Atentát na Heydricha

Atentát na Heydricha https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/302707/bmid_atentat-na-heydricha-rer-302707.jpg 5 17 5

Středa 27. května 1942 v 10.35 hodin, libeňská zatáčka v Praze 8. Reinhard Heydrich, zastupující říšský protektor, sedí na předním sedadle mercedesu. Vůz řídí Johannes Klein, jeho vycvičený osobní strážce. V ohybu silnice na něj na chodníku čekají parašutisté. Gabčík je od Heydricha v jednu chvíli vzdálen asi jen 120 centimetrů. Vytahuje zpod baloňáku samopal, nevystřelí. Možná zbraň technicky selhala, možná sehrála roli i jiná okolnost. Třeba projíždějící tramvaj. Klein křičí: „Pozor, atentátníci!“ Heydrich rozkazuje: „Zastav! Okamžitě zastav!“ Touto událostí začíná kniha, která původně vznikla jako katalog k velké exteriérové výstavě, jež se uskutečnila k 70. výročí atentátu na Heydricha. Obsahuje příběhy aktérů tehdejších událostí (nejen atentátníků, ale i dalších parašutistů, členů domácího odboje, jejich rodinných příslušníků, ale i nacistů a členů gestapa). Často šlo o přímá svědectví lidí, kteří dosud žijí (nebo těch, kdo stihli jejich vyprávění zachytit). Vychází ve spolupráci s Post Bellum jako dotisk prvního vydání.... celý text

Přidat komentář

Jirinamac
06.11.2022 5 z 5

Vše je popsáno už v předchozích komentářích a já jen dodám, doporučuji ke čtení, ale i vyhledání na webových stránkách paměť národa.

MildeZ
27.09.2018 5 z 5

Skvěle zpracováno a dýchá na vás z toho ta úzkostná doba. Fotky jednotlivých účastníků jsem si musel několikrát prohlížet dokola, a stejně tak si pročítat úryvky z jejich příběhů.


Gracian1964
07.12.2017 5 z 5

Ďalšia kniha do mojej zbierky titulov, zaoberajúcich sa témou atentátu a heydrichiády....výborné doplňujúce informácie...opäť som sa dozvedel čosi nové....

pamik111
22.11.2017 5 z 5

Jestli bych chtěla mít nějaké opravdové dílo ve své knihovně, pak by mezi něj určitě patřil tento skvost. Jsem vysloveně nadšená, jaký poklad se mi dostal do rukou. Kniha obsahuje celkem 70 příběhů. Z toho 63 osudů těch, kteří se ať už podíleli na atentátu, pomáhali v odboji, ukrývali někoho, kdo měl s atentátem co dočinění nebo to byli členové rodin zůčastněných. Zbylé číslo 7 nás seznamuje naopak s těmi "zlými". Když si představím, kolik lidských osudů bylo zmařených a poznamenaných atentátem na Heydricha, potom tato kniha je jen malým zlomkem celé té hrůzy. Kniha je moc pěkně zpracována, doplňují ji dobové fotografie, které to vše jen umocňují. Mrzí mě jen, že je kniha, tady na Databázi, tak málo hodnocena. Jedná se o naši PAMĚŤ NÁRODA, na kterou bychom neměli zapomínat. ♥ Hodnocení 5 hvězdičkami mi přijde vzhledem k obsahu knihy podprůměrné, ale vyšší hodnocení zde bohužel není.

milamarus
10.04.2017 5 z 5

Je to možná prkotina, ale chci s ní začít. Neskutečně mě potěšil a zbrzdil velký rozměr fotografií uvnitř knihy. Stejný rozměr jako má podobenka Reinharda Heydricha na obálce. (Ta pro změnu přitahovala oči lidí okolo mě. Někteří z nich dokonce při pohledu na ní přestali mluvit uprostřed věty.) Dívala jsem se na ty tváře, přečetla text, a zase se dívala… V první části to bylo nejsilnější.

Z druhé pak musím vyzdvihnout uvozovkové části, které společně s fotografií učinily onoho člověka zapamatovatelnějším, a mimo to mě přivedly k několika dalším (doufám, že dostupným) knihám. Tady pár jmen:
- Oldřich Frolík (str. 41)
- Anna Čalounová – Letenská (str. 51)
- Břetislav Lyčka (str. 53)
- Vladimír Petřek (str. 59)
- Jan Zelenka - Hajský (str. 67)

U třetí části by byl výběr podstatně těžší. Snad proto, že je nejobsáhlejší a nejpestřejší. Snad proto, že mapuje daleko delší časové období. Na jedno však musím přeci jen upozornit. Každý medailon v této části obsahuje příslušný odkaz na webové stránky www.pametnaroda.cz/...... A ten, když budete mít příležitost, se rozhodně nebojte zadat do vyhledávače.

Za mě: smysluplná zastávka během procházek s Průvodcem protektorátní Prahou a maximum hvězd!