Arcanum

Arcanum https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36781/arcanum-36781.jpg 4 35 8

Strhující thriller o tajemných a nadpřirozených věcech. Vystupují v něm například sir Artur Conan Doyle, autor Sherlocka Holmese, a mistr úniků Harry Houdini. Děj se odehrává v roce 1919. Vybraná skupina vizionářů, zvaná Arcanum, na sebe bere úkol zajistit bezpečí lidstva. Konstantin Duvall, zakladatel Arcana, umírá v londýnském Hyde Parku při podezřelé nehodě. Člen Arcana, sir Arthur Conan Doyle, je zdrcen a rozhodne se, že pomstí Duvallovu smrt a odhalí tajemství s ním spojené. Duvall totiž vlastnil nejmocnější artefakt světa: Henochovu knihu, záznam Božích omylů, která ale zmizela. Conan Doyle se vydává na cestu, která ho přivede až do podsvětí New Yorku a k řadě zdánlivě nesouvisejících vražd. Doyle svolá ostatní členy Arcana a všichni se ocitají v boji mezi temnotou a světlem.... celý text

Přidat komentář

Vlk.kh
11.06.2022 3 z 5

V první části knihy jsem si říkal, že to má skvělý potenciál a líbí se mi i vypravěčský styl a to ani nemluvím o skvělém výběru hlavních hrdinů. Zkrátka, mohl to být kandidát na plný počet hvězd, coby příjemná, temná oddychovka. Ale... první, za co jsem se rozhodl srazit hodnocení byla přítomnost překlepů a hrubek v textu a namátkou za "zavil bolestí" by zasloužila odpovědná osoba ukřižovat. Jak se příběh začal rozplétat a spěl ke svému "velkému finále", začalo mi to celé poněkud skřípat a proto další hvězda z hodnocení dolů - nebudu zde vypisovat o co přesně šlo, protože bych musel zmiňovat rozuzlení, což by asi další potenciální čtenář těžko ocenil. Každopádně, na té poslední třetině příběhu je znát, že autor se věnoval psaní filmových scénářů a za mě to zkrátka není moc šťastné a posouvá to celou knihu o další třídu níže, i když člověk čeká jen zábavu a nic hlubokomyslného, škoda.

Finn69
15.07.2020 3 z 5

Kde najdete v jednom příběhu sira Arthura Conana Doyla, Harryho Houdiniho, H.P. Lovecrafta, Alisteira Crowleyho nebo voodoo kněžku Marii Laveau? Jedině tady, je to jako all stars tým na mistrovství světa v hokeji.
Co se týká příběhu, je to taková retro duchařská detektivka či horror, připomene vám to třeba Frostovy knihy Seznam sedmi a Šest mesiášů, nebo třeba Simmonsova Drooda. Není to špatné, docela jsem se pobavil a kdyby byl příběh trošku líp rozvinutý, dal bych i těch hvězdiček víc.
Arcanum si vyloženě říká o filmové zpracování, ve stylu Ligy výjimečných nebo možná spíš jako některý z marvelovských komiksů, konečně autor je scénárista, takže ví jak na to :)


pydla
05.07.2020 1 z 5

Buď jsem na tu knihu neměl náladu, nebo jsem právě putoval na jinou planetu, ale tahle kniha mne vůbec ničím neoslovila. Velmi slabé.

XenaTaurus
27.02.2016 5 z 5

Opravdu strhující děj, knížka se rychle četla, těšila jsem se na další stránky. V závěrečné čtvrtině knihy byly občas některé scény už trochu moc(občas přitažené za vlasy nebo lehce nelogické), ale i tak to na zaujetí příběhem nic neubralo.Doyle je gentleman každým coulem, Houdini dal příběhu vtip a hbitost eskamotéra, Lovecraft je tajemnou osobností s příznačným nádechem geniálního šílence. Po celou dobu, co jsem knihu četla, jsem litovala, že nebyl příběh zfilmován...stálo by za to. Třeba se takového materiálu někdo v budoucnu ujme.
Kdo má rád příběhy o věcech mezi nebem a zemí, tak se mu bude kniha určitě líbit.

trudoš
15.04.2015 4 z 5

Thomas Wheeler, profesí filmový scenárista, se touto knihou poprvé představil na poli románové tvorby. A je znát, že zkušenosti, které nasbíral ve svém oboru, mu byly ku prospěchu. Jeho příběh složený z rychlého děje, jednoduchých dialogů a osobité nadsázky, má přesně vyvážný poměr všeho, co pro mě dělá z dobrodružných příběhů toliko oblíbenou četbu. Nebýt občasných dějových nelogičností a ne stoprocentně využitého potenciálu, který se skrývá v hlavních aktérech, byla by kniha skutečnou lahůdkou pro milovníky okultních thrillerů. Takto Arcanum, přes kouzelnou atmosféru, nápaditost a hravost, zůstává ve stínů románů Marka Frosta Seznam sedmi a Šest mesiášů, či komiksů Alana Moora Liga vyjímečných I a II.

Ronin Roujin
22.09.2013 2 z 5

Slušný průměr. Pokud se vám líbí tento druh příběhů, tak minimálně o level lepší je jak dvojice knih od Frosta (ano toho co stál za Akty X) http://www.databazeknih.cz/knihy/seznam-sedmi-17613 a http://www.databazeknih.cz/knihy/sest-mesiasu-17610 nebo steampunkový klenot http://www.databazeknih.cz/knihy/masina-zazraku-21803. Pár bodíků navíc pro mně představuje obsazení HPL mezi hlavní postavy a pár čtěků pro mého oblíbence \"Aleše\" Crowleyho.

Belatris
21.07.2013 2 z 5

Je to jako hollywoodský film, což koresponduje s Wheelerovým povoláním scénáristy. Kniha je avizována jako "strhující thriller", ale to se u mě nepotvrdilo. Co si u mě vysloužilo ty dvě hvězdy, to byla volba a vykreslení postav - zvláště H.P. Lovecrafta. Jinak je to slušně napsaná spojovačka klišé a oblíbených mystery motivů říznutých mysticismem. Opravdu ryze odpočinková četba.

Willandra
26.04.2012 5 z 5

Dokonalý napínový příběh s A. C. Doylem, Houdinim a Lovecraftem v hlavních rolích. :-) Doporučuji těm, kteří odrostli Upířím deníkům apod., ale stále mají chuť na "nadpřirozeno." ;-)

Autorovy další knížky

2022  68%Prokletá
2005  71%Arcanum