Asfaltoví andělé

Asfaltoví andělé https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/220317/bmid_asfaltovi-andele-gA6-220317.jpg 3 21 6

Druhý román Johanny Holmströmové, vypráví o síle patriarchátu, o kulturních propastech a o spletitých cestách mezi identitami. Samira a její kamarádky mají strach jenom ze dvou věcí: že se z nich stanou asfaltoví andělé a že se budou muset vdát proti své vůli. Samira nechce ani jedno, a tak se rozhodne uprchnout z domova. Opustí matku Sáru, finsko-švédskou konvertitku k islámu, která chce za každou cenu víru praktikovat ortodoxněji než její manžel Farid, řidič autobusu a přistěhovalec z maghrebského regionu. Opustí také mladší sestru Leilu, která se ve svých patnácti uzavře do sebe, ve škole cítí nebezpečí a nerada by poutala pozornost, ale matka ji nutí nosit hidžáb. Starší sestra Samira chce žít jako její finští vrstevníci: odstěhovat se z domova, studovat na univerzitě, zbavit se nevinnosti. Cesta za snem se ale začne komplikovat, když se zamiluje do Pitera, který si oholí hlavu a dá se k partě rasistů.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Kniha Zlín
Originální název:

Asfaltsänglar , 2014


více info...

Přidat komentář

Lenka1386
23.11.2016 2 z 5

Z této knihy jsem dost rozpačitá. Koupila jsem si ji dost povrchně - kvůli názvu a obálce. Ze začátku jsem se těšila, co z toho bude, teď tolik třaskavé téma Islámu, pohled dvou mladých dívek a tak... Ale celé to bylo takové plytké, nešlo se začíst, nikoho jsem si neoblíbila, prostě je to jedna z knih, na které nejspíš hodně brzo zapomenu.

Škuch
09.12.2015 2 z 5

Téma zajímavé a aktuální, ale zdálo se mi to všechno dost splácané dohromady, nedotažené, povrchní...


leggy
19.11.2015 5 z 5

Velmi drsná kniha o současném životě druhého pokolení přištěhovalců ve Finsku. Velmi aktuální téma. Na čtivém příběhu dvou dívek naprosto bez obalu popisuje složitá realitu společnosti, která by se dala nazvat multikulturní, kdyby mezi jejími kulturami nebyly nepřekonatelné propasti. A to je popisovaná muslimská menšina ještě vnořená do švédskojazyčné menšiny ve Finsku.

eiramka
23.10.2015 3 z 5

Drsný příběh. Odehrává se v současném Finsku a líčí bez politické korektnosti život v muslimské komunitě z pohledu dvou dívek - patnáctileté Leily a její starší sestry Samiry.Jak žije druhá generace přistěhovalců, jak se začleňuje do společnosti, jak reaguje na náhlý příklon rodičů k islámu, jak si nachází svoji cestu během už tak složitého období dospívání. Je dobré číst takové knihy právě dnes - pro mě osobně to bylo ale těžké čtení, některé pasáže byly dost kruté - rozhodně to není oddychovka.

Oliinecka
23.08.2015

Aktuální téma a zajímavý příběh.

Malunka
17.01.2015

Zrovna v této době kniha o muslimské rodině...Myslím, že může čtenářům nastínit mnohé z pravidel života vyznavačů této víry. A že to třeba pro děti, kteří se pro tuto víru nerozhodly, může být hodně náročné.

Štítky knihy

finská literatura finskošvédská literatura

Autorovy další knížky

Johanna Holmström
finská, 1981
2016  73%Hush Baby
2014  60%Asfaltoví andělé