČR), po níž následují obrazové tabule s typickými druhy. Jejich výběr zahrnuje formy známé i neznámé, běžné i vzácné a chráněné. Zatímco u obratlovců jsou pominuty pouze druhy objevující se u nás zcela výjimečně, u mnohem početnějších bezobratlých byly vybrány druhy nejčastěji se vyskytující nebo pro daný typ prostředí typické či jinak významné a také snadněji v přírodě pozorovatelné. Stručný doprovodný text popisuje hlavní určovací znaky jednotlivých druhů či jejich vývojových stadií (i hlasových či jiných projevů, které mohou napomoci k jejich rozeznání v přírodě), zbarvení, výskyt v ČR a případně další obývaná stanoviště. Kniha je určena širokému okruhu čtenářů od studentů středních a vysokých škol po ochránce přírody i laické zájemce o přírodu kolem nás.... celý text

Přidat komentář

Nermal
21.04.2024 5 z 5

Nápad rozčlenit faunu podle typu prostředí, kde se vyskytují, považuju za velmi dobrý, můžete se soustředit jen na to, co hledáte, např. nějakého ptáčka na zahradě, či v lese. Zaměřuje se na nejběžnější druhy, se kterými se tam či onde můžete setkat, a dozvíte se také to, zda vás něco může bodnout či kousnout.

Zuzka12627
05.03.2021 2 z 5

Byl by to velmi hezký atlas, ale jak už bylo psáno níže, jsou zde chyby. Je zde hezký přehled důležitých prvků našich biotopů, ale obrazová část je velmi špatná s mnoha chybami, které se nedají odpustit.


Military
16.08.2018 5 z 5

Celkově vzato velice pěkně a přehledně zpracováno.
Ano, jak bylo popsáno níže má své mouchy, ale jestli se zajímáte o to co žije ve Vašem bezprostředním okolí, tak je to vinikající kniha.

daviskaaa
23.04.2018

Kniha s velkým potenciálem, zabitá grafickým odpadem. "Tvůrce" ilustrací by se měl stydět...

Štítky knihy

atlasy Academia

Autoři knihy

Miloš Anděra
česká, 1947
Jan Sovák
česká, 1953